Úvod > Zdravé potraviny > Pesto

Pesto

Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka.

Původ pesta se klade do oblasti Ligurie v severní Itálii, přídomek genovese má podle severoitalského města Janov (Genova).

Název je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Tradiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém moždíři dřevěnou paličkou. Do nich se dále přidává sůl a česnek,parmezán a/nebo jiný drobně strouhaný ovčí sýr a piniové oříšky, nakonec olivový olej. Jiný druh, pesto alla siciliana, obsahuje na slunci sušená rajčata.

 
1
1
Počet položek na stránce: 


Najdete nás na sociálních sítích
Používáme výdejní síť Uloženka.cz
Používáme platební systém

Podporované druhy platebních karet
Visa Visa  Electron Mastercard Mastercard Electronic Maestro
Copyright© GRIZLY.cz - Všechna práva vyhrazena Mapa stránek | Zajímavé odkazy