Proč byste kešu měli zařadit do svého jídelníčku? Tyto ořechy patří mezi nejoblíbenější na trhu. Jsou nejen chutné, ale také velmi prospěšné pro vaše zdraví! Máme pro vás 33 zajímavostí, které byste o kešu měli vědět.
1. Všemi tolik oblíbené kešu ořechy rostou na tropickém stromě s názvem ledvinovník západní, který pochází z Jižní Ameriky. V současné době se ledvinovník pěstuje v tropických oblastech na celém světě.
2. Největší ledvinovník se nachází v Brazílii, je starý 140 let a jeho větve zabírají plochu o 8500 čtverečních metrech. Je dokonce zapsán v Guinessova knize rekordů.
3. Ledvinovníky rostly na zemi už v období třetihor.
4. Z botanického hlediska nejsou kešu ořechy, nýbrž nažky.
5. Na ledvinovníku rostou tzv. kešu jablka, v nich najdeme jedlé nažky, ve kterých se skrývají kešu ořechy.
6. Dřevo ledvinovníku je velmi tvrdé a používá se k výrobě nábytku s názvem “bílý mahagon”.
7. Název “kešu” pochází z portugalského slova “caje” a jeho význam je “ořech, který se sám pěstuje”.
8. Kešu se sklízí ručně a jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu ořechů ročně
9. Zemí s nejvyšší produkcí kešu ořechů je Vietnam, tvoří asi čtvrtinu celosvětové produkce kešu a pochází odtud i naše Grizly kešu ořechy.
10. Roční produkce kešu je v průměru 4, 5 milionu tun.
11. Dostat se k oříškům není úplně jednoduché, jsou totiž chráněny velkým množstvím smolnatého oleje s názvem kardol, který má leptavý účinek a dráždí pokožku.
12. Ze samotných ořechů se kardol odstraňuje pražením, proto nemůžou být kešu ořechy nikdy označovány jako RAW.
13. Kromě ořechů se ze stromu využívají také zdužnatělé stopky, které svou výbornou chutí připomínají mango. Není se čemu divit, ledvinovník a mango totiž patří do stejné čeledi.
14. Kešu ořechy obsahují čtyřnásobné množství vitamínu C než pomeranč. A kromě vitamínu C obsahují také vitamíny B, E a K.
15. Kešu ořechy obsahují největší množství železa ze všech skořápkářových plodů.
16. Kešu zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a rozjasňují pokožku.
17. Vysoký obsah vápníku a mědi příznivě působí na celý pohybový aparát, od chrupavek, přes klouby, až po kosti.
18. Obsažený hořčík se postará o zlepšení kvality spánku, posílí nervovou soustavu a urychlí celkovou regeneraci.
19. Díky vysokému obsahu “zdravých tuků” mají kešu ořechy pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
20. Antioxidanty v kešu oříšcích bojují s volnými radikály a posilují imunitu.
21. Kešu jsou bohaté na vlákninu a perfektně se postarají o zdravou střevní mikroflóru.
22. Pravidelná konzumace kešu a dalších oříšků působí jako účinná prevence před výskytem diabetu 2. typu.
23. Kešu jsou také výjimečným zdrojem omega kyselin.
24. Kešu ořechy jsou bohaté na lutein, který je zásadní pro zdravé oči.
25. Jsou také perfektním zdrojem proteinu - základního stavebního kamene celého lidského organismu.
26. Kešu krém je jeden z nejoblíbenějších ořechových krémů vůbec.
27. Vegani si z kešu můžou vyrobit výbornou veganskou alternativu sýru.
28. Kešu oříšky chutnají dokonale i v dražované verzi - v jogurtu nebo čokoládě.
29. Poslouží také jako výborný doplněk pro asijskou kuchyni.
30. Křoupání kešu ořechů prospěje i vašim zubům, dásním a celé dutině ústní.
31. Hodí se na pečení, jako křupavé mlsání k televizi nebo vydatná svačinka na výlet.
32. Kvalita kešu oříšků se označuje písmenem a číslicí. Písmeno označuje jakost a číslo potom velikost. Čím nižší číslo, tím větší velikost jader.
33. Kešu bývají označovány za “přírodní antidepresivum”. Je to díky všem prospěšným látkám, které obsahují nebo kvůli tomu, jak jsou lahodné? To necháme na Vás, ale radost po konzumaci našich Grizly kešu můžeme rozhodně zaručit.