Pistácie: Malé oříšky s velkým přínosem
Nejsou jenom pochoutkou ke skleničce vína. Pistácie jsou zeleným pokladem jídelníčku. Jsou zdrojem bílkovin, zdravých tuků a vitamínů. Dodávají energii, podporují sytost i dobrou náladu. Objevte medvědí výběr nejrůznějších druhů – od natural, přes delikátní krém až po pražené slané obry JUMBO a staňte se experty na pistácie.
Co obsahují pistácie?
Zařadit pistácie do jídelníčku se vyplácí. Díky své nutriční výbavě jsou přínosem pro vaše zdraví. Podporují trávení, napomůžou správnému fungování srdce a umějí pomoct s udržením optimální váhy.
🔎 O dalších benefitech pistácií se dočtete v článku Proč jíst pistácie: 8 zdravotních benefitů.
Pistácie nesolené obsahují:
🧡 Bílkoviny 20,2 g ve 100 g – podporují regeneraci a růst svalů.
🧡 Vláknina – 11 g ve 100 g podporuje trávení a pocit sytosti.
🧡 Vitamín B6 – podporuje zdraví nervového systému a metabolismus.
🧡 Draslík – napomáhá udržovat správnou funkci svalů a srdce.
🧡 Fosfor – podporuje zdravé kosti a zuby.
🧡 Antioxidanty – pistácie obsahují látky, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům.
🧡 Tuky: 49,5 g ve 100 g, z toho 5,5 g gnasycených tuků.
🧡 Sacharidy: 28,3 g ve 100 g, z toho 7,8 g cukru.
Odkud pistácie pocházejí?
Pistácie rostou na stromech, které mají rádi suché, horké letní období a chladné zimy. Daří se jim v horských oblastech Íránu, USA a dalších středomořských regionech.
Sklizeň probíhá na konci léta a začátku podzimu, kdy se se stromy mechanicky třese, aby plody spadly. Následně se rychle zbaví měkké slupky a suší.
V Grizly nejčastěji najdete pistácie ze Spojených států a Íránu. A naše pozorné kolegyně z oddělení kvality je pro vás pečlivě kontrolují. Pistácie z obou zemí jsou velmi kvalitní, plné živin, chuťově se však drobně liší.
Rozdíly mezi pistáciemi z Íránu a USA:
Země původu | Chuť a barva | Proces sušení | Typické odrůdy |
---|---|---|---|
Írán | Intenzivní, sladší, krémová, zelenofialová | Na slunci | Fandoghi, Ahmad Aghaei, Kalleh Ghouchi |
USA (Kalifornie) | Jemnější, žlutozelená, větší skořápky | V moderních sušárnách | Kerman, Kalleh Ghouchi (naše JUMBO) |
Jak se vyznat v nabídce pistácií?
Tady je medvědí přehled nejoblíbenějších druhů pistácií včetně jejich výhod i nevýhod. Kdyby vás zajímaly další informace, napište nám nebo zavolejte.
→ Solené pistácie, ty nejoblíbenější
Pistácie pražené solené JUMBO
✔ Větší velikost a oblý tvar (odrůda Kalleh Ghouchi = JUMBO z USA)
✔ Spousta bílkovin a vlákniny
✔ GRIZLY Produkt roku 2024
🗙 Vyšší obsah soli
Velké americké JUMBO na sucho pražené pistácie ve skořápce jsou nejoblíbenějším produktem roku 2024. Pro milovníky křupavých ořechů s intenzivní jemně sladko-slanou chutí i pro rychlou dávku energie.



Pistácie pražené solené Exclusive
✔ Intenzivní chuť z Íránu
✔ Zdroj rostlinných bílkovin
✔ Tradičně sušené na slunci
🗙 Vyšší obsah soli
Exkluzivní íránské na sucho pražené pistácie ve skořápce jsou ideální pro milovníky intenzivní pistáciové chuti i pro ty, kdo ocení tradiční způsob zpracování ořechů. Ochutnejte íránskou kvalitu.



→ Pistácie nesolené
Pistácie nesolené nepražené natural
✔ Přirozená chuť
✔ Žádné pražení, žádná sůl
✔ Spousta bílkovin a vlákniny
🗙 Měkčí textura – méně křupavé
Přírodní nesolené pistácie ve skořápce jsou skvělou volbou pro ty, kdo hledají přirozenou chuť ořechů bez jakékoliv úpravy. Pro zdravé mlsání i na vaření.



