Proč patří oříšky i do vašeho jídelníčku?
→ Jsou přirozeným zdrojem zdravých nenasycených tuků.
→ Obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, základ zdravého jídelníčku.
→ Najdete v nich vitamíny skupiny B, vitamín E nebo hořčík, vápník i zinek.
→ Mají nízký glykemický index, porci vlákniny a zasytí na dlouho.
→ Jsou praktickou svačinkou na cesty, do práce i do školy.
🧡 Medvědí TIP: Malá hrst ořechů denně (cca 20–30 g) je tak akorát. Jsou výživné, ale velmi kaloricky vydatné.
Proč si vybrat ořechy od Grizly 🐻
U nás ořechy nejsou jen doplňkem sortimentu, jsme oříškovým králem.
✅ Jistý původ
Ořechy dovážíme z ověřených oblastí po celém světě. U všech víme, ze kterých farem a od jakých pěstitelů pocházejí. Mandle vám vozíme z USA a Španělska, kešu z Vietnamu a Keni, lískáče z Gruzie a Turecka, para z Brazílie či USA, kokos z Indonésie a Filipín.
✅ Jen prověření dodavatelé
Například u kešu a makadamů spolupracujeme už přes 5 let s farmáři v Keni, kde vidíme do každého kroku procesu – od sklizně po loupání. Dominik, majitel Grizly, je i osobně navštívil a další na další výpravu se i s dalšími členy týmu právě chystá.
✅ Férový výběr
Neřešíme jen cenu. Zajímá nás chuť, čerstvost, způsob zpracování i důstojné pracovní podmínky. „Je to neustálé hledání balancu mezi zajištěním co nejvyšší kvality za co nejdostupnější cenu,“ říká Tomáš Šebestík, vedoucí nákupu surovin v Grizly.
✅ Vlastní zpracování
Jsme rádi, že umíme ovlivnit celkové zpracování ořechů. Přivezeme jen základně zpracované ořechy – např. bez slupky a protříděné, zkontrolujeme je a zajistíme pražení podle vlastních receptur už u nás v Čechách. Následně je i sami balíme, takže máme kontrolu nad celým procesem.
✅ Kontrola kvality na každém kroku
Na kvalitu ořechů dohlížíme od samého začátku. Už při sklizni u farmářů probíhají první analýzy. Kontroly pak pokračují při přepravě, po dodání i při samotném zpracování. Sledujeme vlhkost, velikost a čistotu, testujeme na nežádoucí látky a nakonec pečlivě zhodnotíme chuť i čerstvost před balením.

Tak probíhá sklizeň kešu ořechů v Keni a my jsme u toho. Africké kešu jsou veliké, křupavé, a přesto jemné.
Druhy ořechů: Přehled výhod, nevýhod a benefitů
Kešu
✔ Jemná, lehce nasládlá chuť
✔ Nižší obsah tuku, ale hodně hořčíku a železa
✔ Dobře stravitelné, vhodné i pro děti
🗙 Vysokokalorické, hrst denně stačí
Krémové, jemné ořechy, které podpoří energii i nervový systém. Nejčastěji si je vychutnáte jen tak na zobání nebo v asijských jídlech. Máme natural verze, solené nebo v čokoládě.
🔎 Přečíst si podrobného rádce o kešu oříšcích.



Pistácie
✔ Bohaté na antioxidanty
✔ Skvělé jako snack, do salátů i dezertů
✔ Vysoký obsah draslíku a fosforu
🗙 Solená varianta má vyšší obsah sodíku
Malé zelené poklady pro srdce i trávení. Nejvíc si je užijete ve skořápce na večerní zobání, ale vyloupané verze osvěží i saláty nebo dezerty. S malinami si obzvlášť rozumějí.
🔎 Přečíst si podrobného rádce o pistáciích.



Mandle
✔ Nejvíc vápníku ze všech ořechů
✔ Bohaté na vitamín E a hořčík
✔ Skvělé na pečení, do kaší i jen tak
🗙 Tvrdší textura, pro někoho hůře stravitelné
Univerzální nutričně nabitá královna mezi ořechy. Bez slupky se hojně využívá při pečení i do domácího mandlového mléka. Solené nebo uzené varianty pak vykřupou každý večer. A ty v čokoládě... Mňam!
🔎 Přečíst si podrobného rádce o mandlích.



