3 recepty na rychlý a zdravý chia pudink

3 recepty na rychlý a zdravý chia pudink

Ideální ke snídani či svačině nebo když máte chuť na něco sladkého, ale zdravého.

Chia pudink je skvělou zdravou svačinkou nebo snídaní, kterou si navíc můžete připravit na několik dní dopředu. V základu potřebujete pouze 2 ingredience - chia semínka a mléko. Po namočení chia semínka nabobtnají a získají gelovitou strukturu, která se hodí právě pro přípravu pudinku. Chia pudink je přirozeně bezlepkový, pro veganskou variantu můžete použít rostlinné mléko.

Chia semínka mají velmi jemnou oříškovou chuť, můžete je tedy kombinovat prakticky s čímkoliv. Na dochucení a zdobení pudinku se hodí zejména čerstvé ovoce, čokoláda nebo kokos.

Obsah článku

Chia - malé semínko s dlouhou historií

Může se zdát, že chia semínka jsou hitem zejména posledních let, velké oblibě se však těšila již za dob Aztéků a Mayů, pro které byla důležitým zdrojem energie. Chia jsou totiž bohatá zejména na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a antioxidanty. Napomáhají správnému trávení a snižují riziko srdečních onemocnění. Právem se tedy řadí mezi superpotraviny. 

Jak na dokonalý chia pudink?

K dostání jsou bílá a černá chia semínka. Z chuťového a nutričního hlediska jsou velmi podobná, je tedy jedno, která zvolíte. Můžete je také namíchat dohromady. 

Semínka namáčejte alespoň 20-30 minut. Osvědčený poměr pro přípravu chia pudinku jsou 2 lžíce semínek na 1/2 hrnku mléka. Pokud by bylo tekutiny příliš málo, některá semínka nenabobtnají a zůstanou tvrdá. Naopak při malém množství semínek vám nevznikne požadovaná pudinková konzistence. V případě potřeby se tedy nebojte přidat semínka nebo mléko. 

Důležité je vše pořádně promíchat, aby semínka nabobtnala rovnoměrně. Semínka namočte do tekutiny, zamíchejte, nechte 10 minut odpočívat a poté opět zamíchejte. Předejdete tak hrudkám. 

Pokud nejste spokojeni s výslednou strukturou pudinku, zkuste jej rozmixovat. Konzistence tak bude jemnější a více podobná klasickému pudinku. 

Jak dlouho vydrží chia pudink?

Chia pudink vám v lednici vydrží 5-7 dní, v závislosti na dalších ingrediencích, které jste použili. Můžete si tak přichystat snídani klidně na týden dopředu.
Nemáte rádi studené snídaně? Nevadí! Chia pudink totiž můžete bez obav ohřát.

Chia semínka uchovávejte v uzavřeném sáčku při pokojové teplotě. Díky přítomnosti přírodních antioxidantů vám vydrží klidně několik let, není potřeba je držet v lednici.

-

Kokosový chia pudink s mangem a banánem

Ingredience

  • ½ hrnku kokosového mléka
  • ½ hrnku mandlového mléka
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • ¼ hrnku chia semínek
  • 1 zralé mango
  • 1 zralejší banán
  • na ozdobu: jahody, borůvky, strouhaný kokos

Postup

  1. Smíchejte kokosové, mandlové mléko a javorový sirup. Vsypejte chia semínka, promíchejte a nechte 10 minut odstát. Znovu promíchejte, přikryjte a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat (nejlépe přes noc).
  2. Mango a banán společně rozmixujte. Mělo by vám vzniknout hustší pyré.
  3. Chia pudink rozdělte do skleniček. Přidejte mangové pyré a ozdobte ovocem. Nakonec posypte strouhaným kokosem.

Smetanový jahodový chia pudink

Ingredience

  • 200 ml sójové alternativy smetany
  • 80 g chia semínek
  • 500 g jahody
  • na dochucení: agávový, datlový nebo čekankový sirup
  • na ozdobu: čerstvé ovoce, kokosové plátky, goji, lískové oříšky

Postup

  1. Jahody rozmixujte dohladka s rostlinnou smetanou.
  2. Směs podle chuti oslaďte sirupem a přijdete chia semínka.
  3. Nechte nabobtnat minimálně 4 hodiny v lednici.
  4. Ztuhlý pudink rozdělte do mističek a ozdobte čerstvým ovocem a vším, co máte rádi.

Recept vytvořila společnost Countrylife

Kořeněný podzimní chia pudink

Ingredience

  • ¼ hrnku chia semínek
  • 1,5 hrnku mandlového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • špetka mletého zázvoru, skořice, muškátového oříšku a hřebíčku
  • na ozdobu: 4 fíky, 1 střední jablko, skořice, javorový sirup, pekanové ořechy, granátové jablko

Postup

  1. Chia semínka zalijte mandlovým mlékem. Přidejte javorový sirup, vanilkový extrakt a směs koření. Zamíchejte a nechte 10 minut odstát. Znovu zamíchejte a nechte přikryté přes noc v lednici.
  2. Připravte si ovocnou směs: 2 fíky a jablko nakrájejte na kousky. Vložte do kastrólku, přidejte trochu vody, javorový sirup a špetku skořice. Duste, dokud se většina tekutiny neodpaří a ovoce nezměkne.
  3. Na dno skleniček dejte ovocnou směs, navrstvěte chia pudink a nakonec ozdobte zrníčky granátového jablka, pekanovými ořechy a zbylými fíky.
Počet porcí: 4
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!