Pistácie nesolené pražené
✔ Křupavé díky pražení na sucho
✔ Bez soli a dalších látek
✔ Spousta bílkovin a vlákniny
🗙 Nižší intenzita chuti oproti soleným
Pistácie na sucho pražené bez soli ve skořápce jsou křupavé a přirozeně chutnající ořechy. Skvělé do salátů, pesta nebo jen tak na zobání.



→ Pistácie vyloupané
Pistácie loupané natural
✔ Bez přídavku soli a bez pražení
✔ Skvělé do smoothie, krémů, dezertů
✔ Bez nutnosti loupat
🗙 Měkčí textura, nekřupou
Nepražené přírodní pistácie bez skořápky jsou skvělou volbou pro všechny, kteří hledají přirozenou, nezkreslenou chuť a co nejvíce zachovaných živin.



Pistácie loupané pražené nesolené
✔ Bez soli, ale křupavější
✔ Na sucho pražené
✔ Lehce nasládlá, jemná chuť
🗙 Nepatrně snížený obsah živin
Pražené nesolené pistácie bez skořápky jsou výrazně křupavější než nepražené. Ideální do salátů, pesta či dezertů, kde se hodí ořechová chuť bez přidané soli.



→ Pistácie se sníženým obsahem soli
✔ Balanc mezi chutí a zdravím
✔ Na sucho pražené
✔ Plná chuť pistácií, o 50 % méně soli
🗙 O trochu vyšší cena
Na sucho pražené pistácie se sníženým obsahem soli (0,8 g ve 100 g) jsou skvělou alternativou pro ty, kteří dbají na příjem sodíku, ale stále si chtějí vychutnat plnou chuť oblíbeného ořechu.



→ Pistácie ochucené
✔ Pro milovníky netradičních chutí
✔ Skvělé jako jedlý dárek
✔ Kvalitní mlsání bez zbytečných aditiv
🗙 Nejsou 100% přírodní
Ochucené pistácie jsou skvělé pro ty, kteří rádi experimentují s chutěmi. Ochutnejte limetkové pistácie nebo v hořké čokoládě. Další příchutě chystáme.



→ Pistáciový krém
✔ Nutričně hodnotné zpestření jídelníčku
✔ Zdroj rostlinných bílkovin a vlákniny
✔ Na pečivo, jako náplň do dezertů, na lžičku
🗙 Vyšší kalorická hodnota
Jemný pistáciový krém ochutnejte buď 100% ořechový, nebo od @mamadomisha ve vyladěných variantách. Pochutnáte si vždycky.



→ Pistáciová mouka
✔ Bezlepková s bílkovinami a vlákninou
✔ Alternativa mandlové mouky
✔ Na sladko i na slano
🗙 Křehčí těsta, kombinujte s jinými moukami
Pistáciová mouka je ideální pro bezlepkové pečení a jako zdravější alternativa k běžné mouce. Jde využít i na slano. Obalte v ní rybu nebo maso a vytvoříte křupavou krustu, nebo s ní posypejte třeba smoothie bowl.



