Magazín

Cozonac: Středobod rumunské tradice

Cozonac: Středobod rumunské tradice

Cozonac, dezert, který nesmí chybět při žádné rumunské oslavě, je mnohem víc než jen sladkost – je symbolem štědré pohostinnosti a rodinných setkání. Tento voňavý a nadýchaný koláč s různorodými náplněmi z ořechů, kakaa, želé nebo sladkého tvarohu je stálicí na slavnostních stolech, přičemž každá verze odráží regionální chuťové preference a osobní úpravy kuchařů.

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska není jen dezert, ale symbol znovuzrození a naděje. Je nepostradatelnou součástí velikonoční tabule, která odráží bohatství rumunské kulinářské tradice a ducha pospolitosti. Každý rok příprava a ochutnávání pasky spojuje rodiny a přátele, obnovuje duchovní i lidské vazby při oslavě nejposvátnějšího svátku křesťanství.

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Boříme bariéry ohledně luštěnin

Luštěniny by měly díky svému složení tvořit významnou část naší výživy. Bohužel tomu tak není, jejich spotřeba je u nás velice malá.

Luštěniny by měly díky svému výživnému složení tvořit významnou část naší stravy. Bohužel tomu tak není, jejich spotřeba je u nás velice nízká. I když v posledních letech poněkud vzrostla, odhaduje se asi na 2,7 kg na obyvatele ročně, je to stále zanedbatelná hodnota v porovnání se světovým průměrem. Ten se totiž pohybuje dlouhodobě okolo 7 kg, v některých oblastech jsou lidé dokonce zvyklí ročně konzumovat až 20 kg na osobu. Pojďme se společně podívat na to, proč bychom měli luštěniny zařadit do našeho pravidelného jídelníčku, jaké druhy luštěnin jsou u nás běžně dostupné, jak je připravit a hlavně, co nás zatím vede k tak nízké konzumaci.

Můžete si přečíst:

  • Složení luštěnin
  • Základní druhy a jejich vlastnosti
  • Bariéry v konzumaci luštěnin a jak je zbořit
  • Shrnutí

Složení luštěnin

Luštěniny vynikají především bohatostí na bílkoviny. Obsahují v průměru 20 % rostlinné bílkoviny, která je svým složením blízká živočišné, tedy plnohodnotné bílkovině. Proto se často doporučují jako skvělá náhrada masa. Nicméně v porovnání s živočišnou bílkovinou jim chybí některé důležité esenciální aminokyseliny, a tak je vhodné luštěniny kombinovat s obilovinami, kdy se využitelnost bílkovin ještě více znásobí. Skvělá kombinace jsou například quinoa s červenou čočkou nebo cizrna s rýží a mnoho dlaších variací. 

Kvůli vysokému obsahu komplexních sacharidů (asi 60 %) jsou značně sytivé. Navíc mají nízký glykemický index kolem 20-30, takže se postupně uvolňují a nezvyšují tak hladinu cukru v krvi. A tak se často používají místo například brambor, které mají GI v porovnání s luštěninami mnohem vyšší: 60 - 90. 

Luštěniny obsahují kolem 10 % vlákniny. 

Vynikají velmi nízkým obsahem tuků. V průměru se hodnota tuků u luštěnin pohybuje v rozmezí 1-3 %.

V luštěninách nalezneme vitamíny skupiny B, antioxidanty a minerální látky, především vápník, hořčík, draslík, železo, zinek, fosfor a selen.

Základní druhy a jejich vlastnosti

Na území ČR je k dostání 5 základních druhů luštěnin a to hrách, čočka, fazole, cizrna a sója. Hrách se u nás dokonce i v hojné míře pěstuje, zbytek dovážíme. Čočka, kterou u nás běžně zakoupíte pochází většinou z Kanady, fazole a sójové boby z Číny, cizrna z Turecka. K luštěninám se z botanického hlediska řadí také arašídy. Nicméně veřejnost je vnímá spíše jako oříšky, takže se jimi nyní nebudeme hlouběji zabývat. 

