Jak vybrat správnou mouku? Nákupní rádce Grizly

Jak vybrat správnou mouku? Nákupní rádce Grizly

Bezlepkové mouky, zdravé pečení i klasika. Mandlová, kokosová, ovesná, pohanková nebo čiroková? Medvěd, aby se v tom vyznal. A vyzná! Poradí, která je pro vás ta pravá.

Ať už hledáte klasiku do pečiva, jemnou mandlovou mouku do dezertů, nebo proteinovou luštěninovou mouku do fit receptů, pomůžeme vám zorientovat se a vybrat tu pravou.


Poctivé mouky od prověřených dodavatelů

Na kvalitu si u nás dáváme medvědí pozor. Každá mouka, která se dostane do našich obalů, prochází pečlivou kontrolou původu i složení. Od dodavatelů vyžadujeme specifikaci, případně analýzu suroviny – ať už jde o ořechovou, rýžovou nebo obilnou mouku.


Často nakupujeme napřímo od mlýnů, bez zprostředkovatelů, a pokud to jde, volíme stejné zdroje, odkud pochází i naše ořechy nebo obilí. U ořechových mouk se mletí provádí v zemi sklizně, aby byla zaručena čerstvost a zachování přirozené chuti. U klasických mouk spolupracujeme s lokálními i evropskými mlýny, kde dbají na šetrné mletí a čistotu výroby.


Díky tomu víte, že když sáhnete po mouce od Grizly, kupujete poctivou ingredienci do své kuchyně bez kompromisů.


🧡 Pro pečení bez starostí a bez lepku zkuste GRIZLY Sweets – kvalitní bezlepkové směsi na pečení. Poctivé, voňavé a s jistotou dokonalého výsledku.

Pečení - medvěď kuchař - mouky na Grizly


Jaké mouky u Grizly najdete? 🐻

U nás najdete téměř všechny druhy mouk, na které si jen vzpomenete. Které z naší nabídky jsou u vás nejoblíbenější?


🥇 Nejprodávanější GRIZLY moukou u nás je mandlová mouka. Její prodej v roce 2024 meziročně stoupl o 15 %.

🥈 Na paty jí šlape pistáciová mouka s jemnou, nasládlou chutí.

🥉 Třetí příčku oblíbenosti si uzmula mouka ovesná bezlepková.


1️⃣ Ořechové mouky

✔ přirozeně bez lepku

✔ vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků

✔ dodají pečivu oříškovou chuť a vláčnost

× křehčí těsto, doporučujeme kombinovat s jinou moukou


Mezi ořechové mouky patří oblíbená mandlová, pistáciová, lísková, kešu nebo vlašská. Ideální pro bezlepkové a low-carb pečení, dezerty, palačinky, muffiny i na zahušťování krémů.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly
Mandlová mouka Grizly


💡 Rozdíl mezi ořechovou moukou a mletými ořechy

→ Ořechová mouka je jemně namletá, má strukturu podobnou klasické pšeničné mouce a umožňuje ji v receptech částečně nebo plně nahradit.

→ Mleté ořechy mají naopak hrubší strukturu. Jsou v nich patrné drobné kousky ořechů, a proto se hodí spíš do těst a krémů, kde textura nevadí.


2️⃣ Obilné mouky

✔ vysoký obsah minerálů a vitamínů skupiny B

✔ ideální na chléb, koláče i sladké buchty

✔ dostupné v různých zrnitostech a typových označeních

× pšeničná, špaldová i žitná mouka obsahují lepek, nevhodné pro celiaky


Klasická pšeničná hladká, polohrubá, hrubá, dále špaldová, ovesná bezlepková nebo žitná mouka. Tvoří tradiční základ pro každodenní vaření a pečení. Jsou zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly


🌾 Nejčastěji používané druhy pšeničných mouk a jejich využití

Druh mouky Lepek Vhodná na
Hladká pšeničná mouka ❌ Obsahuje lepek Jemné těsto, koláče, cukroví, omáčky
Polohrubá pšeničná mouka ❌ Obsahuje lepek Univerzální pečení, bábovky, lívance, kynutá těsta
Hrubá pšeničná mouka ❌ Obsahuje lepek Knedlíky, těstoviny, noky, těsta s pevnější strukturou
Celozrnná pšeničná mouka ❌ Obsahuje lepek Domácí chléb, sušenky, zdravější pečení
Špaldová mouka ❌ Obsahuje lepek Alternativa pšeničné, na chléb, koláče, sladké i slané pečení
Ovesná mouka – bezlepková varianta ✅ Bez lepku Palačinky, lívance, zdravé pečení, zahušťování

Všechny pšeničné i špaldové mouky obsahují lepek, proto nejsou vhodné pro celiaky. Pokud hledáte náhradu, zkuste ovesnou bezlepkovou, rýžovou nebo pohankovou mouku. Případně vyzkoušejte bezlepkovou směs několika druhů mouk.


3️⃣ Kokosová mouka

✔ 100% bez lepku

✔ vysoký obsah vlákniny (až 40 %)

✔ snižuje glykemický index pečiva

× pohlcuje hodně tekutin, je potřeba upravit poměr těsta


Kokosová mouka se vyrábí z dužiny kokosu po vylisování oleje. Má jemnou chuť, která se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Skvělá pro bezlepkové a paleo pečení. Vychutnejte si ji i v certifikované BIO kvalitě.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly


4️⃣ Luštěninové mouky

✔ přirozeně bez lepku

✔ bohaté na bílkoviny, vlákninu a minerály

✔ ideální pro vegany, sportovce a zdravý jídelníček

× mírně „luštěninová“ chuť, doporučujeme kombinovat s jinými moukami


Cizrnová, čočková, fazolová a mouka ze zeleného hrachu – nutričně bohaté alternativy s vysokým obsahem bílkovin. Skvělé do slaných placek, wrapů, palačinek nebo jako přísada do těsta pro vyšší obsah proteinu.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly


5️⃣ Rýžová mouka

✔ bez lepku, vhodná pro celiaky a děti

✔ nízký obsah tuků, snadno stravitelná

✔ neutrální chuť, do sladkých i slaných pokrmů

× méně vhodná pro kynutá těsta, nespojí těsto dohromady


Rýžová mouka má jemnou, neutrální chuť, je lehce stravitelná a přirozeně bezlepková. Vhodná na pečení i zahušťování omáček nebo polévek.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly


6️⃣ Pohanková mouka

✔ vysoký obsah rutinu (pro zdravé cévy)

✔ bez lepku

✔ výrazná chuť i vůně

× pro někoho může být příliš aromatická


Pohanková mouka je přirozeně bezlepková, bohatá na minerály a antioxidanty. Skvělá na palačinky, bramboráky nebo bezlepkové koláče. Díky výrazné chuti není pro každé, ale dodá jídlům jedinečnou chuť.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly


7️⃣ Kukuřičná mouka a strouhanka

✔ bez lepku

✔ dodá pečivu zlatavou barvu a jemnost

✔ kukuřičná strouhanka je ideální pro bezlepkové obalování

× tvoří hutnější, drobivější těsto a hůře váže tekutinu


Kukuřičná mouka a strouhanka mají křehkou, lehce sladší chuť a jsou vhodné pro pečení sladkého pečiva i obalování. Skvěle osvěží bezlepkový jídelníček zářivě žlutou barvou.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly


💡 Rozdíl mezi kukuřičnou moukou a kukuřičnou strouhankou

→ Kukuřičná mouka je sušená a jemně mletá kukuřice, která se vyrábí v různých hrubostech – od hladké po krupici (např. polenta).

Kukuřičná strouhanka se vyrábí z tepelně zpracované a extrudované kukuřičné mouky, má hrubší strukturu s drobnými kousky a používá se hlavně na obalování nebo křupavé směsi.