Arašídy
✔ Nejvíc bílkovin ze všech ořechů
✔ Cenově dostupné
✔ Skvělé na výrobu arašídového másla
🗙 Silný alergen
Jsou praktickým zdrojem proteinů, i když botanicky spadají mezi luštěniny. Nejčastěji se mlsají jako „burákové“ máslo – čisté nebo s čokoládou či jako solený snack.



Vlašské ořechy
✔ Bohaté na omega-3 mastné kyseliny
✔ Podporují mozek a paměť
✔ Skvělá svačinka i na pečení
🗙 Nahořklá chuť slupky
Tradiční klasika plná zdravých tuků. Nejlépe chutnají v koláčích, buchtách, v cukroví, domácích müsli tyčinkách nebo jen tak na lžičku s medem.



Lískové ořechy
✔ S vitamínem E pro krásnou pleť a vlasy
✔ Jemná sladká chuť
✔ Výborné do dezertů
🗙 Alergen pro citlivé jedince
Neodmyslitelná součást čokoládových pomazánek nebo domácí granoly či müsli. Nejčastěji se využívají do čokolád nebo oříškových krémů.



Para ořechy
✔ Nejbohatší zdroj selenu na světě
✔ Stačí 1–2 denně na pokrytí potřeby selenu
✔ Podporují imunitu a vitalitu
🗙 Ve větším množství toxické
Křupavé, jemně nasládlé veliké ořechy. Superpotravina, kterou „užívejte“ s mírou. Skvělé jen tak nebo přihoďte do smoothie či do snídaňové kaše.



Makadamové ořechy
✔ Jemná máslová chuť
✔ Nejvíc tuků ze všech ořechů
✔ Skvělé do dezertů i na mlsání
🗙 Vysoká cena
Luxusní oříšek pro gurmány = makadamový nebo taky makadamiový ořech. Nejčastěji se používá v sladkém pečení a delikátních dezertech.



Pekanové ořechy
✔ Příbuzné vlašáků, ale jemnější
✔ Bohaté na antioxidanty
✔ Výborné do koláčů a dezertů
🗙 Dražší než vlašáky
Sladší jemnější varianta vlašáků, oblíbená hlavně v amerických receptech. Nejčastěji se používají do populárního pekanového koláče.



Piniové oříšky
✔ Nenahraditelné v pestu
✔ Bohaté na minerály
✔ Jemná máslová chuť
🗙 Vysoká cena
Malinkaté, ale luxusní. Piniové oříšky, nebo spíše semínka borovice jsou významnou ingrediencí středomořské kuchyně. Nejčastěji se jedí v tradičním pestu nebo salátech.



Kokos
✔ Zdroj energie díky vysokému obsahu tuku
✔ Univerzální – do dezertů, smoothie i asijských jídel
✔ Přirozeně sladká chuť
🗙 Velmi kalorický
Tropická dobrota s vůní dovolené. Ač botanicky ovoce, nazýváme ho ořechem. Přidává se do dezertů, smoothie nebo müsli. K dostání je strouhaný, sušené plátky, lyofilizovaný i kokosové mléko nebo kokosový olej.



Tygří ořechy
✔ Ve skutečnosti hlízy, ne ořechy
✔ Bez lepku i běžných alergenů
✔ Zdroj vlákniny, vhodné i pro citlivé jedlíky
🗙 Měkčí konzistence, specifická chuť
Bezpečné mlsání i pro alergiky a celiaky. Nejčastěji se jí jako snack nebo v podobě mouky, kterou můžete přidat do dezertů místo mandlové.



