Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

V dnešním uspěchaném kolotoči života, kdy se snažíme skloubit práci, rodinu a zdraví, není snadné najít ty správné potraviny, které nám pomohou dosáhnout rovnováhy. Pátrání po nich se ale může několikanásobně vyplatit – jednou z výživových hvězd jsou i mandle.

V dnešním uspěchaném kolotoči života, kdy se snažíme skloubit práci, rodinu a zdraví, není snadné najít ty správné potraviny, které nám pomohou dosáhnout rovnováhy. Pátrání po nich se ale může několikanásobně vyplatit – jednou z výživových hvězd jsou i mandle.

Drobné oříšky zaujmou nejen svou fantastickou chutí, ale představují i pravý poklad pro zdraví, který je škoda přehlédnout. Přečtěte si, proč by mandle neměly chybět ani ve vašem jídelníčku!

Co všechno mandle obsahují

Proč tedy jíst pravidelně mandle? Třeba proto, že obsahují plno zdravých tuků, bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Výživové hodnoty mandlí jsou zkrátka skvělé! Do popředí z nich vystupuje například vitamín E neboli jeden z nejsilnějších antioxidantů, který brání našim buňkám před škodlivými účinky volných radikálů. A to není vše – neloupané mandle také nabízí bohatý obsah vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, železa a zinku, což jsou nezbytné stavební kameny pro optimální fungování našeho těla.

Kombinace zmíněných látek pomáhá chránit buňky před škodlivými vlivy a dává zelenou regeneraci tkání, včetně pleti a vlasů.

Srdeční záležitost

Blahodárný vliv mají mandle rovněž na srdce. Díky vyváženému mixu zdravých mononenasycených a polynenasycených tuků mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu – naše srdce se tak bude lépe bránit srdečním chorobám. Studie navíc potvrzují, že pravidelná konzumace mandlí může značně snížit riziko srdečních komplikací.
 

Nevíte, co jsou to mononenasycené a polynenasycené tuky? Přečtěte si náš článek o mastných kyselinách, které jsou tělu prospěšné.


Mandle – váš parťák při dietě

S vysokým obsahem bílkovin i vlákniny mandle dokážou udržet pocit sytosti, což je pochopitelně velká výhoda pro všechny, kteří balancují na tenké linii mezi udržením hmotnosti a chuťovými pokušeními. Mandle a dieta jdou tedy rozhodně k sobě a nemusíte se bát, že by přiměřená konzumace mandlí nehezky zamávala s čísly ve vašich kalorických tabulkách.

Je ale nutné říct, že nutriční hodnoty a obsah kalorií se u mandlí mírně liší v závislosti na jejich úpravě. Přibližně 1 porce (28 gramů) neupravených natural neloupaných mandlí obsahuje kolem 160–170 kalorií, zatímco stejná porce mandlí solených a pražených má zhruba 170–180 kalorií. Pokud tedy máte doma solené mandle či pražené mandle, nechte je spíše na nějakou oslavu, jako pohoštění pro hosty. Nejkaloričtější variantu představují mandle sladké, například mandle v čokoládě a se skořicí v jedné porci obsahují 180–190 kalorií.

Neslazené natural mandle se navíc můžou pochlubit nízkým glykemickým indexem a nezvyšují tak hladinu cukru v krvi. Pro diabetiky a ty, kteří hledají stálý přísun zdravé energie, jsou skvělým parťákem.

Zkrátka a dobře, mandle jsou malými, ale mimořádně mocnými pomocníky pro naše tělo. Tak proč nezačít tuto lahodnou cestu k lepšímu zdraví právě dnes? Vděčné vám budou nejen vaše chuťové pohárky! Ponořte se i do jiné říše oříšků a podívejte se na silnou čtyřku ořechů (kešu, pekanové ořechy, lískové oříšky a již zmiňované mandle), které jsou pro naše zdraví prospěšné.

 

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!