Magazín

Cozonac: Středobod rumunské tradice

Cozonac: Středobod rumunské tradice

Cozonac, dezert, který nesmí chybět při žádné rumunské oslavě, je mnohem víc než jen sladkost – je symbolem štědré pohostinnosti a rodinných setkání. Tento voňavý a nadýchaný koláč s různorodými náplněmi z ořechů, kakaa, želé nebo sladkého tvarohu je stálicí na slavnostních stolech, přičemž každá verze odráží regionální chuťové preference a osobní úpravy kuchařů.

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska není jen dezert, ale symbol znovuzrození a naděje. Je nepostradatelnou součástí velikonoční tabule, která odráží bohatství rumunské kulinářské tradice a ducha pospolitosti. Každý rok příprava a ochutnávání pasky spojuje rodiny a přátele, obnovuje duchovní i lidské vazby při oslavě nejposvátnějšího svátku křesťanství.

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

3 recepty na rychlý a zdravý chia pudink

Ideální ke snídani či svačině nebo když máte chuť na něco sladkého, ale zdravého.

Chia pudink je skvělou zdravou svačinkou nebo snídaní, kterou si navíc můžete připravit na několik dní dopředu. V základu potřebujete pouze 2 ingredience - chia semínka a mléko. Po namočení chia semínka nabobtnají a získají gelovitou strukturu, která se hodí právě pro přípravu pudinku. Chia pudink je přirozeně bezlepkový, pro veganskou variantu můžete použít rostlinné mléko.

Chia semínka mají velmi jemnou oříškovou chuť, můžete je tedy kombinovat prakticky s čímkoliv. Na dochucení a zdobení pudinku se hodí zejména čerstvé ovoce, čokoláda nebo kokos.

Obsah článku

Chia - malé semínko s dlouhou historií

Může se zdát, že chia semínka jsou hitem zejména posledních let, velké oblibě se však těšila již za dob Aztéků a Mayů, pro které byla důležitým zdrojem energie. Chia jsou totiž bohatá zejména na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a antioxidanty. Napomáhají správnému trávení a snižují riziko srdečních onemocnění. Právem se tedy řadí mezi superpotraviny. 

Jak na dokonalý chia pudink?

K dostání jsou bílá a černá chia semínka. Z chuťového a nutričního hlediska jsou velmi podobná, je tedy jedno, která zvolíte. Můžete je také namíchat dohromady. 

Semínka namáčejte alespoň 20-30 minut. Osvědčený poměr pro přípravu chia pudinku jsou 2 lžíce semínek na 1/2 hrnku mléka. Pokud by bylo tekutiny příliš málo, některá semínka nenabobtnají a zůstanou tvrdá. Naopak při malém množství semínek vám nevznikne požadovaná pudinková konzistence. V případě potřeby se tedy nebojte přidat semínka nebo mléko. 

Důležité je vše pořádně promíchat, aby semínka nabobtnala rovnoměrně. Semínka namočte do tekutiny, zamíchejte, nechte 10 minut odpočívat a poté opět zamíchejte. Předejdete tak hrudkám. 

Pokud nejste spokojeni s výslednou strukturou pudinku, zkuste jej rozmixovat. Konzistence tak bude jemnější a více podobná klasickému pudinku. 

Jak dlouho vydrží chia pudink?

Chia pudink vám v lednici vydrží 5-7 dní, v závislosti na dalších ingrediencích, které jste použili. Můžete si tak přichystat snídani klidně na týden dopředu.
Nemáte rádi studené snídaně? Nevadí! Chia pudink totiž můžete bez obav ohřát.

Chia semínka uchovávejte v uzavřeném sáčku při pokojové teplotě. Díky přítomnosti přírodních antioxidantů vám vydrží klidně několik let, není potřeba je držet v lednici.

-

Kokosový chia pudink s mangem a banánem

Ingredience

  • ½ hrnku kokosového mléka
  • ½ hrnku mandlového mléka
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • ¼ hrnku chia semínek
  • 1 zralé mango
  • 1 zralejší banán
  • na ozdobu: jahody, borůvky, strouhaný kokos

Postup

  1. Smíchejte kokosové, mandlové mléko a javorový sirup. Vsypejte chia semínka, promíchejte a nechte 10 minut odstát. Znovu promíchejte, přikryjte a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat (nejlépe přes noc).
  2. Mango a banán společně rozmixujte. Mělo by vám vzniknout hustší pyré.
  3. Chia pudink rozdělte do skleniček. Přidejte mangové pyré a ozdobte ovocem. Nakonec posypte strouhaným kokosem.

Smetanový jahodový chia pudink

Ingredience

  • 200 ml sójové alternativy smetany
  • 80 g chia semínek
  • 500 g jahody
  • na dochucení: agávový, datlový nebo čekankový sirup
  • na ozdobu: čerstvé ovoce, kokosové plátky, goji, lískové oříšky

Postup

  1. Jahody rozmixujte dohladka s rostlinnou smetanou.
  2. Směs podle chuti oslaďte sirupem a přijdete chia semínka.
  3. Nechte nabobtnat minimálně 4 hodiny v lednici.
  4. Ztuhlý pudink rozdělte do mističek a ozdobte čerstvým ovocem a vším, co máte rádi.

Recept vytvořila společnost Countrylife

Kořeněný podzimní chia pudink

Ingredience

  • ¼ hrnku chia semínek
  • 1,5 hrnku mandlového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • špetka mletého zázvoru, skořice, muškátového oříšku a hřebíčku
  • na ozdobu: 4 fíky, 1 střední jablko, skořice, javorový sirup, pekanové ořechy, granátové jablko

Postup

  1. Chia semínka zalijte mandlovým mlékem. Přidejte javorový sirup, vanilkový extrakt a směs koření. Zamíchejte a nechte 10 minut odstát. Znovu zamíchejte a nechte přikryté přes noc v lednici.
  2. Připravte si ovocnou směs: 2 fíky a jablko nakrájejte na kousky. Vložte do kastrólku, přidejte trochu vody, javorový sirup a špetku skořice. Duste, dokud se většina tekutiny neodpaří a ovoce nezměkne.
  3. Na dno skleniček dejte ovocnou směs, navrstvěte chia pudink a nakonec ozdobte zrníčky granátového jablka, pekanovými ořechy a zbylými fíky.
Počet porcí: 4
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!