Lava cake nebo také čokoládový fondán je doslova nebe v puse. Jen si představte, jak noříte lžičku do hořkosladké pochoutky s tekutou horkou čokoládou uvnitř. A vlastně nač si to představovat, když si stejnou čokoládovou dobrotu můžete během pár chvil vytvořit u sebe doma. Recept na lava cake je totiž překvapivě docela snadný. Navíc se do něj mohou pustit i celiaci, protože se peče ze stále oblíbenější bezlepkové mandlové mouky. Pojďme na to!
POSTUP:
-
Čokoládu nalámejte na malé kousky a společně s máslem ji rozpusťte ve vodní lázni.
-
Vyšlehejte vejce.
-
Do vajec postupně zašlehejte třtinový cukr a mandlovou mouku.
-
Formy vymažte máslem a vysypte kakaem.
-
Do forem dejte těsto.
-
Pečte cca 8–12 minut na 180 stupňů (přesný čas pečení se mění v závislosti na velikosti vaší formy a výkonnosti trouby).
-
Nechte trochu vychladnout (stačí 5 min), vyklepněte z formy a servírujte.
GRIZLY TIP ⬇️
Pokud si chcete lava cake něčím ozvláštnit, doporučujeme vyzkoušet prach z lyofilizovaných malin. Tohle mrazem sušené ovoce rozemelte a posypte jím hotový lava cake přímo na talíři. Případně můžete sáhnout rovnou po lyo malinách ve formě prachu a zlomků. Velcí milovníci sladkého pak určitě nezapomenou doplnit čokoládový fondán o zmrzlinu nebo šlehačku.
Tak si nechte chutnat!
Autorka receptu: Magdalena Kader Aghova alias hungrypanda.cz