Jelínek Antonín Domácí med Květový 980 g
MED Květový od včelaře Antonína Jelínka z Dětkovice. Med pochází z oblasti Velkého Kosíře, který je výrazným vrchem v geomorfologickém podcelku Bouzovská vrchovina - nejjižnějším to podcelku Zábřežské vrchoviny.
Balíkovna | 69 Kč |
---|---|
Balíkovna | 60 Kč |
Zásilkovna | 69 Kč |
Zásilkovna - doručení na adresu | 79 Kč |
PPL Parcelshop | 65 Kč |
Balík Do ruky | 89 Kč |
Balík Na poštu | 69 Kč |
PPL | 99 Kč |
Expediční sklad Olomouc | ZDARMA |
Výdejní místo Olomouc - Grizly prodejna | 29 Kč |
Individuální přeprava | 999 Kč |
Dobírka | 30 - 49 Kč |
pro věrné zákazníky
Med Květový od včelaře Antonína Jelínka z Dětkovic 980 g
od včelaře Antonína Jelínka z Dětkovice. Med pochází z oblasti Velkého Kosíře, který je výrazným vrchem v geomorfologickém podcelku Bouzovská vrchovina - nejjižnějším to podcelku Zábřežské vrchoviny.
Včelky tam mají klid a čistý vzduch, proto je náš MED tak dobrý.
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv - především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med.[1] Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin.
Mnoho lidí se dívá na med - jeden z hlavních produktů včel jako na pouhou příjemnou sladkost. I když v dnešní době máme mnoho cenných a na vědeckém základě postavených znalostí o medu a jeho vztahu k fyziologii výživy a k ochraně zdraví člověka vůbec, nedokázali jsme dosud snížit vysokou spotřebu řepného cukru, která se pohybuje v Čechách kolem 40 kg na osobu a rok. Spotřeba medu je ve srovnání s okolními státy v naší republice velmi malá, ba nejnižší - asi 25 dkg na osobu za rok. Tato bilance nás vede k zamyšlení. Je třeba zvážit důsledky nadměrného přetížení lidského organizmu při štěpení disacharidů řepného cukru, a to nejen vzhledem k zatížení enzymatické činnosti při asimilaci této chemické sloučeniny, ale i v souvislosti s chorobami dneška. Fyziologové dnes přičítají vysoké spotřebě řepného cukru značný podíl viny na vzniku a průběhu tzv. civilizačních chorob a považují stoupající spotřebu cukru za největší zlo v lidské výživě.
Naproti tomu včelí med obsahuje převážně monosacharidy, glukózu - cukr hroznový a fruktózu - cukr ovocný, v různém množství a poměru podle zdrojů včelí pastvy. Těchto jednoduchých cukrů organizmus člověka téměř bezpracně a bez enzymatické zátěže využívá; přeměnu cukrů v celém chemickém koloběhu obstarávají včely.
Dále med obsahuje:
- dextríny
- oligosacharidy, což jsou cukry, skládající se z více než dvou až deseti jednoduchých cukrů
- vodu
- bílkoviny, kterých je v medu 0,1 - 0,5 %. Jejich obsah je různý podle původu medu.
- enzymy
- inhibin
- vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
- vonné látky
- barviva - karoten,
- flavony
- pylová zrnka
- různé minerální látky: vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo, křemík, mangan aj.
- včelí mateří kašičku
- volné organické kyseliny
- aminokyseliny
velká spokojenost,velmi jemný a chutově vynikající med
Med je spíš pastový, ale cestoval v zimě, tak to je možná tím. Chuťově je výborný.
nevyzkoušené