🫙 Jak skladovat pistácie?
Aby si u vás doma pistácie zachovaly svou čerstvost, chuť a výživové hodnoty i po otevření balení co nejdéle, správně je uchovávejte.
JUMBO pistácie balíme do znovuuzavíratelného sáčku, který vám to usnadní. Ostatní druhy pistácií doporučujeme po otevření přesypat do vzduchotěsné nádoby s víčkem nebo zip sáčku.
Pak vám po otevření vydrží natural pistácie čerstvé 2 až 3 týdny. Ochucené varianty včetně solené 3 až 4 týdny.
Pistácie uchovávejte:
- v uzavřeném obalu: V dobře uzavřené nádobě nebo zip sáčku, aby neabsorovaly vlhkost.
- na chladném a suchém místě: Mimo přímé sluneční světlo. Teplo a vlhkost mohou způsobit ztrátu chuti a snížit jejich trvanlivost.
Skladování v lednici: Pokud chcete prodloužit čerstvost pistácií, můžete je po otevření uložit ve vzduchotěsném sáčku nebo nádobě do lednice. Takto vydrží až 2–3 měsíce, aniž by ztratily chuť.
Medvědí srovnání: Loupané vs. neloupané pistácie
Ani s jedněmi nešlápnete vedle. Někomu vyhovuje mít pistácie hned k jídlu nebo s nimi vaří. Ten upřednostní vyloupané. Jiný si je bez typického louskání neumí představit.
Loupané pistácie | Pistácie ve skořápce |
---|---|
Výhody | Výhody |
100% jedlá jádra – žádné skořápky | 🤑 Nižší cena |
Rychlé a pohodlné použití – pro okamžitou konzumaci nebo na vaření | Ideální pro „regulaci“ mlsání – loupání zabaví ruce u televize |
Bez zbytečné práce – žádné louskání | Delší trvanlivost – skořápka chrání jádro a prodlužuje čerstvost |
Nevýhody | Nevýhody |
Vyšší cena – loupané pistácie bývají dražší, neplatíte za skořápku | Až 55 % hmotnosti jsou skořápky |
Kratší trvanlivost – bez skořápek rychleji ztrácení čerstvost, chuť a výživové hodnoty | Nutnost loupání – nepraktické, pokud chcete rychle jíst nebo vařit |
Méně zábavy – bez louskání to nemusí být „ono“ |
Kolik jíst denně pistácií?
S množstvím to nepřehánějte. Denně bude stačit maximálně hrst pistácií (cca 20 g). Obsahují 600 kcal / 2 504 kJ ve 100 g.
Časté dotazy k pistáciím
Jak rostou pistácie
Pistácie rostou na stromech, které preferují suché, horké oblasti s chladnými zimami. Proto jsou naše pistácie z Kalifornie a Íránu. Stromy jsou dvoudomé a k opylení potřebují samčí a samičí stromy. Rostou na nich plody, které se postupně pokrývají zelenou slupkou. Ta následně praskne.
Jak se sklízejí pistácie
Sklizeň pistácií probíhá na konci léta a začátku podzimu. Se stromy se mechanicky třese, aby plody spadly. Po sklizni jsou pistácie rychle zbaveny měkké slupky a suší se. Následuje třídění, aby se zajistila kvalitní úroda plodů.
Jsou pistácie RAW?
V přísném slova smyslu nejsou. Všechny pistácie procházejí procesem sušení. I tzv. raw pistácie bývají sušené při 40–60 °C, což je nižší teplota než při klasickém pražení (120–160 °C), ale pořád to není 100% RAW.
Jsou pistácie alergenem?
Pistácie jsou ořechy a mohou vyvolat alergickou reakci u lidí, kteří mají alergii na ořechy. Pokud máte jakýkoli typ alergie na ořechy, doporučujeme se mít na pozoru nebo se před konzumací pistácií poradit s lékařem.
Můžou psi jíst pistácie?
Pistácie nejsou pro psy ideální. Ačkoliv nejsou vyloženě toxické, mohou způsobit zažívací problémy, zejména pokud jsou konzumovány v nadměrném množství. Vysoký obsah tuku může vést k zažívacím obtížím nebo dokonce k pankreatitidě u některých psů. Doporučujeme konzultaci s veterinářem.
Jak poznám kvalitní pistácie?
Kvalitní pistácie mají sladce oříškovou, jemnou chuť, jsou křupavé, ne gumové, a jejich jádro je sytě zelené až žlutozelené. Skořápka by měla být světlá a přirozeně otevřená. Důležité je i čerstvé, jemně oříškové aroma. Pokud mají pistácie zatuchlý zápach nebo jsou příliš měkké, není to dobré znamení.
Jak dlouho vydrží pistácie po otevření balení?
Natural pistácie vydrží cca 2–3 týdny v suchu a chladu, pokud je uložíte v dobře uzavřené nádobě, aby nevlhly. Pražené a dochucené pistácie vydrží 3–4 týdny, také v uzavřeném obalu, ideálně na chladném místě. Pokud chcete prodloužit jejich trvanlivost, skladujte je v lednici v uzavřené nádobě nebo uzavíratelném sáčku.
Jsou pistácie veganské?
Ano, pistácie jsou přirozeně veganské, protože se jedná o ořechy rostlinného původu. Neobsahují žádné živočišné produkty a jsou tedy vhodné pro všechny, kdo dodržují veganskou stravu.
Jsou pistácie bezlepkové?
Ano, pistácie jsou bezlepkové. Jsou přirozeně bez lepku, což znamená, že jsou vhodné i pro osoby trpící celiakií nebo pro ty, kteří se vyhýbají lepku ve své stravě.