Srovnání výživových hodnot nejoblíbenějších ořechů
Ořechy jsou kvalitním zdrojem zdravých tuků. V tabulce ale zjistíte, že vám doplní taky významnou porci bílkovin nebo vlákniny a že ne všechny ořechy mají kýžených tuků stejně.
Druh ořechů | Energie (kcal) | Bílkoviny (g) | Tuky (g) | Sacharidy (g) | Vláknina (g) |
---|---|---|---|---|---|
Pistácie | 560–605 | 20–21 | 45–51 | 15–28 | 10–11 |
Mandle | 575 | 21 | 49 | 22 | 12 |
Vlašské ořechy | 650–680 | 15 | 65 | 14 | 7 |
Kešu | 550–580 | 18 | 44 | 30 | 3 |
Lískové ořechy | 620 | 15 | 61 | 17 | 9 |
Arašídy | 570–590 | 25–26 | 49 | 16 | 8 |
Navíc mikronutrienty, jako jsou vitamíny nebo minerály, se u jednotlivých druhů liší. Pistácie vám doplní draslík, mandle zase vápník. Vyplatí se proto ořechy v jídelníčku střídat nebo mít po ruce jejich mix.
🚓 Co si pohlídat, když jíte ořechy
→ Alergie: Nejčastějšími alergeny jsou arašídy a lískáče.
→ Děti: Bezpečně se přidávají do dětského jídelníčku ořechy až od 3 let kvůli riziku udušení. Do té doby je můžete zkoušet zařadit v podobě másel nebo jemně namleté. Případně polovičky kešu, které obvykle dětem díky nasládlé chuti chutnají. Ale vždy pod dohledem.
→ Těhotenství a kojení: Většina ořechů je vhodná i pro nastávající nebo čerstvé maminky, jen para ořechy jíst s mírou.
→ Zkažení: Zkažené ořechy poznáte podle hořké chuti, zatuchlosti nebo žluklého nevábného aroma.
→ Skladování: Ořechy skladujte v suchu, chladu a tmě. Vzduchotěsné balení nebo dóza s víčkem prodlouží trvanlivost. V lednici vydrží čerstvé ještě déle. Ořechy nikdy neskladujte na slunci, ztratí chuť i živiny.
Jak dlouho vydrží ořechy po otevření sáčku čerstvé?
Typ ořechů | Trvanlivost po otevření |
---|---|
Natural neloupané (se slupkou) | 3–6 měsíců |
Natural loupané (bez slupky) | 2–4 měsíce |
Pražené nesolené | 2–3 měsíce |
Pražené a solené / ochucené | 1–2 měsíce |
Ořechy ve skořápce | 6–12 měsíců |
5 medvědích vychytávek: Ořechy v kuchyni 🥄
- Krátce je opražte nasucho na pánvi, chuť a křupavost se znásobí.
- Přidejte je do domácí granoly, smoothie nebo jogurtu pro víc živin.
- Arašídy a kešu se hodí do asijských jídel, pistácie do dezertů.
- Lískové, vlašské, pekanové a makadamové využijete při pečení.
- Z mandlí raz dva připravíte domácí mandlové mléko nebo mouku.
🐻 Vydejte se na zdravou cestu s ořechy GRIZLY
Vyberte si svou oblíbenou variantu a doplňte energii přírodní cestou. U nás najdete ty nejkvalitnější ořechy z celého světa, které pro vás pečlivě vybíráme a šetrně zpracováváme. Budou to natural, ochucené, pražené či v čokoládě?
FAQ: Časté dotazy k ořechům
Kolik ořechů denně můžu sníst?
Obecně se doporučuje jíst 20–30 g (malá hrst) ořechů denně, jsou vysoce kalorické.
Které ořechy jsou nejvýživnější?
Každý ořech má jinou nutriční výbavu. Vlašské jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, para ořechy na selen, mandle dodají vápník a vitamín E. Střídejte je v jídelníčku.
Jsou ořechy vhodné při cukrovce?
Ano, ořechy můžete jíst při cukrovce, mají nízký glykemický index a zasytí.
Od kdy mohu dávat ořechy dětem?
Dětem dávejte ořechy od 3 let, nejlépe rozemleté nebo jako ořechové máslo.
Jak poznám, že jsou ořechy zkažené?
Zkažené ořechy mají hořkou nebo zatuchlou chuť a je cítit žluklý tuk.
Jsou RAW ořechy opravdu RAW?
Ano, pokud neprošly pražením. Výjimkou jsou kešu, ty musí projít šetrným napařováním kvůli vyloupnutí ze slupky. Nemůžou být tedy nikdy 100% RAW.
Kazí pražení nutriční hodnoty?
Pražení částečně kazí nutriční hodnoty, ubývá antioxidantů a vitamínů, ale zároveň se odbourávají antinutriční látky, takže jsou pak stravitelnější.
Můžou ořechy psi?
Některé ořechy psům v malém množství neublíží, jiné ale mohou být pro ně nebezpečné. Bezpečnějšími druhy jsou arašídy (nesolené), kešu nebo lískové oříšky, ale jen výjimečně a v malém množství. Vlašské, makadamové a pekanové ořechy mohou psům způsobit zažívací potíže, u makadamů i otravu. Vždy platí: Raději se poraďte s veterinářem a nedávejte psovi ořechy pravidelně. Doporučujeme volit jiné pamlsky. Ořechy si nechte pro sebe.