8️⃣ Čiroková mouka

✔ zdroj bílkovin a antioxidantů

✔ vhodná pro bezlepkové pečení

✔ zlepšuje strukturu těsta

× méně známý druh, menší dostupnost


Exotická mouka ze zrn čiroku (bezlepkové obilniny) má lehce obilnou, jemně nasládlou chuť. Je přirozeně bezlepková. Hodí se jak na slané, tak na sladké pečení. Doporučujeme používat 30 % podíl čirokové mouky a 70 % pšeničné nebo jiné mouky.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly


9️⃣ Manioková mouka a tapioková mouka

✔ 100 % bez lepku

✔ vhodná pro paleo a AIP diety

✔ jemná chuť a všestranné využití

× vyšší cena oproti běžným moukám


Manioková mouka se vyrábí z celého kořene manioku. Najdete ji také označovanou jako mouka z cassavy. Oproti tomu tapioková mouka je škrob extrahovaný z kořene manioku procesem propírání a drcení. Má kypřící i zahušťovací vlastnosti. Oblíbená je například v paleo kuchyni. Díky neutrální chuti se hodí do sladkých i slaných jídel.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly


🔟 Lněná mouka

✔ bohatá na omega-3 mastné kyseliny

✔ pokrmy víc zasytí

✔ přirozeně bez lepku

× rychleji žlukne, skladujte v chladu


Lněná mouka se vyrábí z odtučněných lněných semínek. Hnědá má výraznější chuť, hodí se do tmavého nebo slaného pečiva. Zlatá lněná mouka je jemnější a neutrální, skvělá do světlého nebo sladkého pečiva. Obě jsou nutričně bohaté a vhodné na zahušťování, přidání do těsta i kaší. Vhodné pro low carb a keto jídelníček.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly


🫙 Jak mouky správně skladovat

Správné skladování je klíčem k tomu, aby si mouky zachovaly čerstvost, vůni i výživové hodnoty. Mouky vždy uchovávejte v suchu, temnu a chladu, ideálně ve vzduchotěsné nádobě. Nevystavujte je přímému světlu ani teplu. Obojí může zkrátit jejich trvanlivost a ovlivnit chuť.

→ Jak dlouho mouku používat po otevření

Při správném skladování vydrží většina mouk přibližně:

  • 3–6 měsíců – klasické obilné a rýžové mouky,
  • 2–4 měsíce – luštěninové, pohankové a kukuřičné mouky,
  • 1–2 měsíce – ořechové a lněné mouky (jsou nejcitlivější).

Po této době se mohou začít ztrácet chuťové vlastnosti nebo žluknout tuky, i když nejsou zjevně zkažené.


Ořechové mouky jsou citlivější na žluknutí než ořechy vcelku. Důvodem je větší povrch vystavený vzduchu. Že mouka už není v pořádku, poznáte podle hořké chuti nebo žluklé vůně. V takovém případě už ji nepoužívejte.


🐻 Tip Grizly: Pokud mouky používáte méně často, uložte je do lednice nebo mrazničky. Pomůžete tak předejít vlhnutí i případnému výskytu molů.


Produktová specialistka prozradí své tipy

„Skvělá je cassava mouka (z kořene manioku). Myslím si, že ji lidé moc neznají a je to škoda. Já ji používám skoro na všechno v kombinaci s mandlovou moukou nebo bez, když chci vynechat ořechy,“ vyzdvihuje Zuzka neobvyklou maniokovou mouku a hned prozrazuje, která je jejím favoritem. Mandlová mouka je skvělá na všechno. Kdykoliv vidím v receptu klasickou mouku, nahrazuji ji mandlovou, popřípadě jinou ořechovou, kterou mám ráda. Případně mouky nakombinuji.“


Zuzana Krejčiříková, produktová specialistka


🍽️ Na které mouky nedá Zuzana v kuchyni dopustit:

1. Manioková mouka (cassava) – univerzál s neutrální chutí do palačinek, cookies, brownies, ale i jako zahušťovadlo do omáček nebo bezlepkový obal s kořením na maso. Dobře saje tekutinu a dává těstu přirozenou vláčnost bez nutnosti přidávat spoustu dalších surovin.


