Mandle mají své pevné místo nejen v cukrářství – staly se součástí mnoha oblíbených receptů světové gastronomie. Možná se i vy chystáte na přípravu nějakého pokrmu, ve kterém mandle hrají prim. Máte doma jejich neloupanou variantu a přemýšlíte, zda, případně proč byste měli mandle oloupat? Několik důvodů by se našlo. V první řadě se rozhodujte nejen na základě samotné receptury, ale také podle svých preferencí.
Mandle se slupkou obsahují více vlákniny a mají také mírně výraznější chuť, loupané mandle zase nabízí jemnou texturu, bez níž se neobejdete například při výrobě marcipánu či paštik. Mandle se slupkou bývají také levnější variantou než mandle loupané. Zbavení se jejich slupky vás navíc nemusí stát ani mnoho času, ani úsilí.
Jak loupat mandle? Šup s nimi do trouby!
Postupů, jak zbavit mandle slupky, existuje hned několik. Jedním z nich je dát mandle do trouby rozehřáté na přibližně 150 °C na 10–15 minut. Pobyt v rozpálené troubě jim pomůže pustit olej a trochu změkčit slupku, která pak půjde lehčeji sloupnout.
GRIZLY TIP 👉 Pokud se vám nebude chtít do loupání mandlí pouštět, nevadí. Můžete si místo toho u nás vybrat už oloupané mandle! Na výběr máme i loupané mandle ve formě plátků nebo ve formě tzv. třísek.
Metoda šokem aneb jak mandle spařit?
Další metodou, jak rychle oloupat mandle, je jejich spaření či také blanšírování. Mandle vložte do hrnce s vroucí vodou, nechte 2–3 minuty vařit a po vypnutí plamene ještě zhruba 1 minutu jádra v horké vodě ponechte. Následně je přemístěte do kastrůlku či misky se studenou vodou. Spařené mandle tím dostanou šok, v jehož důsledku slupka povolí a mandle z ní snadno vysvlečete, ideálně ještě za tepla. Tento velmi efektivní a rychlý způsob loupání je oblíbený například u pekařů a cukrářů, kteří blanšírované mandle používají na zdobení cukroví a nejrůznějších dezertů.

Pomalejší, ale účinné
Pokud na oloupání mandlí časově nespěcháte, můžete využít sice pomalejší, ale pořád účinný způsob – dejte je do vody. Mandle nechte následně namočené několik hodin, například přes noc. Zda už je slupka dostatečně uvolněná, zjistíte tak, že mandli mezi prsty jemně stisknete a zkusíte mírně zakroutit. Slupka by měla povolit.
Je na vás, kterou techniku si k loupání mandlí vyberete. Ze začátku vám může postup trvat déle a slupka možná nepůjde dolů tak snadno, jak jste očekávali. Důležité je neztrácet trpělivost a nevzdávat to. S trochou cviku a praxe vám loupání mandlí půjde brzo od ruky.
A pokud nechcete trávit čas loupáním, vždycky můžete vsadit na už loupané mandle. Snadno je zakomponujete do svého kulinářského umění, navíc jsou výborné jako svačina či zobání k televizi. Oblíbené jsou například také mandle natural, uzené mandle nebo pražené mandle se solí. A pokud vám slupka nevadí, co takhle zkusit pražené mandle s česnekem a rozmarýnem?
Věděli jste, že...
mandle jsou plody mandloně obecné? Podobně jako vlašské ořechy jsou i mandlová jádra ukryta ve skořápkách, přičemž u jednotlivých odrůd se tvrdost skořápky liší. Jak tedy ze skořápek mandle vyloupat? U křehčích skořápek vám postačí klasický louskáček na ořechy, u tvrdších si pak na pomoc budete muset vzít kladívko a tvrdší podklad.