Co je granola a proč se pustit do její domácí přípravy
Miska granoly doplněná třeba o mléko a ovoce je rychle připravenou snídaní či svačinou. Oproti klasickému müsli, jaké možná máte doma ve spíži, se liší v jedné zásadní věci – je upečená. Tradiční müsli se jí syrové, zatímco granola se tepelně upravuje.
A i přesto si ji poměrně snadno můžete připravit sami doma z vlastních zásob. Hlavním důvodem, proč se do toho pustit, je především variabilita receptu, který budete mít zcela ve vlastních rukou. Do domácí granoly si můžete nasypat, co jen budete chtít, případně to, co už potřebujete spotřebovat.
Další výhodou je možnost přizpůsobit si porce podle svého – každý týden si tak klidně můžete vyrobit jinou příchuť granoly. Navíc budete přesně vědět, jaké má vaše vlastnoručně vyrobená domácí granola složení a jistě se vyhnete používání palmového oleje nebo nezdravých látek v podobě konzervantů či barviv.
🔎 Kdybyste se o původu granoly chtěli dozvědět více, přečtěte si článek Jak na zdravou granolu.
Co tvoří základ receptu na domácí granolu
→ Základním stavebním kamenem každé zdravé granoly (a nejen té domácí) jsou ovesné vločky.
→ Dál se vám bude hodit zástupce tuků. Tady skvěle poslouží kokosový olej, řepkový nebo olivový olej.
→ Přirozené oslazení zajistí med nebo javorový sirup.
→ Křupavý element pak oříšky nebo semínka.
→ Pro doladění domácí granoly k dokonalosti si na konec nachystejte ještě koření, třeba skořici a sušené či lyofilizované ovoce.
POSTUP:
- Připravte si plech vyložený pečicím papírem a nechte předehřát troubu na 160 °C.
- Ve velké míse smíchejte dohromady ovesné vločky, ořechy, semínka a vámi vybrané koření.
- Přichystejte si malou misku a do ní postupně dejte tekuté ingredience – tedy med (případně javorový sirup) a kokosový olej (případně jiný druh rostlinného oleje). Důkladně promíchejte a nalijte do větší mísy se suchými ingrediencemi.
- Vše opět ve velké misce v rámci možností promíchejte a směs rovnoměrně rozprostřete na plech.
- Pečte zhruba 20 až 25 minut na avizovaných 160 °C. Během pečení doporučujeme směs jednou až dvakrát promíchat.
- Po upečení nechte směs vychladnout a teprve poté přidejte sušené či lyofilizované ovoce (klidně oboje). Přidat můžete třeba i čokoládové pecičky.
Různé chuťové variace
Jednou z výhod domácí granoly je její variabilita. Co chvíli si tak můžete připravovat různé příchutě, podle toho, na co zrovna dostanete chuť. Pojďme se inspirovat. Tady je několik možných verzí domácích granol.
🟢 Domácí granola s čokoládou
Pokud patříte mezi milovníky sladkého, tuhle dobrotu si určitě musíte připravit. Do základního receptu na granolu přidejte pár lžic kvalitního kakaa a ihned po upečení granolu ještě vylepšete čokoládovými pecičkami z kvalitní hořké čokolády. Jelikož bude granola ještě horká, čokoláda se krásně rozpustí a dodá granole jedinečnou chuť. Ne náhodou jednu takovou čokoládovou granolu s borůvkami máme i v naší nabídce, můžete ji tak se svým domácím výtvorem porovnat.
🟢 Domácí granola s medem nebo jablky
Osvědčená klasika, která vás nezklame. Chuť medu k ovesným vločkám zkrátka patří a dokonale ji podtrhne přidání křupavých oříšků, kokosových plátků nebo sušených jablek. Vyzkoušet můžete také lyofilizované, tedy mrazem sušené ovoce, které se nejen do domácí granoly přidává až po jejím upečení. Díky šetrnému sušení mrazem nepřichází o žádné vitamíny ani minerály, tudíž jimi bude vaše domácí granola doslova nabitá. Stejně jako ta naše!
Budeme rádi, když kromě vlastní granoly ochutnáte také medvědí granolu s medem a oříšky nebo granolu se skořicí, bílou čokoládou a jablky.
🟢 Fit domácí granola bez cukru
Tuhle variantu ocení zejména vyznavači aktivního životního stylu. Do základního receptu na domácí granolu, ve kterém vynecháte sladidlo v podobě medu nebo javorového sirupu se dá přidat například proteinový prášek, jenž směs obohatí o potřebné bílkoviny. Pro pořádnou dávku energie se vyplatí přisypat mandle, sušené borůvky nebo chia semínka. Přisladit můžete případně nízkokalorickým čekankovým sirupem.
Gluten🆓: Granolu lze připravit i v bezlepkové verzi
Stačí do receptu zařadit bezlepkové ovesné vločky a pečlivě zkontrolovat všechny ostatní ingredience, aby nedošlo k nechtěné kontaminaci lepkem. Mimochodem všechny Grizly granoly, které si sami vyrábíme, jsou bezlepkové.
