Jak vybrat pistácie? Grizly poradí

Jak vybrat pistácie? Grizly poradí

Solené, nesolené, pražené, vyloupané? Porovnáme typy pistácií, jejich chuť a prozradíme výhody i nevýhody. S nákupním rádcem snadno vyberete ty, které hledáte.

Pistácie: Malé oříšky s velkým přínosem

Nejsou jenom pochoutkou ke skleničce vína. Pistácie jsou zeleným pokladem jídelníčku. Jsou zdrojem bílkovin, zdravých tuků a vitamínů. Dodávají energii, podporují sytost i dobrou náladu. Objevte medvědí výběr nejrůznějších druhů – od natural, přes delikátní krém až po pražené slané obry JUMBO a staňte se experty na pistácie.


Co obsahují pistácie?

Zařadit pistácie do jídelníčku se vyplácí. Díky své nutriční výbavě jsou přínosem pro vaše zdraví. Podporují trávení, napomůžou správnému fungování srdce a umějí pomoct s udržením optimální váhy.


🔎 O dalších benefitech pistácií se dočtete v článku Proč jíst pistácie: 8 zdravotních benefitů.


Pistácie nesolené obsahují:

🧡 Bílkoviny 20,2 g ve 100 g – podporují regeneraci a růst svalů.

🧡 Vláknina – 11 g ve 100 g podporuje trávení a pocit sytosti.

🧡 Vitamín B6 – podporuje zdraví nervového systému a metabolismus.

🧡 Draslík – napomáhá udržovat správnou funkci svalů a srdce.

🧡 Fosfor – podporuje zdravé kosti a zuby.

🧡 Antioxidanty – pistácie obsahují látky, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům.

🧡 Tuky: 49,5 g ve 100 g, z toho 5,5 g gnasycených tuků.

🧡 Sacharidy: 28,3 g ve 100 g, z toho 7,8 g cukru.

Grizly Pistácie


Odkud pistácie pocházejí?

Pistácie rostou na stromech, které mají rádi suché, horké letní období a chladné zimy. Daří se jim v horských oblastech Íránu, USA a dalších středomořských regionech.


Sklizeň probíhá na konci léta a začátku podzimu, kdy se se stromy mechanicky třese, aby plody spadly. Následně se rychle zbaví měkké slupky a suší.


V Grizly nejčastěji najdete pistácie ze Spojených států a Íránu. A naše pozorné kolegyně z oddělení kvality je pro vás pečlivě kontrolují. Pistácie z obou zemí jsou velmi kvalitní, plné živin, chuťově se však drobně liší.


Rozdíly mezi pistáciemi z Íránu a USA:

Země původu Chuť a barva Proces sušení Typické odrůdy
Írán Intenzivní, sladší, krémová, zelenofialová Na slunci Fandoghi, Ahmad Aghaei, Kalleh Ghouchi
USA (Kalifornie) Jemnější, žlutozelená, větší skořápky V moderních sušárnách Kerman, Kalleh Ghouchi (naše JUMBO)

Jak se vyznat v nabídce pistácií?

Tady je medvědí přehled nejoblíbenějších druhů pistácií včetně jejich výhod i nevýhod. Kdyby vás zajímaly další informace, napište nám nebo zavolejte.


→ Solené pistácie, ty nejoblíbenější

Pistácie pražené solené JUMBO


✔ Větší velikost a oblý tvar (odrůda Kalleh Ghouchi = JUMBO z USA)

✔ Spousta bílkovin a vlákniny

✔ GRIZLY Produkt roku 2024

🗙 Vyšší obsah soli


Velké americké JUMBO na sucho pražené pistácie ve skořápce jsou nejoblíbenějším produktem roku 2024. Pro milovníky křupavých ořechů s intenzivní jemně sladko-slanou chutí i pro rychlou dávku energie.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly
Pistácie solené JUMBO Grizly


Pistácie pražené solené Exclusive


✔ Intenzivní chuť z Íránu

✔ Zdroj rostlinných bílkovin

✔ Tradičně sušené na slunci

🗙 Vyšší obsah soli


Exkluzivní íránské na sucho pražené pistácie ve skořápce jsou ideální pro milovníky intenzivní pistáciové chuti i pro ty, kdo ocení tradiční způsob zpracování ořechů. Ochutnejte íránskou kvalitu.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly
Pistácie solené exclusive Grizly


→ Pistácie nesolené

Pistácie nesolené nepražené natural


✔ Přirozená chuť

✔ Žádné pražení, žádná sůl

✔ Spousta bílkovin a vlákniny

🗙 Měkčí textura – méně křupavé


Přírodní nesolené pistácie ve skořápce jsou skvělou volbou pro ty, kdo hledají přirozenou chuť ořechů bez jakékoliv úpravy. Pro zdravé mlsání i na vaření.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly
Pistácie solené JUMBO Grizly


