🎄 Ke sváteční pohodě dobré jídlo patří
Jídlo je neodmyslitelnou součástí svátečních dnů. Vše startuje tradiční štědrovečerní večeří a následným tácem s cukrovím, který obvykle není osamocený. Ani další dny nebývá člověk ušetřen od prohýbajících se stolů. Různé návštěvy přátel a rodinných příslušníků se bez dobrého jídla a pití neobejdou.
Být v takovém případě v roli hostitele s sebou může přinést lehký stres, jestli vše zvládnete připravit včas a dobře přichystat veškeré občerstvení. Přitom není potřeba vařit tříchodové menu, stačí dobře promyšlený scénář zahrnující rychle připravené jednohubky, slané dobroty či sladkosti. Nějaké tipy pro vás máme.
Občerstvení na vánoční posezení: Tipy a recepty pro inspiraci
Jestli se k vám chystá návštěva, připravte jí pestrý výběr slaných a sladkých pochutin a něco dobrého k pití. Nezapomeňte vhodně nakombinovat nealko a alko nápoje. Tác s dobrotami by měl obsahovat různé chutě i formy od křupavého, přes krémové až po ovocné dobroty. Jídlo servírujte nejlépe na různých táccích či etažérech, aby bylo pro všechny snadno dostupné.
Pokud je to možné, do přípravy zapojte celou rodinu, abyste na všechno nezůstali sami. Naštěstí u toho nemusíte trávit půl dne, stačí najít vhodné recepty, které vynikají rychlou přípravou. Pár jsme vám jich pro inspirace sepsali.
Slané (ne)vánoční pochoutky
Rozhodně mají na stolé své místo, protože přece jenom je toho sladkého ve svátečním období více než dost. Různé mini chlebíčky, sýrové kouličky či chipsy, hummus s tyčinkami, pomazánky nebo malé wrapy jsou tak příjemným chuťovým opakem k tácku cukroví.
1. Sýrové chipsy s česnekovým dipem
Brambůrky na posezení s blízkými prostě patří. Co ale letos sáhnout po zdravější variantě? Její výroba je tak snadná, až se vám tomu nebude chtít věřit. Pojďme na to:
- 20% nebo 30% plátky sýru Eidam
- koření dle chuti
- zakysaná smetana
- česnek
- sůl
Jednotlivé plátky nakrájejte na trojúhelníky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Můžete, ale nemusíte je posypat kořením podle svého gusta (nám se osvědčilo grilovací koření nebo koření na pizzu) a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C zhruba na 12 minut (dle typu vaší trouby). Mezitím si do misky připravte zakysanou smetanu (množství podle potřeby), přidejte prolisovaný česnek, sůl a promíchejte. Garantujeme vám, že pak už si na kupované chipsy ani nevzpomenete.
🐻 GRIZLY TIP: Jestli se vám do pečení nechce, nevadí. Ještě rychleji “připravíte” mix různých lyofilizovaných, tedy mrazem sušených sýrů. Náš GRIZLY Mix křupavých sýrů obsahuje tři oblíbené druhy sýrů – ementál, goudu a čedar.
2. Rodinný recept: Pomazánka Sloní žrádlo
Pro někoho možná lehce zavádějící název, ale nebojte, rozhodně vám nedáváme recept na jídlo pro slony. Takto se totiž jmenuje pomazánka, která se u nás v rodině dělá mezi svátky a na silvestra snad od nepaměti. Ráda se o ni s vámi podělím – na 1 menší várku pomazánky budete potřebovat:
- 100 až 120 g salámu Junior
- 1 a půl cibule
- 2 větší kyselé okurky
- 1 lžíci oleje
- 1 a půl lžičky cukru
- 1 lžíci hořčice
- 1 lžíci octa
- 1 malý rajský protlak
- 120 g bílého jogurtu
- špetku soli
Salám nakrájejte na drobné nudličky, vhoďte do mísy a přidejte cibuli a okurky. Připravte si na sporák hrnec, dejte do něj olej, ocet, cukr, sůl, rajský protlak a hořčici a za stálého míchání je společně povařte. Vzniklou směs přidejte do mísy, ve které už máte promíchaný salám s cibulí a okurkami. Všechno promíchejte a nechte vychladnout. Poté přidejte bílý jogurt a znovu vše promíchejte. Před samotným podáváním doporučujeme pomazánku nechat uležet v ledničce.
3. Slaný mix: Připraveno během chvilky
Slané mlsání však nemusí tvořit jen sýr nebo pomazánka. Vy i vaše návštěva si určitě pochutnáte na naší řadě zapečených slaných mixů Salties. Umně v sobě kombinuje oříšky, semínka a směsi koření. Připravujeme ji pouze z čistých surovin, bez použití cukru, lepku a umělých dochucovadel. Vybrat si můžete ze tří příchutí – sýrový, provensálský nebo uzený.
