Makadamy, makadamiové ořechy, makadamský ořech… Pod všemi těmito názvy se skrývají jedny a ty samé makadamové ořechy.
Královská pochoutka
S nadsázkou řečeno můžeme makadamy označit za krále ořechové říše. Hned ve třech skupinách totiž s přehledem trůní na prvním místě. Jde o nejtučnější a nejdražší ořechy s údajně nejtvrdší skořápkou. Možná vás při zmínce o prvenství mezi nejtučnějšími ořechy napadá, že makadamy nemusí být až tolik zdravé. Opak je ale pravdou. Bavíme se tu totiž o mononenasycených tucích snižujících riziko onemocnění srdce a cév. Zároveň tyto zdravé tuky pomáhají snižovat úroveň „špatného” LDL cholesterolu a naopak zvyšovat úroveň toho „dobrého” s označením HDL.
Makadamy a naše zdraví
Plynule se dostáváme k otázce, co za zdraví prospěšné látky makadamy vlastně obsahují? Je toho hodně. Pokud je zařadíte do svého jídelníčku, zajistíte svému tělu pravidelný přísun vitamínu A, vitamínů skupiny B a vitamínu E, který je silným antioxidantem. Ve spolupráci s mastnými kyselinami pak přispívá například k hydrataci pokožky. Konzumací makadamů také doplníte tolik potřebné železo, vápník, zinek, hořčík, ale také měď, fosfor nebo draslík.
Makadamové oříšky jsou velice chutné, vynikají sladkou, máslovo-smetanovou chutí a příjemně křupou. Nejlepší jsou jen tak na chuť, nicméně je můžete přidat třeba do snídaňové kaše nebo do ovocné svačinové misky. Kromě toho lze makadamy také opražit, případně sáhnout třeba po jejich solené pražené variantě nebo po krému z makadamových oříšků. Ty z vás, kteří hledají alternativu ke klasickému mléku, bude určitě zajímat, že z makadamových oříšků se dá vytvořit domácí bezlepkové a bezlaktózové mléko.
Makadamy však nejsou pouze na jídlo, vyrábí se z nich například makadamový olej, který má blahodárné účinky na naši pokožku.
Jazykové okénko
Makadamiové oříšky můžeme znát také jako makadamy, makadamové ořechy nebo dokonce makadamské ořechy. Ovšem pozor! Podle pravidel českého pravopisu je správně pouze tvar makadamiové ořechy. Přídavné jméno makadamový existuje také, ale jedná se o druh povrchu vozovky.
Kde se makadamové ořechy pěstují?
Vypěstovat takový chutný makadam je docela věda. Své o tom ví zakladatel Grizly Dominik, který se vydal na dlouhou cestu za našimi africkými dodavateli do keňského pohoří Taita Hills. Právě tady, poměrně vysoko v horách, se nachází makadamová farma, odkud vozíme naše Grizly makadamy. Na farmě roste přes 200 stromů s názvem makadamie celolistá, přičemž každý z nich vyprodukuje zhruba 100 kg ořechů.
Sazeničky stromů se k místním farmářům dostanou prostřednictvím slovensko-keňské společnosti, přičemž samotné pěstování už mají na starosti farmáři a jejich šikovné ruce. Jelikož naše dodavatele dobře známe, za kvalitou dovážených makadamů si stojíme.
Jak probíhá sklizeň
Než takový makadamový ořech dozraje, chvíli to trvá, zhruba 5 až 7 měsíců. Zrání je postupné, stejně jako sklizeň. Zralý makadamový oříšek se pozná tak, že prostě a jednoduše spadne ze stromu na zem, kde ho farmáři následně sklidí. V úvodu jsme zmiňovali, že skořápka makadamového oříšku je velmi tvrdá a rozlousknout ji není tak jednoduché – s obyčejným louskáčkem na ořechy byste moc parády nenadělali. Třeba naši farmáři používají k rozlousknutí speciální nářezové pily. Jsou to zkrátka tvrďáci! Jak farmáři, tak makadamové oříšky.
Věděli jste, že…
…odstranění slupky makadamového oříšku by mělo proběhnout do 24 hodin po sklizni, aby nedošlo ke znehodnocení kvality jádra? Slupka totiž obsahuje poměrně hodně cukru, kvůli které by se na oříšku mohla objevit plíseň. Také proto k louskání makadamů dochází přímo na farmě, odkud pak putují na sušení.
Tak a teď už víte, odkud naše Grizly makadamy pocházejí. Až přijdou k vám domů, doporučujeme je přesypat do vzduchotěsné nádoby – takto uskladněné vydrží při pokojové teplotě jeden až pět měsíců. Tak si nechte chutnat!