🟢 Domácí slaná granola
Doteď jsme se tu zmiňovali pouze o sladkých variantách granoly, nicméně na slano si ji samozřejmě můžete vytvořit také. Do ovesného základu můžete přimíchat olivový olej, sušená rajčata, různá semínka, špetku himalájské soli, sušené sýry nebo oříšky. Neopomeňte ani různé směsi koření, které slané domácí granole dodají ten správný šmak. Stejně jako ho dodaly naší řadě zapečených slaných mixů Salties.
Jak na domácí granolu bez trouby
Jednoduše! Domácí granolu si můžete připravit třeba na pánvi nebo ve stále populárnější horkovzdušné fritéze. Postup je v základě stejný jako při pečení v klasické troubě, liší se jen v malých detailech.
V horkovzdušné fritéze se takzvaná air fryer granola peče zhruba 12 minut na 170 °C.
Na pánvičce si přípravu granoly musíte rozdělit na několik kroků. Nejprve na rozpálené pánvi opékejte po dobu asi 3 minut ovesný základ granoly. Pak přidejte ořechy a semínka a další minutu směs míchejte. Posléze přichází na řadu přidání kokosového oleje (nebo klidně jiného), koření a sladidla (například javorového sirupu). Opět vše důkladně promíchejte, povařte další 2 až 3 minuty a přemístěte hotovou granolu na talíř vyložený pečicím papírem. Nechte vychladnout a máte hotovo.
Jak skladovat domácí granolu
Domácí granolu skladujte v dobře uzavíratelné nádobě nejlépe s těsnicím víčkem nebo uzavíratelném sáčku, aby se ke granole nedostal vzduch. Jen tak vám vydrží dlouho křupavá.
Uchovávejte ji na suchém a chladném místě, mimo dosah slunečních paprsků a snězte do 3 až 4 týdnů. Případně ji šoupněte do ledničky, kde vám vydrží až 2 měsíce.
Plánujete-li granolu uchovávat měsíce, lze ji na 3 měsíce zamrazit. Díky nízké vlhkosti si domácí granola udrží svou kvalitu i křupavou texturu po dobu několika měsíců. Doporučujeme ji rozdělit na několik menších porcí a umístit do mrazicích sáčků. Až přijde její čas, nechte ji rozmrznout při pokojové teplotě.
Jak a s čím granolu jíst
To je velice snadné. Granola je výborná s bílým jogurtem (nejlépe řeckého typu) nebo s mlékem. Doplnit ji můžete ještě o další nálož oříšků, sušeného a lyofilizovaného ovoce či o lžičku oříškového krému. Skvěle chutná rovněž s rostlinnou verzí mléka nebo jogurtu a samozřejmě s pořádnou dávkou čerstvého ovoce.
Pokud jste zvyklí snídat či svačit tzv. smoothie bowls, tedy misku krémového ovocného smoothies z různých druhů ovoce, využijte domácí granolu na její posypání. Dobrým nápadem je rovněž využití granoly na svačinu do práce, školy nebo na výlet. Jednoduše si odsypete porci do krabičky a rázem máte připravenou nutričně vyváženou a energií nabitou dobrotu.
Tuhle Matcha Granolu musíte ochutnat
Jestli se vezete na trendy vlně matchy, tahle granola by Emma Smetana a její Jordan by vám neměla utéct. Namíchali jsme ji z bezlepkových ovesných vloček, kokosových plátků, čekankového sirupu, kokosového oleje, bílé čokolády, kešu, pekanů, chia semínek, goji a matcha prášku.
🎁 Skvělý tip na dárek v krásném balení!
FAQ sekce
Co je to granola?
Jedná se o směs zapečených ovesných vloček, semínek, oříšků a sladidla – většinou medu nebo javorového sirupu. Je to křupavá a výživná alternativa k müsli. Často bývá doplněna ještě o sušené či mrazem sušené ovoce a kvalitní hořkou čokoládu.
Je domácí granola zdravá?
Ano, určitě. Pokud tedy k její přípravě použijete kvalitní suroviny a vyhnete se používání rafinovaných cukrů, velkého množství sladidel, barviv, konzervantů.
Jak se granola líši od müsli?
Müsli se většinou konzumuje v původním, tedy syrovém stavu. Oproti tomu granola je tepelně upravená, přesněji řečeno zapečená. Společnou pak mají základní surovinu v podobě ovesných vloček (klidně i bezlepkových).
Jak připravit domácí granolu bez cukru?
Velice jednoduše, namísto cukru využijte banán, jablkový protlak, datlovou pastu anebo čekankový sirup, případně med či javorový sirup. Možností máte hned několik. My například při výrobě Grizly granol využíváme včelí med květový nebo javorový sirup.
Jak dlouho vydrží domácí granola?
Důležité je skladovat ji v uzavíratelné nádobě, aby k ní nemohl vzduch. V takovém případě vám domácí granola vydrží dva až tři týdny. Když ji umístíte do ledničky, doba skladování se logicky ještě prodlouží.