Pistácie nesolené pražené


✔ Křupavé díky pražení na sucho

✔ Bez soli a dalších látek

✔ Spousta bílkovin a vlákniny

🗙 Nižší intenzita chuti oproti soleným


Pistácie na sucho pražené bez soli ve skořápce jsou křupavé a přirozeně chutnající ořechy. Skvělé do salátů, pesta nebo jen tak na zobání.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly
Pistácie solené JUMBO Grizly


→ Pistácie vyloupané

Pistácie loupané natural


✔ Bez přídavku soli a bez pražení

✔ Skvělé do smoothie, krémů, dezertů

✔ Bez nutnosti loupat

🗙 Měkčí textura, nekřupou


Nepražené přírodní pistácie bez skořápky jsou skvělou volbou pro všechny, kteří hledají přirozenou, nezkreslenou chuť a co nejvíce zachovaných živin.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly
Pistácie loupané Grizly


Pistácie loupané pražené nesolené


✔ Bez soli, ale křupavější

✔ Na sucho pražené

✔ Lehce nasládlá, jemná chuť

🗙 Nepatrně snížený obsah živin


Pražené nesolené pistácie bez skořápky jsou výrazně křupavější než nepražené. Ideální do salátů, pesta či dezertů, kde se hodí ořechová chuť bez přidané soli.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly
Pistácie loupané pražené Grizly


→ Pistácie se sníženým obsahem soli


✔ Balanc mezi chutí a zdravím

✔ Na sucho pražené

✔ Plná chuť pistácií, o 50 % méně soli

🗙 O trochu vyšší cena


Na sucho pražené pistácie se sníženým obsahem soli (0,8 g ve 100 g) jsou skvělou alternativou pro ty, kteří dbají na příjem sodíku, ale stále si chtějí vychutnat plnou chuť oblíbeného ořechu.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly
Pistácie loupané pražené Grizly


→ Pistácie ochucené


✔ Pro milovníky netradičních chutí

✔ Skvělé jako jedlý dárek

✔ Kvalitní mlsání bez zbytečných aditiv

🗙 Nejsou 100% přírodní


Ochucené pistácie jsou skvělé pro ty, kteří rádi experimentují s chutěmi. Ochutnejte limetkové pistácie nebo v hořké čokoládě. Další příchutě chystáme.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly
Pistácie loupané pražené Grizly


→ Pistáciový krém


✔ Nutričně hodnotné zpestření jídelníčku

✔ Zdroj rostlinných bílkovin a vlákniny

✔ Na pečivo, jako náplň do dezertů, na lžičku

🗙 Vyšší kalorická hodnota


Jemný pistáciový krém ochutnejte buď 100% ořechový, nebo od @mamadomisha ve vyladěných variantách. Pochutnáte si vždycky.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly
Pistáciové krémy Grizly


→ Pistáciová mouka


✔ Bezlepková s bílkovinami a vlákninou

✔ Alternativa mandlové mouky

✔ Na sladko i na slano

🗙 Křehčí těsta, kombinujte s jinými moukami


Pistáciová mouka je ideální pro bezlepkové pečení a jako zdravější alternativa k běžné mouce. Jde využít i na slano. Obalte v ní rybu nebo maso a vytvoříte křupavou krustu, nebo s ní posypejte třeba smoothie bowl.


Bez lepku Vegan Zdravá svačina Grizly
Pistáciová mouka Grizly


🫙 Jak skladovat pistácie?

Aby si u vás doma pistácie zachovaly svou čerstvost, chuť a výživové hodnoty i po otevření balení co nejdéle, správně je uchovávejte.


JUMBO pistácie balíme do znovuuzavíratelného sáčku, který vám to usnadní. Ostatní druhy pistácií doporučujeme po otevření přesypat do vzduchotěsné nádoby s víčkem nebo zip sáčku.


Pak vám po otevření vydrží natural pistácie čerstvé 2 až 3 týdny. Ochucené varianty včetně solené 3 až 4 týdny.


Pistácie uchovávejte:

- v uzavřeném obalu: V dobře uzavřené nádobě nebo zip sáčku, aby neabsorovaly vlhkost.

- na chladném a suchém místě: Mimo přímé sluneční světlo. Teplo a vlhkost mohou způsobit ztrátu chuti a snížit jejich trvanlivost.


Skladování v lednici: Pokud chcete prodloužit čerstvost pistácií, můžete je po otevření uložit ve vzduchotěsném sáčku nebo nádobě do lednice. Takto vydrží až 2–3 měsíce, aniž by ztratily chuť.


Medvědí srovnání: Loupané vs. neloupané pistácie

Ani s jedněmi nešlápnete vedle. Někomu vyhovuje mít pistácie hned k jídlu nebo s nimi vaří. Ten upřednostní vyloupané. Jiný si je bez typického louskání neumí představit.

