Domácí dipy, dresinky a zálivky: (Nejen) letní rychlé recepty

Domácí dipy, dresinky a zálivky: (Nejen) letní rychlé recepty

Jdete na letní grilovačku a na stole se objeví známá plastová lahvička s dresinkem? Máte na ni ještě chuť? Co zkusit domácí verzi? Zabere jen pár minut navíc a výsledek bude stát za to. Vyzkoušejte nejlepší domácí dipy, dresinky a zálivky. Hodí se k masu, hranolkám, salátu i tortille.

Domácí dipy: Chuťová bomba pro každou příležitost

Léto je ideální čas na vaření. Ovoce, zelenina a bylinky z vlastní (nebo maminčiny) zahrádky dodají jídlům dokonalou chuť a čerstvost. Navíc nemusíte zůstávat zavření v kuchyni. Můžete tvořit i u grilu nebo ohniště. Jedním z klíčů k úspěchu je dobrý domácí dip nebo zálivka.


Ať už chystáte salát, burger, maso, ryby nebo větší grilovačku, domácí dip, dresink nebo zálivka pozvedne vaše jídlo na vyšší level. A k tomu všemu bude chutnější, zdravější a ve finále i levnější.


Proč si připravit vlastní dipy, dresinky a zálivky?

Možná si říkáte, že připravovat si doma omáčky je zbytečné nebo příliš složité. Ale není to tak. Tady je pár důvodů, proč to stojí za to:


Úspora

Pořídit domů kvalitní suroviny, jako olivový olej, koření nebo sirupy se vyplatí Vydrží vám na několik dávek a místo kupování různých druhů dresinků můžete podle nálady a sezóny připravit přesně to, na co máte chuť – a to z toho, co už máte doma.


Čerstvost

Citronová šťáva, bylinky, jogurt nebo česnek – domácí suroviny budou vždy chutnat lépe a každý den může být váš dresink nebo zálivka jiná. Když si připravíte dresink nebo dip sami, máte jistotu, že budou čerstvé a chuťově výrazné. Nemusíte řešit data spotřeby ani zbytky v lednici, které u vás měsíce čekají na svou příležitost.


Zdravější složení

Žádné konzervanty, éčka ani umělá dochucovadla. Víte přesně, co jíte. Můžete si ho dochutit podle vlastních potřeb či chutí a dodat tak jídlu skvělou chuť a nutriční hodnotu.

Grizly expert na grilování, olej, dipy, dresinky


Dip, dresink nebo zálivka? Poznejte rozdíly

Ztrácíte se v pojmech? Žádný strach, není to tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Každá z příloh se hodí k jiné příležitosti a jinému jídlu. Nejvýraznějším rozlišovacím prvkem je hustota.


Dip – hustá omáčka určená k namáčení hranolků, pečeného nebo grilovaného masa či zeleniny, nachos a chipsů.

Dresink – tekutější než dip, ideální do salátů, burgerů nebo hotdogů.

Zálivka – nejřidší ze všech, nejčastěji jde o směs oleje, octa a koření. Hodí se na jednoduché domácí saláty.


dipy, zálivky, dresinky - recepty na doma od Grizly

Nejlepší recepty na domácí dipy

Pojďme se pustit do přípravy. Podívejme se na nejoblíbenější dipy z českých i světových domácností (česnekový, sýrový nebo k hranolkům) a na postup, jak si je jednoduše připravit.


Jogurtový česnekový dip

Tento domácí dip z jogurtu zvládne připravit opravdu každý – stačí pár surovin a chvilka času. Hodí se k hranolkám, masu i grilované zelenině. Oblíbený je například v řecké kuchyni, ale široké využití má i u nás.


Ingredience:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Postup:

Smíchejte jogurt s prolisovaným česnekem, přidejte olivový olej a sůl. Promíchejte a nechte alespoň hodinu v lednici rozležet.


