Lískové ořechy jsou oblíbenou pochoutkou plnou vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Jejich loupání ale může být občas pořádný oříšek. Pokud ještě nevíte, jak zbavit lískové ořechy slupky, máme pro vás několik tipů, jak to zvládnout snadno a opravdu rychle.
Kdy lískové ořechy dozrávají a kdy je sklízet?
Nejlépe na podzim! Lískové ořechy totiž dozrávají koncem září až začátkem října, kdy skořápka hnědne a snadno se odděluje od slupky. Nejlepší čas na sklizeň je ve chvíli, kdy ořechy začnou padat na zem. Pokud je sklidíte příliš brzy, slupka bude od jádra hůře oddělitelná.
GRIZLY TIP 👉 Pokud se na loupání lískových oříšků z nějakého důvodu necítíte, případně se vám do něj prostě nechce pouštět, nevadí. U nás najdete kromě klasických lískových oříšků také ty loupané.
Jak oloupat lískové ořechy snadno a rychle
Tip #1: Opražení v troubě
Předehřejte troubu na 180 °C, lískové ořechy rozložte na plech a pečte 5–10 minut. Jakmile ucítíte jejich vůni a uvidíte, že začaly tmavnou a lehce praskat, je hotovo! Vyjměte plech z trouby a nechte ořechy chvíli vychladnout. Poté je zabalte do kuchyňské utěrky a lehce je promněte – slupky by měly samy snadno odpadnout.
Tip #2: Spaření ve vodě a jedlé sodě
Druhá efektivní metoda, jak zbavit lískové ořechy slupky, je spaření. Dejte na sporák hrnec s vodou, přidejte lžíci jedlé sody a přiveďte k varu. Do vroucí vody nasypte ořechy a nechte je vařit zhruba 3–5 minut. Poté je sceďte a vložte do ledové vody. Po ochlazení už půjde slupka snadno sundat.
Tip #3: Mikrovlnka pro rychlovky
Pokud opravdu spěcháte, můžete dát lískové ořechy na 2 minuty na plný výkon do vaší mikrovlnné trouby. Jejich skořápka by měla popraskat a po vychladnutí ji snadno odstraníte.
Jak skladovat oloupané ořechy
Vzhledem k tomu, že lískové ořechy zbavené slupek mohou snadno žluknout, je více než důležité je po oloupání správně skladovat. My doporučujeme skladování v uzavíratelných nádobách na suchém a chladném místě. A v případě většího množství je můžete i zamrazit.