Pro mnoho celiaků je největším strašákem bezlepková dieta. Znamená to, že si nemůžete vychutnat svá oblíbená jídla? Vůbec ne! Pojďme se společně podívat na to, jak se stravovat pestře a zároveň si zbytečně neubližovat.
Předpokládá se, že více než polovina celiaků není vůbec diagnostikována. Je to zejména kvůli záměně příznaků celiakie s jinými autoimunitními onemocněními. Především u dospělé populace navíc převládá názor, že celiakie je výhradně dětským onemocněním. To je však iluze – celiakie vás může začít trápit i v pokročilém věku.
Co je celiakie
Celiakie je často zjednodušeně označována jako alergie na lepek, ale její podstata je složitější. Ve skutečnosti jde o autoimunitní onemocnění, které postihuje tenké střevo. Pokud je člověk celiakem, jeho organismus vytváří protilátky proti lepku, což je bílkovina obsažená v pšenici, žitu, ječmenu a ovsu. Tato reakce poškozuje střevní klky, které jsou důležité pro vstřebávání živin z potravy.
Jaké jsou příznaky celiakie
Jak už to tak při různých onemocněních bývá, příznaky celiakie mohou být různé a závisí na tom, jak se tělo s lepkem dokáže vyrovnat. Nejčastějšími problémy celiaků jsou:
- výrazný úbytek hmotnosti,
- celková únava,
- trávicí potíže, včetně častých bolestí břicha, průjmů nebo zácpy,
- kožní problémy,
- bolesti kloubů.
Pokud se bezlepková dieta týká vás nebo někoho z vaší rodiny, určitě vás bude zajímat, že u nás v Grizly máme v nabídce mnoho bezlepkových produktů. Od těstovin a mouk až po sladkosti, pečivo a další. Pro snadnější nakupování stačí jednoduše zaškrtnout filtr „Bez lepku“ a objevit své oblíbené chutě na pár kliknutí.
Jaké pečivo obsahuje lepek
Nastává tedy otázka – mohou celiaci jíst pečivo? Pokud jde o běžně dostupné pečivo, odpověď zní: Ne. Ne pečivo vyrobené z pšenice či žita, které jsou nejčastějšími zdroji lepku. Podobně je na tom ječmen, který se navíc používá při výrobě piva a whisky.
Obecně lze říct, že pšeničné, žitné nebo ječné pečivo včetně chleba, rohlíků, baget, těstovin, pizzy, koláčů nebo sušenek, není pro celiaky vhodné. Pozor je třeba dávat i na ovesné výrobky. Oves sám o sobě sice lepek neobsahuje, ale může jím být kontaminován. Proto je vhodné vybírat ovesné produkty označené jako bezlepkové.
Jaké pečivo neobsahuje lepek
Chcete si dát k snídani čerstvý rohlík? Můžete! Stačí sáhnout po pečivu z ořechové, rýžové nebo kukuřičné mouky, které jsou přirozeně bezlepkové. Na slané pečivo, jako je chléb nebo bagety, doporučujeme rýžovou mouku, protože je chuťově neutrální.
Pokud chcete péct sladké pečivo, neváhejte experimentovat s ořechovými moukami, například kešu nebo pistáciová mouka jsou ideální volbou. Dodají vašim výtvorům neodolatelnou chuť. Skvěle se hodí také k dochucení těstovin či salátů. Inspirujte se na našem Medvědím blogu, receptů z ořechových mouk tam máme hned několik. Můžete si zkusit vytvořit třeba bezlepkovou pistáciovou roládu nebo twix řezy z mandlové mouky.
Jak dlouho se tělo čistí od lepku
Pokud celiak náhodou do svého těla dostane lepek, pravděpodobně se nevyhne trávicím obtížím. Důležité je lepek z těla odbourat. Doba regenerace se liší podle zdravotního stavu, množství přijatého lepku a délky jeho konzumace.
Předpokládá se, že regenerace střev trvá přibližně 2–12 měsíců. Proces lze urychlit přísným dodržováním bezlepkové diety a zvýšeným příjmem vlákniny a probiotik podporujících zdraví střevní mikroflóry.
POZOR NA TYTO POJMY!
Pokud je vaše strava přísně bezlepková, připravte se na důkladné zkoumání složení výrobků v obchodě. Čas věnovaný čtení etiket je pro vaši kondici klíčový. Pozornost věnujte zejména těmto označením:
Bez lepku
Takový produkt je pro vás zcela bezpečný. Označení znamená, že obsahuje maximálně 20 mg/kg lepku.
Velmi nízký obsah lepku
Produkt může být vyroben z lepku (pšenice, ovsa či žita), ale obsah lepku byl v jedné anebo více složkách snížen na minimum nebo nahrazen přirozeně bezlepkovou složkou. Obsah lepku je v tomto případě do 100 mg/kg. Potravina může být označena symbolem přeškrtnutého klasu nebo dodatkem „vhodné pro celiaky“.
Může obsahovat stopy lepku
Toto tvrzení je preventivní a znamená, že potravina mohla přijít do kontaktu s lepkem během výroby. Obsah lepku by měl být maximálně stopový, avšak buďte opatrní, nařízení EU tuto úroveň nereguluje. Například u nás v České republice určila Státní zemědělská a potravinářská inspekce tuto úroveň na desetinásobek meze stanovitelnosti koncentrace alergenu, tj. 50 mg/kg.