TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Také se občas rozhodujete, čeho se napijete, když nemáte chuť na obyčejnou vodu? Nastal čas nahradit sycené slazené nápoje za něco zdravějšího. Skvělou alternativou může být kombucha, tedy čajový nápoj plný prospěšných látek, vitamínů a antioxidantů. 

Kolik lidí, tolik definicí kombuchy. Možná jste už od někoho slyšeli o kombuche jako o houbě. Takové tvrzení však není úplně správné, ve skutečnosti totiž jde o symbiotický shluk bakterií a kvasinek. Kombucha sice svojí konzistencí a tvarem může skutečně připomínat houbu, záleží ovšem na tom, v jaké nádobě a formě ji budete „pěstovat”. 

Co je kombucha?

Odborně kombuchu nazýváme SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacterias and Yeasts), tj. symbiotická kultura bakterií a kvasinek. Laicky ji můžeme popsat jako povlak na nápoji, který brání přístupu vzduchu a slouží bakteriím jako základ procesu mléčného kvašení. Výsledkem je čajový nápoj plný zdraví prospěšných kvasinek a bakterií. Tou nejznámější je bezpochyby Lactobacillus.

Proč si vlastně kombucha vysloužila název čajový nápoj? Protože základním předpokladem pěstování” kombuchy je přítomnost čaje – nejčastěji černého, nebo zeleného.

Kde vznikla kombucha?

Původ kombuchy sice není zmapovaný úplně přesně, ale podle písemných záznamů můžeme její počátky hledat v období asi 200 let před naším letopočtem, kdy v Číně vládla dynastie Tsin. Svůj název údajně dostala podle korejského doktora Kombu, který s ní měl v Japonsku vyléčit císaře Inkia. Druhou část tvoří slovo -Cha, tedy japonské pojmenování čaje. 


Na začátku 20. století se kombucha dostala do Ruska, i když tam narazila na řádu fámů. Říkalo se například, že po konzumaci kombucha dále roste v těle. Takové pověry však byly vědeckými kruhy vyvráceny.


Postupně si tento čajový nápoj podmanil celý svět. Dnes dokonce existují kombuchové bary a čajovny, ve kterých si můžete kombuchu vychutnat bez domácího pěstování.



TOP 5 účinků kombuchy na zdraví

Uznáváme, že proces kvašení a fermentace SCOBY nevypadá a ani nezní příliš vábně. Když se ale přenesete přes počáteční odpor, získáte pořádně zdravý čajový nápoj, který vám může pomoct hned v několika směrech.

1. Podporuje zdraví střevní mikroflóry

Díky bohatému obsahu probiotik, tedy prospěšných bakterií, dokáže kombucha podpořit zdraví našich střev. Ty jsou v konečném důsledku základním kamenem pro správné fungování celého imunitního systému.

2. Posiluje imunitu

Kombinace prospěšných probiotik a antioxidantů pomáhá posílit imunitní systém člověka. Díky tomu je tělo odolnější vůči infekcím a nemocem.

3. Zlepšuje trávení

Tvrzení, že zdraví celého těla závisí na zdraví trávicího traktu, není žádnou náhodou. Pití kombuchy navíc může trávicímu traktu výrazně pomoct. Probiotika, obsažená v kombuche, dokáží zlepšit trávicí problémy, jakými jsou například nadýmání nebo zácpa.

4. Je přirozeným zdrojem antioxidantů

Ty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Prospívají také v prevenci různých chronických onemocnění.

5. Detoxikuje organismus

Kombucha dokáže pomoci při odstraňování škodlivých látek z těla.


Kromě toho vám pití kombuchy dodá energii (díky obsahu kofeinu a vitamínů skupiny B) nebo zlepší zdraví pokožky. Je také pomocí při revma a skleróze multiplex. Studie navíc naznačují, že její pravidelní pití dokáže pozitivně upravit menstruační cyklus.

S pitím kombuchy to však nepřehánějte. Nejlépe uděláte, když si budete vyrábět vlastní domácí kombuchu. Pokud se vám do toho z nějakého důvodu nebude chtít, nevadí, můžete si kombuchu koupit. Jen počítejte s tím, že kupované kombuchové nápoje jsou často pasterizované, tj. zbavené většiny prospěšných bakterií. Takto upravená kombucha zaujme především svou chutí.


Autor článku

Lukáš Pancurák

Patřím mezi milovníky cestování, chutného jídla a času stráveného v dobré společnosti. Zároveň jsem dlouholetý novinář a copywriter. Když neobjevuju nová místa, pravděpodobně píšu a tvořím obsah. Rád si rozšiřuju obzory v nejrůznějších oblastech, protože zastávám názor, že život je o nekonečném vzdělávání se.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

33 zajímavých faktů o kešu

33 zajímavých faktů o kešu

Proč byste kešu měli zařadit do svého jídelníčku? Máme pro vás 33 zajímavostí, které byste o kešu měli vědět.

Kešu ořechy: Tajemství jejich původu i pěstování

Kešu ořechy: Tajemství jejich původu i pěstování

Jak roste kešu, jaké jsou klíčové faktory pro jeho pěstování a jak probíhá sklizeň? Pojďme se na to společně podívat.

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Na první pohled možná méně známé oříšky krásně křupou a po prvním ochutnání si vás ihned získají lahodnou máslovou chutí. Co jsou zač a kde se pěstují?

Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

Mandle nabízí vyvážený obsah živin, zdravých tuků i vitamínů. Jsou skvělým parťákem nejen při redukci váhy. Inspirujte se, proč je zařadit do jídelníčku.

Tipy a triky, jak nejlépe oloupat mandle

Tipy a triky, jak nejlépe oloupat mandle

Loupané mandle jsou skvělé nejen do pekařských výrobků. Způsobů, jak mandle rychle a efektivně oloupat, existuje hned několik. Naučte se je i vy!