4. Šneci z listového těsta
Rychlou svačinkou jsou i šneci z listového těsta. Jejich příprava je opět poměrně snadná – listové těsto potřete kečupem, přidáte koření dle vlastního gusta, plátky šunky a nastrouhaný sýr. Z těsta vytvoříte ruličku, pokrájíte ji na kolečka, upečete a je hotovo.
Mimochodem, kdybyste se sháněli po kvalitním kečupu, najdete je u nás v Grizly.
Sladké (ne)vánoční dobroty
I když je cukroví ve vánočním období opravdu hodně, přesto se dají najít recepty na pochoutky, které mezi klasické zástupce vánočního cukroví zrovna nepatří.
1. Zdravé kokosové kuličky à la Raffaello
Kdo by neznal a nemiloval výborné kokosové kuličky Raffaello. Pojďte si ovšem udělat jejich domácí, a ještě k tomu zdravější verzi. Na zkušebních 7 kuliček si chystejte:
- 3 lžíce strouhaného kokosu + něco navíc na obalení
- 1 lžíci čekankového sirupu
- 1 lžíci kokosového mléka z plechovky
- 1 lžíci ořechového krému (například kešu, mandlové nebo přímo kokosové máslo)
- 1 lžíci mletých mandlí
Všechno smíchejte dohromady a nechte chvíli odležet v lednici. Pokud bude výsledné těsto příliš řídké, přisypte ještě trochu mletých mandlí. Z vychlazeného těsta vytvarujte kuličky a obalte je ve strouhaném kokosu. Doporučujeme skladovat v chladu.
TIP! Chcete-li, aby vám kuličky vydržely déle, vynechte kokosové mléko a nahraďte ho větším množstvím ořechového krému.
2. Arašídová srdíčka s arašídovým máslem
Pro milovníky arašídového másla jsou jako stvořená. Navíc obsahují hromadu zdravé energie a načerpáte z nich především hodně bílkovin a zdravých tuků. Na výrobu 12 srdíček budete potřebovat:
- 100 g nepražených arašídů
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g sušených meruněk
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 lžičku medu
Sušené meruňky nakrájejte, zalijte horkou vodou a nechte je změknout. Připravte si mixér a najemno namixujte arašídy a vlašské ořechy. Poté slijte vodu z meruněk a také je rozmixujte dohladka. Vzniklé pyré smíchejte s rozmixovanými ořechy a medem, vše důkladně promíchejte a dejte směs do mrazáku zatuhnout. Po vytažení těsto vyválejte a vykrajujte z něj srdíčka, která znovu na chvíli vložte do mrazáku – bude se vám s nimi lépe pracovat při slepování. K tomu už budete potřebovat jen slabou vrstvu arašídového másla.
3. Rychlovka z datlí
Datle k Vánocům neodmyslitelně patří. Věděli jste ale, že platí za bohatý zdroj energie, minerálních solí a vitamínu C? To se hodí, obzvlášť v době častých rodinných návštěv. Proto zavítejte na náš Medvědí blog, kde najdete recept na datlové energy kuličky z datlí, mandlí, kakaa a skořice.
🧀 Jednohubky: Rychlé, chutné, návykové
Návykové naše jednohubky jsou, ovšem v dobrém slova smyslu. Jakmile je hosté ochutnají, už od vás možná nebudou chtít odejít. Záleží tedy na vás, jestli náš recept vyzkoušíte, nebo raději ne.
Jednohubky s nivou a oříšky
Jednoduchá a časově nenáročná příprava. Jaké suroviny bude třeba nakoupit?
- 100 g nivy
- 1/8 másla
- česnek
- smetana
- vlašské ořechy
- rohlíky
Všechny suroviny kromě ořechů smíchejte dohromady. Podle potřeby pomazánku dochuťte a skladujte v chladu, ideálně v lednici. Podávat ji můžete různě – u nás se tradičně krájely rohlíky na kolečka, mazaly se pomazánkou, navrch se přidal vlašský ořech a takto se nosily na stůl.
FAQ – Často kladené otázky
Co připravit na vánoční občerstvení?
Ideální volbou na vánoční občerstvení je kombinace sladkých a slaných snacků – například kokosové kuličky, sýrové chipsy, šneci z listového těsta nebo arašídová srdíčka. Všechny dobroty spojuje snadná a časově nenáročná příprava.
Jaké občerstvení zvolit na vánoční večírek?
Na vánoční večírek se hodí různé jednohubky, mini dezerty, wrapy nebo slané kreky. Jídlo by mělo být snadno servírovatelné a jednoduché na přípravu. Takovému typu občerstvení se říká také fingerfood, tedy jídlo, které lze vzít do ruky a konzumovat bez příboru.
Existuje zdravý vánoční snack?
Ano, jistě. Mohou jím být například ořechové, kokosové nebo datlové kuličky. Zdravější alternativou ke klasickým brambůrkům mohou být sýrové chipsy z trouby nebo naše slané granoly ve třech příchutích.
Foto: Grizly, AI generated