2. Kokosová mouka – voňavá, ale žíznivá = nasává hodně tekutiny. Lehce navyšte množství dalších tekutých surovin. Hodí se spíš do sladkých receptů kvůli výrazné vůni. Skvěle funguje s cassava nebo tapiokovou moukou, které chuť zjemní a zlepší konzistenci těsta.


3. Pohanková mouka – výživná klasika s výraznou chutí na palačinky, lívance, slané placky nebo domácí těstoviny. Není pro každého. Doporučuji kombinovat třeba s cassava nebo rýžovou moukou. Těsto je pak jak chuťově, tak strukturou jemnější.


4. Mandlová mouka = všeuměl mezi moukami. Tu používám úplně do všeho. Do sušenek, koláčů, lívanců, ale i do placek nebo těsta na quiche.Skvělá je z ní i drobenka na koláče. Zjemňuje těsto, dodává mu vláčnost a zvyšuje nutriční hodnotu – obsah zdravých tuků a bílkovin.


5. Lněná mouka – pojítko do slaných receptů. Díky vláknině a „slizu“ spojí těsto i bez vajec nebo pšeničné mouky = bez lepku. Využívám ji do slaných crackerů, chlebů, placek nebo slaného pečiva.


6. Bezlepková ovesná mouka na každodenní pečení výživně a bez lepku. Těstu dodá vláčnost, jemnost a lepší strukturu. Super na lívance, sušenky, koláče a bábovky, ale i do slaných placek, domácího chleba nebo na zahuštění polévek a omáček. Dobře funguje i s dalšími bezlepkovými moukami – s mandlovou, cassava nebo tapiokovou. Těsto drží krásně pohromadě a zůstává nadýchané.



Srovnání druhů mouk: Orientační výživové hodnoty na 100 g

Druh mouky Energie (kJ/kcal) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g) Vláknina (g)
Ořechové (mandlová, pistáciová...) 2400 / 570 20 50 10 10
Kokosová 1500 / 360 18 15 25 40
Obilné (pšeničná, špaldová) 1450 / 345 11 2 70 8
Luštěninové (cizrnová, hrachová) 1450 / 350 22 5 45 10
Rýžová 1480 / 350 7 1 78 2
Pohanková 1500 / 360 13 3 70 8
Kukuřičná 1490 / 355 7 2 76 4
Čiroková 1500 / 360 10 3 75 6
Manioková 1470 / 350 2 0,5 85 3
Lněná (hnědá, zlatá) 1300 / 310 36 8 2 32

🐻 Medvědí shrnutí:

  • Nejvíc bílkovin: lněná a luštěninové mouky
  • Nejvíc vlákniny: kokosová a lněná mouka
  • Nejmíň sacharidů: ořechové a lněné mouky
  • Nejvíc energie: ořechové mouky (kvůli zdravým tukům)

Pečení bez vážení = GRIZLY Sweets

Nemáte čas, ale nechcete slevit z kvality? Sáhněte po GRIZLY Sweets předpřipravených směsích. Stačí přidat pár ingrediencí a hotovo. Pečení, které zvládnete za pár minut a chutná jako od babičky.





FAQ – Často se k moukám ptáte

Jaká mouka je nejlepší na zdravé pečení?

Na zdravé pečení se hodí mandlová, kokosová nebo ovesná mouka. Jsou výživné, bez lepku a dodají těstu vláčnost.

Která mouka je nejzdravější?

