Proč je dobré jíst ořechy 1: Mandle jsou plné vlákniny, pistácie dodají energii

Proč je dobré jíst ořechy 1: Mandle jsou plné vlákniny, pistácie dodají energii

První díl našeho seriálu o zdravotních benefitech oříšků vás zavede do světa kešu, mandlí, pistácií, arašídů a lískových oříšků.

Prozradíme, které z nich obsahují nejvíc vlákniny, které mohou být součástí redukční diety nebo které jsou spolehlivým zdroje energie.

Proč jíst ořechy? No protože vynikají vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek a dalších zdraví prospěšných látek. Zkrátka a dobře, jsou nedílnou součástí zdravého životního stylu a do svého jídelníčku byste je občas měli zařadit i vy.

Kešu ořechy

Lahodné kešu oříšky si oblíbíte nejen pro jejich chuť, ale také pro jejich složení. Patří mezi opravdu štědré zdroje bílkovin a zdravých tuků, zejména mononenasycených mastných kyselin. Ty mají pozitivní vliv na náš mozek a podporují kognitivní funkce mozku a regulaci nálad. Další předností kešu je jednoznačně obsah vitamínu K, který pomáhá chránit kosti před zlomeninami a osteoporózou. Zdravé kosti pomáhají udržovat i minerály, jakými jsou vápník, hořčík nebo draslík. Dobrou zprávou je, že je všechny samozřejmě najdete v kešu oříšcích. Pokud vás zajímá, kde a jak kešu roste, přečtěte si náš článek.

Mandle

Mandle byste rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku. Obsahují mnoho zdravých tuků, bílkovin, vitamínů, minerálů nebo vlákniny. Té je v mandlích dokonce nejvíc ze všech oříšků. Dokáží tak navodit pocit sytosti, a proto je můžete zařadit i do redukční diety. Za zmínku určitě stojí také vysoký obsah vitamínů E, což je silný antioxidant bránící buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Za konzumaci mandlí vám rozhodně poděkuje i vaše srdce, protože díky kombinaci zdravých mononenasycených a polynenasycených tuků působí pozitivně právě na srdcový sval. Víc důvodů, proč pravidelně jíst mandle, načerpáte v našem článku.


Pistácie

Tyhle zelené oříšky jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Patří mezi skvělé zdroje energie, přičemž ji tělu dodávají postupně. Zároveň obsahují také vápník, draslík, fosfor nebo hořčík, přispívající ke snížení únavy. Dodají vám rovněž vitamín A či vitamín B6, který podporuje správnou funkci nervové soustavy. V porovnání s ostatními ořechy se pistácie vyznačují nízkým obsahem kalorií a nízkým glykemickým indexem, takže po nich mohou sáhnout nejen diabetici, ale jedinci v redukční dietě. Nejčastěji se samozřejmě setkáte s pistáciemi ve skořápce, pokud vás ale loupání z duše nebaví, vyzkoušejte naše loupané pistácie. Případně si dopřejte ještě jednu specialitu, a tou je náš 100% pistáciový krém.

Arašídy 

Technicky vzato vlastně arašídy nejsou oříšky, ale luštěnina. Jsou totiž plodem rostliny jménem podzemnice olejná, proto to zařazení. Na druhou stranu ale svým složením spíše připomínají ořech a zaslouží si tedy místo v našem článku. Získají si vás vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Za zmínku stojí i bohaté zastoupení hořčíku, draslíku, kyseliny listové nebo vitamínu skupiny B. V arašídech se rovněž nachází poměrně vzácný resveratrol, což je přírodní antioxidant, který přispívá k udržení normální funkce kardiovaskulárního systému. Arašídy ovšem nemusíte ujídat jen z misky, výborné jsou také ve formě arašídového másla. V GRIZLY je vyrábíme z těch nejkvalitnějších na sucho upražených arašídů, tak je zkuste ochutnat.

Lískové ořechy

Patří mezi hodně kalorické ořechy, které vám dodají potřebnou dávku energie, kdykoliv to budete potřebovat. Stačí 50 g lískových oříšků a máte energii na zhruba hodinovou sportovní aktivitu. Zároveň vám však dodají také mnoho živin a zdravých tuků. Pozitivně ovlivňují naši paměť a soustředění, protože obsahují lecitin. Ten bývá někdy označován za “potravu pro mozek”, jelikož podporuje a ochraňuje mozkové buňky. Kromě něho jsou lískové oříšky plné i vitamínu E, hořčíku nebo vlákniny. Možná vás to překvapí, ale důležitou složkou lískových ořechů je také jejich slupka. Obsahuje totiž velké množství antioxidantů přispívající k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Těšíte se na 2. díl našeho oříškového seriálu? To jsme rádi, přečíst si ho můžete zde. Dozvíte se v něm, proč je dobré zařadit do svého jídelníčku pekany, para ořechy, vlašské oříšky, makadamiové a piniové oříšky.


Autorka článku

Martina Minaříková

Od té doby, co jsem se naučila psát, vlastně nic jiného nedělám. Nejdřív jsem psala slohovky ve škole, pak seminárky na vysoké a teď mám vlastně velké štěstí, že se psaní tak trochu stalo mojí prací. Píšu o všem, o čem se dá, ale momentálně jsem až po uši ve světě oříšků, sušeného ovoce a ořechových krémů.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

33 zajímavých faktů o kešu

33 zajímavých faktů o kešu

Proč byste kešu měli zařadit do svého jídelníčku? Máme pro vás 33 zajímavostí, které byste o kešu měli vědět.

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Na první pohled možná méně známé oříšky krásně křupou a po prvním ochutnání si vás ihned získají lahodnou máslovou chutí. Co jsou zač a kde se pěstují?

Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

Mandle nabízí vyvážený obsah živin, zdravých tuků i vitamínů. Jsou skvělým parťákem nejen při redukci váhy. Inspirujte se, proč je zařadit do jídelníčku.

Tipy a triky, jak nejlépe oloupat mandle

Tipy a triky, jak nejlépe oloupat mandle

Loupané mandle jsou skvělé nejen do pekařských výrobků. Způsobů, jak mandle rychle a efektivně oloupat, existuje hned několik. Naučte se je i vy!

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Famózní čokoládový fondán nebo-li lava cake okouzlí nejen vás, ale i vaše blízké. S pomocí našeho receptu ho přitom vyčarujete během pár chvil.