Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

S ořechovými moukami zvládnete upéct křehké sušenky i lahodný čokoládový dort. Kreativitě se zkrátka meze nekladou. Do pečení se navíc mohou vrhnout také celiaci, protože ořechové mouky jsou bezlepkové.

Co je ořechová mouka

Podstata ořechových mouk je velmi jednoduchá – jde vlastně o velmi jemně namleté ořechy. Díky tomu v sobě mouky uchovávají většinu blahodárných účinků samotných ořechů. Nadále jsou totiž nabité pořádnou dávkou vlákniny, vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných mastných kyselin.

Například mandlová mouka je bohatá na bílkoviny, aminokyseliny a vlákninu. Najdete v ní celou řadu vitamínů od vitamínu A až po E a také prospěšné minerální látky včetně hořčíku, zinku, železa nebo sodíku.

Jak pracovat s ořechovou moukou

Ořechové mouky disponují specifickými vlastnostmi, a to i na základě svého původu – tedy toho, z jakých ořechů jsou namleté. Navíc, jejich struktura se mění společně s procesem přípravy. Během pečení ztrácejí vlhkost a mění se v nich chemické procesy. Stejně jako kdybychom pekli samotné ořechy v celku.


Obecně lze říct, že pro dosažení stejných výsledků, na které jste zvyklí při pečení s pšeničnou moukou, bude potřeba pracovat s větším množstvím vody. Je to zejména kvůli absenci lepku, který moučnému těstu dodává kompaktnost.


Ořechová mouka je vhodná i pro celiaky

Především proto, že jakákoli ořechová mouka neobsahuje žádný lepek a tudíž po ní mohou právě ti z vás, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Bezlepková ořechová mouka však není nutně určená pouze pro celiaky. Je skvělou a zdravou ingrediencí pro přípravu běžných zákusků i omáček.


Ale jak se říká, všeho moc škodí. Proto to ani s ořechovou moukou nepřehánějte. Je totiž poměrně tučná, proto je vhodné ji v některých případech kombinovat s jinými druhy mouk, například se špaldovou nebo žitnou.

Hlavní druhy ořechové mouky

S ořechovou moukou je to jako s čokoládou – někdo miluje oříškovou, další se nemůže nabažit hořké a poslední se rozplývá nad jemností bílé čokolády. I ořechové mouky disponují specifickou chutí a vlastnostmi, které je od sebe navzájem odlišují.

Mandlová mouka

Patří mezi nejoblíbenější mouky z oříškůObsahuje více než 65 % mononenasycených mastných tuků, díky čemuž přispívá k udržení zdravé hladiny cholesterolu v těle. Je bezlepková a nízkosacharidová, takže si svoje místo najde i na poličce dietářů a lidí vyznávajících zdravý životní styl.

Pistáciová mouka

Je výbornou alternativou běžné pšeničné mouky potřebné k přípravě zákusků. Vyrábí se pražením za pomoci horkého vzduchu. Zachovává v sobě chuť i aroma, které jsou typické pro tyhle zelené oříšky. Pokud se ji rozhodnete využít, pozvedne vaše pekařské výtvory zase o úroveň výš. A vyzkoušet ji můžete klidně hned, tvoří totiž základ výborné bezlepkové pistáciové rolády – recept na ni najdete zde.

Receptů z ořechových mouk máme na našem Medvědím blogu hned několik. Vedle zmiňované pistáciové rolády si můžete zkusit vytvořit třeba jahodové dortíčky z mandlové mouky nebo silně návykové a hodně dobré bezlepkové twix řezy. Na jejich přípravu si rovněž přichystejte mandlovou mouku.

Mouka z vlašských ořechů

Když se řeknou ořechy, mnohým se automaticky vybaví vlašské ořechy. Není se čemu divit, tento poklad ve skořápce se v našich kuchyních využívá nejčastěji. Teď si ho navíc můžete užít i v podobě mouky z vlašských ořechů. Její výhodou je fakt, že nemusí být tepelně zpracovaná. Výborně se tak hodí nejen na přípravu RAW či klasických dezertů, ale také na dochucení zeleninových salátů anebo na přípravu oříškového pesta.

Kešu mouka

Ovšem, co by to bylo za pesto bez specifické chuti kešu oříšků? Máme pro vás dobrou zprávu – existuje také kešu mouka. Dobrá zpráva je to zejména pro zdraví našich jater, o které se stará vysoký podíl vitamínu K, obsažený v tomto sypkém klenotu.




Autor článku

Lukáš Pancurák

Patřím mezi milovníky cestování, chutného jídla a času stráveného v dobré společnosti. Zároveň jsem dlouholetý novinář a copywriter. Když neobjevuju nová místa, pravděpodobně píšu a tvořím obsah. Rád si rozšiřuju obzory v nejrůznějších oblastech, protože zastávám názor, že život je o nekonečném vzdělávání se.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Čím si vás získají naše ořechová másla a krémy?

Čím si vás získají naše ořechová másla a krémy?

Jednoznačně chutí, svým nutričním složením, a hlavně nepřeberným množstvím způsobů, jak je v kuchyni využít.

Jak oloupat a zbavit slupky lískové ořechy

Jak oloupat a zbavit slupky lískové ořechy

Loupání lískových ořechů může být občas pořádný oříšek. Proto pro vás máme několik tipů, jak ho rozlousknout během chvilky.

Jak vypadá předávkování para ořechy a jak se mu vyhnout

Jak vypadá předávkování para ořechy a jak se mu vyhnout

U para ořechů je obzvlášť důležité dodržovat doporučenou denní dávku, jinak může hrozit předávkování. Kolik para oříšků tedy můžeme denně sníst? Dozvíte se v následujících řádcích.

Proč je dobré jíst ořechy 1: Mandle jsou plné vlákniny, pistácie dodají energii

Proč je dobré jíst ořechy 1: Mandle jsou plné vlákniny, pistácie dodají energii

První díl našeho seriálu o zdravotních benefitech oříšků vás zavede do světa kešu, mandlí, pistácií, arašídů a lískových oříšků.

Proč je dobré jíst ořechy 2: Para ořechy dodají selen, makadamy zase zdravé tuky

Proč je dobré jíst ořechy 2: Para ořechy dodají selen, makadamy zase zdravé tuky

Druhý díl našeho seriálu vás vtáhne do světa pekanů, para ořechů, makadamiových ořechů, vlašských a piniových ořechů.