S ořechovými moukami zvládnete upéct křehké sušenky i lahodný čokoládový dort. Kreativitě se zkrátka meze nekladou. Do pečení se navíc mohou vrhnout také celiaci, protože ořechové mouky jsou bezlepkové.
Co je ořechová mouka
Podstata ořechových mouk je velmi jednoduchá – jde vlastně o velmi jemně namleté ořechy. Díky tomu v sobě mouky uchovávají většinu blahodárných účinků samotných ořechů. Nadále jsou totiž nabité pořádnou dávkou vlákniny, vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných mastných kyselin.
Například mandlová mouka je bohatá na bílkoviny, aminokyseliny a vlákninu. Najdete v ní celou řadu vitamínů od vitamínu A až po E a také prospěšné minerální látky včetně hořčíku, zinku, železa nebo sodíku.
Jak pracovat s ořechovou moukou
Ořechové mouky disponují specifickými vlastnostmi, a to i na základě svého původu – tedy toho, z jakých ořechů jsou namleté. Navíc, jejich struktura se mění společně s procesem přípravy. Během pečení ztrácejí vlhkost a mění se v nich chemické procesy. Stejně jako kdybychom pekli samotné ořechy v celku.
Obecně lze říct, že pro dosažení stejných výsledků, na které jste zvyklí při pečení s pšeničnou moukou, bude potřeba pracovat s větším množstvím vody. Je to zejména kvůli absenci lepku, který moučnému těstu dodává kompaktnost.
Ořechová mouka je vhodná i pro celiaky
Především proto, že jakákoli ořechová mouka neobsahuje žádný lepek a tudíž po ní mohou právě ti z vás, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Bezlepková ořechová mouka však není nutně určená pouze pro celiaky. Je skvělou a zdravou ingrediencí pro přípravu běžných zákusků i omáček.
Ale jak se říká, všeho moc škodí. Proto to ani s ořechovou moukou nepřehánějte. Je totiž poměrně tučná, proto je vhodné ji v některých případech kombinovat s jinými druhy mouk, například se špaldovou nebo žitnou.
Hlavní druhy ořechové mouky
S ořechovou moukou je to jako s čokoládou – někdo miluje oříškovou, další se nemůže nabažit hořké a poslední se rozplývá nad jemností bílé čokolády. I ořechové mouky disponují specifickou chutí a vlastnostmi, které je od sebe navzájem odlišují.
Mandlová mouka
Patří mezi nejoblíbenější mouky z oříšků. Obsahuje více než 65 % mononenasycených mastných tuků, díky čemuž přispívá k udržení zdravé hladiny cholesterolu v těle. Je bezlepková a nízkosacharidová, takže si svoje místo najde i na poličce dietářů a lidí vyznávajících zdravý životní styl.
Pistáciová mouka
Je výbornou alternativou běžné pšeničné mouky potřebné k přípravě zákusků. Vyrábí se pražením za pomoci horkého vzduchu. Zachovává v sobě chuť i aroma, které jsou typické pro tyhle zelené oříšky. Pokud se ji rozhodnete využít, pozvedne vaše pekařské výtvory zase o úroveň výš. A vyzkoušet ji můžete klidně hned, tvoří totiž základ výborné bezlepkové pistáciové rolády – recept na ni najdete zde.
Receptů z ořechových mouk máme na našem Medvědím blogu hned několik. Vedle zmiňované pistáciové rolády si můžete zkusit vytvořit třeba jahodové dortíčky z mandlové mouky nebo silně návykové a hodně dobré bezlepkové twix řezy. Na jejich přípravu si rovněž přichystejte mandlovou mouku.
Mouka z vlašských ořechů
Když se řeknou ořechy, mnohým se automaticky vybaví vlašské ořechy. Není se čemu divit, tento poklad ve skořápce se v našich kuchyních využívá nejčastěji. Teď si ho navíc můžete užít i v podobě mouky z vlašských ořechů. Její výhodou je fakt, že nemusí být tepelně zpracovaná. Výborně se tak hodí nejen na přípravu RAW či klasických dezertů, ale také na dochucení zeleninových salátů anebo na přípravu oříškového pesta.
Kešu mouka
Ovšem, co by to bylo za pesto bez specifické chuti kešu oříšků? Máme pro vás dobrou zprávu – existuje také kešu mouka. Dobrá zpráva je to zejména pro zdraví našich jater, o které se stará vysoký podíl vitamínu K, obsažený v tomto sypkém klenotu.