Magazín

Cozonac: Středobod rumunské tradice

Cozonac: Středobod rumunské tradice

Cozonac, dezert, který nesmí chybět při žádné rumunské oslavě, je mnohem víc než jen sladkost – je symbolem štědré pohostinnosti a rodinných setkání. Tento voňavý a nadýchaný koláč s různorodými náplněmi z ořechů, kakaa, želé nebo sladkého tvarohu je stálicí na slavnostních stolech, přičemž každá verze odráží regionální chuťové preference a osobní úpravy kuchařů.

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska není jen dezert, ale symbol znovuzrození a naděje. Je nepostradatelnou součástí velikonoční tabule, která odráží bohatství rumunské kulinářské tradice a ducha pospolitosti. Každý rok příprava a ochutnávání pasky spojuje rodiny a přátele, obnovuje duchovní i lidské vazby při oslavě nejposvátnějšího svátku křesťanství.

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

33 zajímavých faktů o kešu

Proč byste kešu měli zařadit do svého jídelníčku? Máme pro vás 33 zajímavostí, které byste o kešu měli vědět.

Kešu ořechy patří mezi nejoblíbenější na trhu. Jsou nejen chutné, ale také velmi prospěšné pro vaše zdraví!

33 zajímavostí, které byste o kešu měli vědět

    1. Všemi tolik oblíbené kešu ořechy rostou na tropickém stromě s názvem ledvinovník západní, který pochází z Jižní Ameriky. V současné době se ledvinovník pěstuje v tropických oblastech na celém světě.

    2. Největší ledvinovník se nachází v Brazílii, je starý 140 let a jeho větve zabírají plochu o 8 500 čtverečních metrech. Je dokonce zapsán v Guinessova knize rekordů.

    3. Ledvinovníky rostly na zemi už v období třetihor.

    4. Z botanického hlediska nejsou kešu ořechy, nýbrž nažky.

    5. Na ledvinovníku rostou tzv. kešu jablka, v nich najdeme jedlé nažky, ve kterých se skrývají kešu ořechy.

    6. Dřevo ledvinovníku je velmi tvrdé a používá se k výrobě nábytku s názvem “bílý mahagon”.

    7. Název “kešu” pochází z portugalského slova “caje” a jeho význam je “ořech, který se sám pěstuje”.

    8. Kešu se sklízí ručně a jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu ořechů ročně

    9. Zemí s nejvyšší produkcí kešu ořechů je Vietnam, tvoří asi čtvrtinu celosvětové produkce kešu a pochází odtud i naše Grizly kešu ořechy.

    10. Roční produkce kešu je v průměru 4, 5 milionu tun.

    11. Dostat se k oříškům není úplně jednoduché, jsou totiž chráněny velkým množstvím smolnatého oleje s názvem kardol, který má leptavý účinek a dráždí pokožku.


    12. Ze samotných ořechů se kardol odstraňuje pražením, proto nemůžou být kešu ořechy nikdy označovány jako RAW.

    13. Kromě ořechů se ze stromu využívají také zdužnatělé stopky, které svou výbornou chutí připomínají mango. Není se čemu divit, ledvinovník a mango totiž patří do stejné čeledi.

    14. Kešu ořechy obsahují čtyřnásobné množství vitamínu C než pomeranč. A kromě vitamínu C obsahují také vitamíny B, E a K.

    15. Kešu ořechy obsahují největší množství železa ze všech skořápkářových plodů.

    16. Kešu zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a rozjasňují pokožku.

    17. Vysoký obsah vápníku a mědi příznivě působí na celý pohybový aparát, od chrupavek, přes klouby, až po kosti.

    18. Obsažený hořčík se postará o zlepšení kvality spánku, posílí nervovou soustavu a urychlí celkovou regeneraci.

    19. Díky vysokému obsahu “zdravých tuků” mají kešu ořechy pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.

    20. Antioxidanty v kešu oříšcích bojují s volnými radikály a posilují imunitu.

    21. Kešu jsou bohaté na vlákninu a perfektně se postarají o zdravou střevní mikroflóru.

    22. Pravidelná konzumace kešu a dalších oříšků působí jako účinná prevence před výskytem diabetu 2. typu.


    23. Kešu jsou také výjimečným zdrojem omega kyselin.

    24. Kešu ořechy jsou bohaté na lutein, který je zásadní pro zdravé oči.

    25. Jsou také perfektním zdrojem proteinu – základního stavebního kamene celého lidského organismu.

    26. Kešu krém je jeden z nejoblíbenějších ořechových krémů vůbec.

    27. Vegani si z kešu můžou vyrobit výbornou veganskou alternativu sýru.

    28. Kešu oříšky chutnají dokonale i v dražované verzi – v jogurtu nebo čokoládě.

    29. Poslouží také jako výborný doplněk pro asijskou kuchyni.

    30. Křoupání kešu ořechů prospěje i vašim zubům, dásním a celé dutině ústní.

    31. Hodí se na pečení, jako křupavé mlsání k televizi nebo vydatná svačinka na výlet.

    32. Kvalita kešu oříšků se označuje písmenem a číslicí. Písmeno označuje jakost a číslo potom velikost. Čím nižší číslo, tím větší velikost jader.

    33. Kešu bývají označovány za “přírodní antidepresivum”. Je to díky všem prospěšným látkám, které obsahují nebo kvůli tomu, jak jsou lahodné? To necháme na Vás, ale radost po konzumaci našich Grizly kešu můžeme rozhodně zaručit.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Kešu ořechy: Tajemství jejich původu i pěstování

Kešu ořechy: Tajemství jejich původu i pěstování

Jak roste kešu, jaké jsou klíčové faktory pro jeho pěstování a jak probíhá sklizeň? Pojďme se na to společně podívat.

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Na první pohled možná méně známé oříšky krásně křupou a po prvním ochutnání si vás ihned získají lahodnou máslovou chutí. Co jsou zač a kde se pěstují?

Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

Mandle nabízí vyvážený obsah živin, zdravých tuků i vitamínů. Jsou skvělým parťákem nejen při redukci váhy. Inspirujte se, proč je zařadit do jídelníčku.

Tipy a triky, jak nejlépe oloupat mandle

Tipy a triky, jak nejlépe oloupat mandle

Loupané mandle jsou skvělé nejen do pekařských výrobků. Způsobů, jak mandle rychle a efektivně oloupat, existuje hned několik. Naučte se je i vy!

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Famózní čokoládový fondán nebo-li lava cake okouzlí nejen vás, ale i vaše blízké. S pomocí našeho receptu ho přitom vyčarujete během pár chvil.