Proč je dobré jíst ořechy 2: Para ořechy dodají selen, makadamy zase zdravé tuky

Proč je dobré jíst ořechy 2: Para ořechy dodají selen, makadamy zase zdravé tuky

Druhý díl našeho seriálu vás vtáhne do světa pekanů, para ořechů, makadamiových ořechů, vlašských a piniových ořechů.

Dozvíte se, které z nich jsou opravdu štědrým zdrojem selenu nebo které vynikají vysokým obsahem zdravých tuků.

Proč jíst ořechy? No protože vynikají vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek a dalších zdraví prospěšných látek. Zkrátka a dobře, jsou nedílnou součástí zdravého životního stylu a do svého jídelníčku byste je občas měli zařadit i vy.

Pekanové ořechy

Je to vlašák, nebo to není vlašák?! No není! Je to totiž pekanový oříšek nebo chcete-li pekan. Na první pohled je vlašskému oříšku možná podobný, na ten druhý ovšem zjistíte, že je oproti němu podlouhlejší, jemnější a trošku sladší. Ve vašem jídelníčku se promění v bohatý zdroj vlákniny a mononenasycených tuků pozitivně ovlivňujících činnost srdce. Obsahují také hořčík, mangan nebo zinek, který pomáhá udržovat zdravé kosti, vlasy, nehty a pokožku. Pekanové oříšky jsou také oblíbenou surovinou cukrářů, skvěle se hodí pro přípravu různých dortů, sušenek nebo třeba buchty s jablky, tvarohem a pekanovými oříšky. Recept na ni najdete zde. Pokud byste chtěli vyzkoušet pekany v ještě trochu jiné formě, ochutnejte náš GRIZLY pekanový krém.

Para ořechy

Oproti ostatním ořechům vynikají para ořechy, známé také jako brazilské, v jedné zásadní věci – jsou opravdu štědrým zdrojem selenu. Tento silný antioxidant je pro naše tělo důležitý, protože podporuje správné fungování imunitního systému a přispívá ke správné kondici pokožky, vlasů a nehtů. Vliv má také na mozek, přesněji řečeno chrání mozkové buňky. Nicméně selen není jediným minerálem vyskytujícím se v para oříšcích. Určitě stojí za zmínku ještě fosfor, hořčík nebo zinek. Ovšem pozor! S konzumací para ořechů to nepřehánějte! Na to, abyste naplnili denní dávku selenu, vám budou stačit dva až tři para oříšky. Mimochodem, jak vypadá předávkování para ořechy, jsme rozebrali tady.


Makadamiové ořechy

Hned ve třech kategoriích s přehledem kralují na prvním místě. Jedná se o nejdražší a nejtučnější ořechy s nejtvrdší skořápkou. Ač jsou opravdovou kalorickou bombou, jejich konzumace se není třeba obávat. Obsahují totiž převážně zdravé tuky, které přispívají ke snížení rizika onemocnění srdce a cév. Mezi jejich další přednosti patří vysoký obsah vitamínu E nebo manganu. Ten se například podílí na správném růstu a vývoji organismu nebo na obnově kostí, pojivové tkáně a chrupavek. Víc se o makadamiových oříšcích dozvíte v našem článku.

Vlašské ořechy 

Co se vám vybaví, když uvidíte vlašské oříšky? Nám jednoznačně Vánoce a mnoho druhů vánočního cukroví. Ovšem “vlašáky” nemusíte jíst pouze o vánočních svátcích, ba právě naopak! Není náhoda, že oříšky svým tvarem připomínají lidský mozek. Mají totiž na jeho fungování pozitivní vliv, a proto často bývají součástí různých studentských mixů a směsí, které kombinují oříšky a sušené ovoce. Jsou jako stvořené k uzobávání při učení nebo soustředěné práci. Kromě toho najdete ve vlašských oříšcích zdroj kvalitních bílkovin, kyseliny listové nebo vitamínů E, B1 a B6.

Piniové ořechy

Piniové oříšky bývají někdy označovány za kaviár mezi ořechy. A po právu, protože se jedná o vzácná jedlá semena borovic se zvláštní nasládlou až pryskyřičnou chutí. Oproti ostatním oříškům vás možná překvapí vyšší cenou, má však opodstatnění v jejich sklizni. Ta je totiž náročná na práci i čas, jelikož se piniové oříšky většinou sklízejí ručně a než k tomu vůbec dojde, musí se počkat zhruba 15 až 25 let. Takovou dobu totiž potřebují stromy k tomu, aby začaly produkovat semena. Ovšem čekání se rozhodně vyplatí! Piniové oříšky jsou bohatým zdrojem vitamínu E, který je označován za silný antioxidant. Ochraňuje naše tělo před volnými radikály a přispívá k ochraně srdeční svaloviny před poškozením. Zároveň v piniových oříšcích získáte zdroj bílkovin, vlákniny, mědi nebo zinku.

Utekl vám 1. díl našeho oříškového seriálu? Nevadí, v klidu si ho můžete přečíst zde. Dozvíte se v něm, proč je dobré zařadit do svého jídelníčku kešu, mandle, pistácie, arašídy a lískové oříšky.


Autorka článku

Martina Minaříková

Od té doby, co jsem se naučila psát, vlastně nic jiného nedělám. Nejdřív jsem psala slohovky ve škole, pak seminárky na vysoké a teď mám vlastně velké štěstí, že se psaní tak trochu stalo mojí prací. Píšu o všem, o čem se dá, ale momentálně jsem až po uši ve světě oříšků, sušeného ovoce a ořechových krémů.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Čím si vás získají naše ořechová másla a krémy?

Čím si vás získají naše ořechová másla a krémy?

Jednoznačně chutí, svým nutričním složením, a hlavně nepřeberným množstvím způsobů, jak je v kuchyni využít.

Jak oloupat a zbavit slupky lískové ořechy

Jak oloupat a zbavit slupky lískové ořechy

Loupání lískových ořechů může být občas pořádný oříšek. Proto pro vás máme několik tipů, jak ho rozlousknout během chvilky.

Jak vypadá předávkování para ořechy a jak se mu vyhnout

Jak vypadá předávkování para ořechy a jak se mu vyhnout

U para ořechů je obzvlášť důležité dodržovat doporučenou denní dávku, jinak může hrozit předávkování. Kolik para oříšků tedy můžeme denně sníst? Dozvíte se v následujících řádcích.

Proč je dobré jíst ořechy 1: Mandle jsou plné vlákniny, pistácie dodají energii

Proč je dobré jíst ořechy 1: Mandle jsou plné vlákniny, pistácie dodají energii

První díl našeho seriálu o zdravotních benefitech oříšků vás zavede do světa kešu, mandlí, pistácií, arašídů a lískových oříšků.

33 zajímavých faktů o kešu

33 zajímavých faktů o kešu

Proč byste kešu měli zařadit do svého jídelníčku? Máme pro vás 33 zajímavostí, které byste o kešu měli vědět.