Celiakie: Co to je a jaké má příznaky? Jak na bezlepkovou dietu?

Celiakie: Co to je a jaké má příznaky? Jak na bezlepkovou dietu?

Mít „alergii“ na lepek rozhodně není nic příjemného. Zároveň to ale neznamená, že nemůžete žít plnohodnotný život. Opak je pravdou.

Pro mnoho celiaků je největším strašákem bezlepková dieta. Znamená to, že si nemůžete vychutnat svá oblíbená jídla? Vůbec ne! Pojďme se společně podívat na to, jak se stravovat pestře a zároveň si zbytečně neubližovat.

Předpokládá se, že více než polovina celiaků není vůbec diagnostikována. Je to zejména kvůli záměně příznaků celiakie s jinými autoimunitními onemocněními. Především u dospělé populace navíc převládá názor, že celiakie je výhradně dětským onemocněním. To je však iluze – celiakie vás může začít trápit i v pokročilém věku.

Co je celiakie

Celiakie je často zjednodušeně označována jako alergie na lepek, ale její podstata je složitější. Ve skutečnosti jde o autoimunitní onemocnění, které postihuje tenké střevo. Pokud je člověk celiakem, jeho organismus vytváří protilátky proti lepku, což je bílkovina obsažená v pšenici, žitu, ječmenu a ovsu. Tato reakce poškozuje střevní klky, které jsou důležité pro vstřebávání živin z potravy.

Jaké jsou příznaky celiakie

Jak už to tak při různých onemocněních bývá, příznaky celiakie mohou být různé a závisí na tom, jak se tělo s lepkem dokáže vyrovnat. Nejčastějšími problémy celiaků jsou:

  • výrazný úbytek hmotnosti,
  • celková únava,
  • trávicí potíže, včetně častých bolestí břicha, průjmů nebo zácpy,
  • kožní problémy,
  • bolesti kloubů.

Pokud se bezlepková dieta týká vás nebo někoho z vaší rodiny, určitě vás bude zajímat, že u nás v Grizly máme v nabídce mnoho bezlepkových produktů. Od těstovin a mouk až po sladkosti, pečivo a další. Pro snadnější nakupování stačí jednoduše zaškrtnout filtr „Bez lepku“ a objevit své oblíbené chutě na pár kliknutí.

Jaké pečivo obsahuje lepek

Nastává tedy otázka – mohou celiaci jíst pečivo? Pokud jde o běžně dostupné pečivo, odpověď zní: Ne. Ne pečivo vyrobené z pšenice či žita, které jsou nejčastějšími zdroji lepku. Podobně je na tom ječmen, který se navíc používá při výrobě piva a whisky.


Obecně lze říct, že pšeničné, žitné nebo ječné pečivo včetně chleba, rohlíků, baget, těstovin, pizzy, koláčů nebo sušenek, není pro celiaky vhodné. Pozor je třeba dávat i na ovesné výrobky. Oves sám o sobě sice lepek neobsahuje, ale může jím být kontaminován. Proto je vhodné vybírat ovesné produkty označené jako bezlepkové.


Jaké pečivo neobsahuje lepek

Chcete si dát k snídani čerstvý rohlík? Můžete! Stačí sáhnout po pečivu z ořechové, rýžové nebo kukuřičné mouky, které jsou přirozeně bezlepkové. Na slané pečivo, jako je chléb nebo bagety, doporučujeme rýžovou mouku, protože je chuťově neutrální.


Pokud chcete péct sladké pečivo, neváhejte experimentovat s ořechovými moukami, například kešu nebo pistáciová mouka jsou ideální volbou. Dodají vašim výtvorům neodolatelnou chuť. Skvěle se hodí také k dochucení těstovin či salátů. Inspirujte se na našem Medvědím blogu, receptů z ořechových mouk tam máme hned několik. Můžete si zkusit vytvořit třeba bezlepkovou pistáciovou roládu nebo twix řezy z mandlové mouky.

Jak dlouho se tělo čistí od lepku

Pokud celiak náhodou do svého těla dostane lepek, pravděpodobně se nevyhne trávicím obtížím. Důležité je lepek z těla odbourat. Doba regenerace se liší podle zdravotního stavu, množství přijatého lepku a délky jeho konzumace.


Předpokládá se, že regenerace střev trvá přibližně 2–12 měsíců. Proces lze urychlit přísným dodržováním bezlepkové diety a zvýšeným příjmem vlákniny a probiotik podporujících zdraví střevní mikroflóry.

POZOR NA TYTO POJMY!


Pokud je vaše strava přísně bezlepková, připravte se na důkladné zkoumání složení výrobků v obchodě. Čas věnovaný čtení etiket je pro vaši kondici klíčový. Pozornost věnujte zejména těmto označením:


Bez lepku

Takový produkt je pro vás zcela bezpečný. Označení znamená, že obsahuje maximálně 20 mg/kg lepku.

Velmi nízký obsah lepku

Produkt může být vyroben z lepku (pšenice, ovsa či žita), ale obsah lepku byl v jedné anebo více složkách snížen na minimum nebo nahrazen přirozeně bezlepkovou složkou. Obsah lepku je v tomto případě do 100 mg/kg. Potravina může být označena symbolem přeškrtnutého klasu nebo dodatkem „vhodné pro celiaky“.

Může obsahovat stopy lepku

Toto tvrzení je preventivní a znamená, že potravina mohla přijít do kontaktu s lepkem během výroby. Obsah lepku by měl být maximálně stopový, avšak buďte opatrní, nařízení EU tuto úroveň nereguluje. Například u nás v České republice určila Státní zemědělská a potravinářská inspekce tuto úroveň na desetinásobek meze stanovitelnosti koncentrace alergenu, tj. 50 mg/kg.



Autor článku

Lukáš Pancurák

Patřím mezi milovníky cestování, chutného jídla a času stráveného v dobré společnosti. Zároveň jsem dlouholetý novinář a copywriter. Když neobjevuju nová místa, pravděpodobně píšu a tvořím obsah. Rád si rozšiřuju obzory v nejrůznějších oblastech, protože zastávám názor, že život je o nekonečném vzdělávání se.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

33 zajímavých faktů o kešu

33 zajímavých faktů o kešu

Proč byste kešu měli zařadit do svého jídelníčku? Máme pro vás 33 zajímavostí, které byste o kešu měli vědět.

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Na první pohled možná méně známé oříšky krásně křupou a po prvním ochutnání si vás ihned získají lahodnou máslovou chutí. Co jsou zač a kde se pěstují?

Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

Mandle nabízí vyvážený obsah živin, zdravých tuků i vitamínů. Jsou skvělým parťákem nejen při redukci váhy. Inspirujte se, proč je zařadit do jídelníčku.

Tipy a triky, jak nejlépe oloupat mandle

Tipy a triky, jak nejlépe oloupat mandle

Loupané mandle jsou skvělé nejen do pekařských výrobků. Způsobů, jak mandle rychle a efektivně oloupat, existuje hned několik. Naučte se je i vy!

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Je načase oprášit pečící výbavu, naleštit váleček a pustit se do pečení. Začněte letos tímto netradičním druhem cukroví.