Za nejzdravější mouky se považují ty, které jsou minimálně zpracované a bohaté na živiny. Mezi ně patří především mandlová, pohanková, kokosová a celozrnná špaldová mouka. Mají vyšší obsah vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, a proto jsou ideální pro zdravé pečení i vyvážený jídelníček. Pro bezlepkové pečení se hodí také pohanková a rýžová mouka.

Jaká mouka je bezlepková?

Ořechové, kokosová, rýžová, pohanková, kukuřičná, čiroková, manioková, lněná a většina luštěninových mouk jsou přirozeně bez lepku.

Která mouka má nejvíc bílkovin?

Nejvíc bílkovin mají luštěninové mouky, především cizrnová a mouka ze zeleného hrachu.

Která mouka má nejméně sacharidů?

Nejméně sacharidů mají ořechové a lněné mouky.

Která mouka se hodí na low carb pečení?

Na low carb nebo taky keto pečení se hodí mandlová a další ořechové mouky, kokosová, lněná a manioková mouka.

Co je špaldová mouka?

Špaldová mouka se mele ze starého druhu pšenice špaldy (Triticum spelta). Má jemně oříškovou chuť, je bohatá na bílkoviny, vlákninu, železo a zinek. Díky svým výživovým hodnotám a lehčí stravitelnosti je oblíbená jako zdravější alternativa klasické pšeničné mouky. Obsahuje ale lepek, proto není vhodná pro celiaky.

Jak skladovat mouky a může se mouka zkazit?

Ano, mouka se může zkazit, zvlášť pokud je vystavená teplu, vlhkosti nebo světlu. Skladujte ji proto v suchu, temnu a chladu, ideálně ve vzduchotěsné nádobě. Ořechové a lněné mouky jsou náchylnější ke žluknutí, proto je po otevření spotřebujte co nejdříve, ideálně do 1–2 měsíců.


Autor článku

Nikola Nevečeřalová

Zdravý životní styl žiju a taky o něm od roku 2017 pravidelně píšu. Když nedřepím za klávesnicí, běhám, cvičím nebo výletuju se svými kluky a nacházím (nebo hledám) tak balanc mezi rodinou, časem pro sebe a prací. Starat se o tělo a ducha, abychom zůstali aktivními a soběstačnými co možná nejdéle, dokáže každý. Tak to šiřme dál.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Jak vybrat ty pravé kešu ořechy? Grizly poradí

Jak vybrat ty pravé kešu ořechy? Grizly poradí

Kešu ořechy jsou králem mezi ořechy. Jsou jemné, lahodné, plné zdravých tuků, bílkovin a minerálů. Hodí se nejen jako rychlá svačina do práce či školy, ale i do kaší, jogurtu, salátů či asijských pokrmů.

Jak vybrat správné mandle? Grizly poradí

Jak vybrat správné mandle? Grizly poradí

Mandle jsou univerzálem mezi ořechy. Jedny z nejoblíbenějších druhů oříšků jsou přínosné pro vaše zdraví, hodí se na pečení i každodenní zobání. U nás v Grizly najdete výběrové mandle z ověřených zdrojů, šetrně zpracované a v praktických balení. Které jsou vaše oblíbené?

Jak vybrat pistácie? Grizly poradí

Jak vybrat pistácie? Grizly poradí

Solené, nesolené, pražené, vyloupané? Porovnáme typy pistácií, jejich chuť a prozradíme výhody i nevýhody. S nákupním rádcem snadno vyberete ty, které hledáte.

Jak správně vybrat ořechy? Grizly poradí

Jak správně vybrat ořechy? Grizly poradí

Jsou s námi v kuchyni, v batohu i na stole. Ořechy patří mezi nejvýživnější potraviny vůbec, a proto by neměly chybět v žádném zdravém jídelníčku. Každý druh má jinou chuť, texturu i nutriční hodnoty. Teď vám shrneme vše, co potřebujete vědět – od původu a kvality, přes benefity jednotlivých druhů až po tipy na skladování i využití v kuchyni.