Hrách 

Plody bobovité rostliny hrachu setého jsou lusky, které obsahují žlutá nebo zelená semena. Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek), zralá semena (hrách) se řadí do luštěnin. Díky obsahu minerálních látek, hlavně draslíku a fosforu, karotenů a vitamínů skupiny B a C, má hrách velmi pozitivní vliv na naše zdraví a to jak fyzické, tak i mentální. Řadí se k významným antioxidantům, a tak chrání naši imunitu, a navíc pomáhá proti stresu a zažívacím potížím.

Čočka 

Čočka jedlá je křovinatá jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Zahrnuje 5 druhů, které podle barev semen dělíme na červenou, zelenou, žlutou, hnědou a černou. Největší oblíbenosti z čoček, ale i ze všech luštěnin obecně si v poslední době získala čočka červená, nejlépe půlená loupaná. Důvodem je nejsnadnější stravitelnost a také nejrychlejší příprava. Čočka obsahuje z luštěnin nejvíce železa.  Reguluje funkci střev, a tak je vhodnou prevencí proti zácpě, podporuje krevní oběh a prospívá srdci. Energeticky zvyšuje vitalitu ledvin a podporuje močení. Pomáhá vnést do života štěstí a pokoj a je skvělým prostředkem proti neurózám a depresím.

Fazole 

U nás se setkáváme především se semeny fazolu obecného, který se pěstuje v mnoha odrůdách, jejich semena se liší barvou, tvarem a velikostí. Nejčastěji můžeme najít tyto druhy fazolí: bílé drobné a velké jumbo, černé, černé oko, červené kidney, adzuki, pinto, mungo (vigna) a další. Obsahují velké množství vápníku a draslíku a vyšší množství kyseliny listové. Jsou dobré na srdce, krevní oběh a vysoký krevní tlak. Díky obsahu vlákniny pomáhají regulovat funkci střev. Jsou vhodné pro diabetiky. Fazole se také pěstují na lusky či klíčky, které však řadíme do zeleniny.

Cizrna

Nazývá se hrách římský nebo také cizrna beraní, což je druh cizrny, který byl u nás domestikován a pěstován jako luštěnina. Má výbornou oříškovou chuť a příjemnou texturu. Ze všech výše zmíněných obsahuje nejvíce vápníku a fosforu. Označuje se také jako skvělý zdroj vlákniny, železa a zinku. 

Sójové boby

Jedná se o plody významné bobovité rostliny s názvem Sója luštinatá. Mají poněkud odlišné složení než ostatní luštěniny. Jsou charakteristické vysokým obsahem bílkovin: 35-40 %, ale také tuků, kterých mají až 20 %. Právě z těchto důvodů se stala nepostradatelnou součástí jídelníčku vegetariánů. Existuje celá řada výrobků ze sóji, k nejznámějším patří například sójová omáčka, různé sójové nápoje, tempeh, natto, miso, tofu, sojanéza atd.

Díky svojí výživové bohatosti vznikla celá řada mlýnských výrobků z luštěnin. Jedná se o různé luštěninové mouky (hrachová, cizrnová), vločky (sójové, hrachové) a zajímavé vlákninové koncentráty z luštěnin, které umožňují využití jejich nutričních hodnot někdy jednodušším způsobem. 

Bariéry v konzumaci luštěnin a jak je zbořit

Zvýšení spotřeby luštěnin je součástí výživových doporučení pro obyvatelstvo České republiky, které vydala Společnost pro výživu. Hlavními důvody, proč lidé konzumují tak málo luštěnin, jsou: nadýmavost, dlouhá příprava a také často negativní vzpomínky s dětství. Nicméně se dají najít způsoby, jak tyto bariéry zbořit. Pojďme se na ně společně podívat:

Nadýmavost 

Některým lidem luštěniny zkrátka "nedělají dobře". Cítí se po nich nafouknutí nebo mají jiné trávící potíže. Můžou za to většinou a-galaktosidy obsažené v bílkovinách luštěnin. Co s tím? Máme pro Vás řešení:

Způsoby snížení bariéry

  • Namáčení - Dobu namáčení jednotlivých luštěnin uvádíme v tabulce níže. Doporučuje se však vylít vodu, ve které byly namočeny a pořádně je propláchnout.  
  • Tepelné úpravy - Luštěniny by se určitě neměly jíst syrové, kromě toho, že jsou dost tvrdé, bychom měly velký problém s jejich trávením. Kromě vaření v čisté vodě pomáhá přidat bylinky působící proti nadýmání jako například: fenykl, kmín, kurkuma, koriandr anebo u nás dobře známá majoránka. Solit je vhodné až po uvaření, jinak slupka ztvrdne a stává se hůře stravitelnou.
  • Pasty - Povařením a rozmixováním dochází k zjemnění a snadnější konzumaci. Je to skvělý způsob přípravy pro děti, ale i všechny prozatímní odpůrce luštěnin, jelikož zcela změní vzhled a částečně i chuť. Na oblíbenosti si například v poslední době získal hummus z cizrny.
  • Klíčení - Při klíčení vznikají tzv. enzymatické procesy, které pozitivně působí na střeva a trávení bílkovin. Navíc se dodatečně vytváří užitečné vitamíny C a E a další minerální látky. Jsou velmi chutné do salátů, nejčastěji se klíčí fazole mungo, cizrna, hrách a čočka.  
  • Vybírat si ty nejstravitelnější - Zde patří především fazole adzuki a mungo, žlutý hrách a červená čočka.

Dlouhá příprava

Možnou bariérou v konzumaci luštěnin je jejich dlouhá příprava (namáčení + vaření). Často také neznalost těchto dob a s tím spojená představa o složitosti.  Proto jsme pro Vás připravili tabulku, kde všechny tyto délky přehledně shrnujeme a sami uvidíte, že u některých druhů je příprava dokonce naopak velmi krátká.

  • Přehledná tabulka pro přípravu luštěnin

Druh luštěniny Doba namáčení Délka vaření (minut)
Hrách zelený žádná 35 - 40 
Hrách žlutý žádná 45 - 50
     
Čočka červená loupaná žádná 20
Čočka červená půlená žádná 15
Čočka červená neloupaná žádná 25
Čočka zelená max. 1-2 hod. 20
Čočka černá max. 1-2 hod. 25
Čočka hnědá max. 1-2 hod. 20
     
Fazole bílá drobná min. 8 hodin 40
Fazole bílá Jumbo min. 12 hodin 65 -70
Fazole červená Kidney min. 12 hodin 80 - 90 
Fazole červená Adzuki min. 8 hodin 45 - 50
Fazole černá min. 12 hodin 80 - 90
Fazole černé oko min. 12 hodin 30
Fazole Pinto min. 8 hodin 45
Fazole Mungo min. 2 hodin 25
     
Cizrna min. 8 hodin 75 - 90
     
Sójové boby min 16 hodin 120 - 150 

 

Je pravda, že fazolím a cizrně je potřeba věnovat nějakou dobu, než je můžeme položit na talíř. Oproti tomu čočka a hrách jsou hotové docela rychle. 

Další možností urychlení přípravy je namočit luštěniny přes noc a poté použít tlakový hrnec, anebo je koupit již hotové. Zde však dejte pozor, aby nálev nebyl sladký, vyhledávejte luštěniny ve slaném nálevu bez zbytečných konzervantů. 

Negativní vzpomínky na školní jídelnu 

Když se řekne luštěniny, spoustě z nás se vybaví čočka na kyselo nebo hrachová kaše z jídelny, na kterou ne každý vzpomíná s láskou. Nicméně v dnešní době existuje řada zajímavých receptů, kde můžete luštěniny zařadit a hravě jimi obohatit svůj běžný jídelníček. Inspiraci hledejte spíše v zahraničí, a to nejvíce v asijské a jihoamerické kuchyni, výborné jsou také středomořské pokrmy. Velmi oblíbený je například indický Dhal z červené čočky či fazolové kari, různé saláty, polévky, omáčky s rajčaty či kokosovým mlékem, ale i dezerty a zajímavé svačinky. Podívejte se do naší sekce recepty, kde naleznete několik tipů na skvělý oběd či lehkou večeři.

Shrnutí

Vyberte si typ luštěniny, která Vám nejvíce vyhovuje chutí i způsobem přípravy, ale určitě je zařaďte do svého pravidelného jídelníčku, neboť Vám přinesou obohacující zážitky a velkou porci kvalitní výživy. 

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!