Dhál z červené čočky s vůní kokosu

Dhál z červené čočky s vůní kokosu

Typický indický pokrm, který krásně provoní Vaši kuchyň, je tou pravou pochoutkou z luštěnin, dýně a kokosového mléka.

Typický indický pokrm, který krásně provoní Vaši kuchyň, je tou pravou pochoutkou z luštěnin, dýně a kokosového mléka. Navíc dodá Vašemu tělu potřebně vitamíny.

A jdeme na to:

Nejdříve si připravíme potřebné ingredience. Propláchneme čočku, oloupeme a nakrájíme najemno česnek, cibuli, zázvor a dýni, případně mrkev.

Uvaříme basmati rýži. Orestujeme na kokosovém nebo jiném rostliném oleji 1,5 hrnku rýže. Jakmile lehce zbělá, nalijeme dvojnásobné množství vody a vaříme na mírném ohni dokud se všechna voda neodpaří asi 15 minut. Necháme odstát.

Poté se pustíme do přípravy samotného dhálu. V hrnci rozehřejeme kokosový olej, přidáme česnek a zázvor nakrájené nadrobno a restujeme na středním plameni, až se krásně rozvoní, přidáme cibuli. Po chvíli přidáme dýni nakrájenou na drobné kostky a také koření - kari, římský kmín a kurkumu. Restujeme asi 10 minut. Pokud by se zdálo, že se nám to připéká, můžeme přidat trochu vody. 

Poté přidáme červenou čočku, kterou jsme si předtím dobře propláchli a zalijeme zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem. Jakmile to začne bublat, zakryjeme pokličkou a ztlumíme plamen na minimum. Necháme vařit asi 20 minut a občas promíchneme, případně přilijeme trochu vody, pokud by se odpařila.

Na závěr osolíme a přidáme nadrobno nakrájený čerstvý špenát.

Servírujeme s rýží basmati a ozdobíme čerstvým koriandrem a nasekanými mandlemi.

Přejeme Vám dobrou chuť.

Počet porcí: 4
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!