Loupané pistácie Pistácie ve skořápce
Výhody Výhody
100% jedlá jádra – žádné skořápky 🤑 Nižší cena
Rychlé a pohodlné použití – pro okamžitou konzumaci nebo na vaření Ideální pro „regulaci“ mlsání – loupání zabaví ruce u televize
Bez zbytečné práce – žádné louskání Delší trvanlivost – skořápka chrání jádro a prodlužuje čerstvost
Nevýhody Nevýhody
Vyšší cena – loupané pistácie bývají dražší, neplatíte za skořápku Až 55 % hmotnosti jsou skořápky
Kratší trvanlivost – bez skořápek rychleji ztrácení čerstvost, chuť a výživové hodnoty Nutnost loupání – nepraktické, pokud chcete rychle jíst nebo vařit
Méně zábavy – bez louskání to nemusí být „ono“

Kolik jíst denně pistácií?

S množstvím to nepřehánějte. Denně bude stačit maximálně hrst pistácií (cca 20 g). Obsahují 600 kcal / 2 504 kJ ve 100 g.

Časté dotazy k pistáciím

Jak rostou pistácie

Pistácie rostou na stromech, které preferují suché, horké oblasti s chladnými zimami. Proto jsou naše pistácie z Kalifornie a Íránu. Stromy jsou dvoudomé a k opylení potřebují samčí a samičí stromy. Rostou na nich plody, které se postupně pokrývají zelenou slupkou. Ta následně praskne.

Jak se sklízejí pistácie

Sklizeň pistácií probíhá na konci léta a začátku podzimu. Se stromy se mechanicky třese, aby plody spadly. Po sklizni jsou pistácie rychle zbaveny měkké slupky a suší se. Následuje třídění, aby se zajistila kvalitní úroda plodů.

Jsou pistácie RAW?

V přísném slova smyslu nejsou. Všechny pistácie procházejí procesem sušení. I tzv. raw pistácie bývají sušené při 40–60 °C, což je nižší teplota než při klasickém pražení (120–160 °C), ale pořád to není 100% RAW.

Jsou pistácie alergenem?

Pistácie jsou ořechy a mohou vyvolat alergickou reakci u lidí, kteří mají alergii na ořechy. Pokud máte jakýkoli typ alergie na ořechy, doporučujeme se mít na pozoru nebo se před konzumací pistácií poradit s lékařem.

Můžou psi jíst pistácie?

Pistácie nejsou pro psy ideální. Ačkoliv nejsou vyloženě toxické, mohou způsobit zažívací problémy, zejména pokud jsou konzumovány v nadměrném množství. Vysoký obsah tuku může vést k zažívacím obtížím nebo dokonce k pankreatitidě u některých psů. Doporučujeme konzultaci s veterinářem.

Jak poznám kvalitní pistácie?

Kvalitní pistácie mají sladce oříškovou, jemnou chuť, jsou křupavé, ne gumové, a jejich jádro je sytě zelené až žlutozelené. Skořápka by měla být světlá a přirozeně otevřená. Důležité je i čerstvé, jemně oříškové aroma. Pokud mají pistácie zatuchlý zápach nebo jsou příliš měkké, není to dobré znamení.

Jak dlouho vydrží pistácie po otevření balení?

Natural pistácie vydrží cca 2–3 týdny v suchu a chladu, pokud je uložíte v dobře uzavřené nádobě, aby nevlhly. Pražené a dochucené pistácie vydrží 3–4 týdny, také v uzavřeném obalu, ideálně na chladném místě. Pokud chcete prodloužit jejich trvanlivost, skladujte je v lednici v uzavřené nádobě nebo uzavíratelném sáčku.

Jsou pistácie veganské?

Ano, pistácie jsou přirozeně veganské, protože se jedná o ořechy rostlinného původu. Neobsahují žádné živočišné produkty a jsou tedy vhodné pro všechny, kdo dodržují veganskou stravu.

Jsou pistácie bezlepkové?

Ano, pistácie jsou bezlepkové. Jsou přirozeně bez lepku, což znamená, že jsou vhodné i pro osoby trpící celiakií nebo pro ty, kteří se vyhýbají lepku ve své stravě.


Na zobání nedáme dopustit na

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Je načase oprášit pečící výbavu, naleštit váleček a pustit se do pečení. Začněte letos tímto netradičním druhem cukroví.

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Famózní čokoládový fondán nebo-li lava cake okouzlí nejen vás, ale i vaše blízké. S pomocí našeho receptu ho přitom vyčarujete během pár chvil.

33 zajímavých faktů o kešu

33 zajímavých faktů o kešu

Proč byste kešu měli zařadit do svého jídelníčku? Máme pro vás 33 zajímavostí, které byste o kešu měli vědět.

Kešu ořechy: Tajemství jejich původu i pěstování

Kešu ořechy: Tajemství jejich původu i pěstování

Jak roste kešu, jaké jsou klíčové faktory pro jeho pěstování a jak probíhá sklizeň? Pojďme se na to společně podívat.

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Na první pohled možná méně známé oříšky krásně křupou a po prvním ochutnání si vás ihned získají lahodnou máslovou chutí. Co jsou zač a kde se pěstují?