Také se občas rozhodujete, čeho se napijete, když nemáte chuť na obyčejnou vodu? Nastal čas nahradit sycené slazené nápoje za něco zdravějšího. Skvělou alternativou může být kombucha, tedy čajový nápoj plný prospěšných látek, vitamínů a antioxidantů.
Kolik lidí, tolik definicí kombuchy. Možná jste už od někoho slyšeli o kombuche jako o houbě. Takové tvrzení však není úplně správné, ve skutečnosti totiž jde o symbiotický shluk bakterií a kvasinek. Kombucha sice svojí konzistencí a tvarem může skutečně připomínat houbu, záleží ovšem na tom, v jaké nádobě a formě ji budete „pěstovat”.
Co je kombucha?
Odborně kombuchu nazýváme SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts), tj. symbiotická kultura bakterií a kvasinek. Laicky ji můžeme popsat jako povlak na nápoji, který brání přístupu vzduchu a slouží bakteriím jako základ procesu mléčného kvašení. Výsledkem je čajový nápoj plný zdraví prospěšných kvasinek a bakterií. Tou nejznámější je bezpochyby Lactobacillus.
Proč si vlastně kombucha vysloužila název čajový nápoj? Protože základním předpokladem „pěstování” kombuchy je přítomnost čaje – nejčastěji černého, nebo zeleného.
Kde vznikla kombucha?
Původ kombuchy sice není zmapovaný úplně přesně, ale podle písemných záznamů můžeme její počátky hledat v období asi 200 let před naším letopočtem, kdy v Číně vládla dynastie Tsin. Svůj název údajně dostala podle korejského doktora Kombu, který s ní měl v Japonsku vyléčit císaře Inkia. Druhou část tvoří slovo -Cha, tedy japonské pojmenování čaje.
Na začátku 20. století se kombucha dostala do Ruska, i když tam narazila na řádu fámů. Říkalo se například, že po konzumaci kombucha dále roste v těle. Takové pověry však byly vědeckými kruhy vyvráceny.
Postupně si tento čajový nápoj podmanil celý svět. Dnes dokonce existují kombuchové bary a čajovny, ve kterých si můžete kombuchu vychutnat bez domácího pěstování.
TOP 5 účinků kombuchy na zdraví
Uznáváme, že proces kvašení a fermentace SCOBY nevypadá a ani nezní příliš vábně. Když se ale přenesete přes počáteční odpor, získáte pořádně zdravý čajový nápoj, který vám může pomoct hned v několika směrech.
1. Podporuje zdraví střevní mikroflóry
Díky bohatému obsahu probiotik, tedy prospěšných bakterií, dokáže kombucha podpořit zdraví našich střev. Ty jsou v konečném důsledku základním kamenem pro správné fungování celého imunitního systému.
2. Posiluje imunitu
Kombinace prospěšných probiotik a antioxidantů pomáhá posílit imunitní systém člověka. Díky tomu je tělo odolnější vůči infekcím a nemocem.
3. Zlepšuje trávení
Tvrzení, že zdraví celého těla závisí na zdraví trávicího traktu, není žádnou náhodou. Pití kombuchy navíc může trávicímu traktu výrazně pomoct. Probiotika, obsažená v kombuche, dokáží zlepšit trávicí problémy, jakými jsou například nadýmání nebo zácpa.
4. Je přirozeným zdrojem antioxidantů
Ty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Prospívají také v prevenci různých chronických onemocnění.
5. Detoxikuje organismus
Kombucha dokáže pomoci při odstraňování škodlivých látek z těla.
Kromě toho vám pití kombuchy dodá energii (díky obsahu kofeinu a vitamínů skupiny B) nebo zlepší zdraví pokožky. Je také pomocí při revma a skleróze multiplex. Studie navíc naznačují, že její pravidelní pití dokáže pozitivně upravit menstruační cyklus.
S pitím kombuchy to však nepřehánějte. Nejlépe uděláte, když si budete vyrábět vlastní domácí kombuchu. Pokud se vám do toho z nějakého důvodu nebude chtít, nevadí, můžete si kombuchu koupit. Jen počítejte s tím, že kupované kombuchové nápoje jsou často pasterizované, tj. zbavené většiny prospěšných bakterií. Takto upravená kombucha zaujme především svou chutí.