Para ořech je jádrem tobolky, uvnitř které se nachází 12–22 semen s pevnou skořápkou a bělavým jádrem. Má jemnou, nasládlou a máslovou chuť, mezi jeho další plusy určitě patří schopnost snížit hladinu cholesterolu. Známý je také vysokým obsahem selenu.
Selen podporuje správnou funkci štítné žlázy, imunitního systému a podporuje růst buněk. Pro zdraví lidského organismu je tedy velmi důležitý. Při nedostatku selenu může dojít k poruchám funkce štítné žlázy.
Jak vypadá předávkování para ořechy?
Jeden para ořech obsahuje kolem 68–91 mikrogramů selenu, což může pokrýt až 165 % doporučené denní dávky. Doporučená dávka para ořechů je tedy 1–2 para ořechy denně. Rizikem konzumace nadměrného množství může být otrava zvaná selenová toxicita.
Příznaky předávkování para ořechy:
- nevolnost
- únava
- ztráta vlasů
- poruchy trávení
- jiné vážné zdravotní komplikace
GRIZLY TIP 👉 Para ořechy si nemusíte vychutnávat jen vcelku, k mání jsou také para ořechy ve formě zlomků nebo para ořechy nasekané na plátky. Stačí si vybrat.
Jak se vyhnout předávkování para ořechy?
Dodržujte doporučenou denní dávku para ořechů, tedy 1–2 denně. Pokud tak učiníte, je riziko předávkování obecně minimální. Víme, že je to někdy těžké, ale zkuste odolat lahodné chuti para oříšků a opravdu si denně dopřejte maximálně 2 kousky.
Případně můžete ořechy namočit ve vodě a zbavit je tak nechtěných látek pro tělo. Ořechy ve vodě sice změknou, ale pokud je na chvíli vložíte do trouby, budou opět křupavé.
Výhody para ořechů
- jsou dobré pro mozek
- jsou vhodné pro zdraví štítné žlázy
- mohou podporovat pozitivní náladu
- podporují zdravou hladinu cholesterolu
- mají protizánětlivé vlastnosti
Tak s chutí do nich, ale nezapomínejte – všeho s mírou!