Sýrový dip

Připravte se na to, že si od vás strávníci budou chtít vyžádat recept. Hodí se k zelenině, hranolkům i burgeru.


Ingredience:

  • sýr cheddar (množství dle potřeby)
  • mléko
  • špetka muškátového oříšku
  • třtinový cukr (volitelně)

Postup:

Sýr rozpusťte v hrnci s trochou mléka. Dochutťe muškátovým oříškem, případně zjemněte třtinovým cukrem. Konzistence by měla zůstat krémová.

dipy, zálivky, dresinky - recepty na doma od Grizly

Medovo-hořčičný dip

Spojuje sladkost medu a jemnou pikantnost hořčice do dokonale vyvážené chuti. Kromě masa se tento dip skvěle hodí i jako domácí dresink k hranolkům nebo batátům.


Ingredience:

  • 1/3 medu
  • 2/3 dijonské (nebo jiné) hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

Med rozehřejte, smíchejte s hořčicí, dochuťte olejem, solí a pepřem. Nechte alespoň hodinu odležet.


Rajčatový dip k nachos

Dokonalý k nachos, tortille, zeleninovým chipsům.


Ingredience:

  • 5 rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • špetka chilli
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup:

Rajčata spařte a oloupejte. Nakrájejte a poduste s česnekem a olejem, okořeňte a nechte zhoustnout. Podávejte teplé i studené.



Recepty na nejlepší domácí dresinky

Potřebujete připravit omáčku do burgeru, hotdogu, k masu nebo s ní dochutit salát? Žádný problém, naše recepty na domácí dresinky jsou hned hotové a moc si pochutnáte.


Rychlý Vinaigrette dresink

Skvělý k zeleným salátům, pečené zelenině i jako marináda


Ingredience:

  • 1 lžíce octa (balzamikový nebo jablečný)
  • 1 lžička hořčice
  • sůl, pepř

Postup:

Vše spolu vyšlehejte metličkou nebo protřepejte ve sklenici. Podle potřeby dochuťte solí nebo pepřem, přidejte ocet nebo olej, abyste dosáhli dokonalé konzistence i chuti.


Dresink na hamburger

Dodá burgeru šťavnatost, „kouřové aroma“ a jemně sladký kontrast, který skvěle doplňuje grilované maso.


Ingredience:

  • 2 lžíce BBQ omáčky
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička medu
  • špetka uzené papriky

Postup:

Promíchejte všechny suroviny, dochuťte podle chuti a nechte rozležet.

dipy, zálivky, dresinky - recepty na doma od Grizly

Francouzský dresink

Francouzský dresink se skvěle hodí k listovým salátům – díky sladkokyselé chuti a jemně pikantnímu základu krásně zvýrazní čerstvou zeleninu.


Ingredience:

  • 3 lžíce kečupu
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička hořčice
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

Smíchejte kečup, ocet, cukr a hořčici, zašlehejte olej a dochuťte.


🥗 Další ingredience na dochucení najdete v medvědí mezinárodní kuchyni.


Nejlepší zálivka na salát

Caesar zálivka

Spojuje krémovost, chuť parmazánu a česnekovo-citronovou svěžest. Právě to dělá z Caesar salátu ikonické jídlo.


Ingredience:

  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce parmazánu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl, pepř

Postup:

Vše vyšlehejte do hladké zálivky, případně nařeďte trochou vody.

dipy, zálivky, dresinky - recepty na doma od Grizly

Zdroj fotografií: Grizly a Pexels





FAQ – často kladené otázky

Co je dip a k čemu se hodí?

Dip je hustá omáčka určená k namáčení – ideální k hranolkám, nachos, zelenině nebo masu.

Jaký je rozdíl mezi dipem a dresinkem?

Dip je hustší a podává se k jídlu na namáčení. Dresink je řidší a používá se nejen do salátů nebo burgerů, ale také jako domácí dresink do tortilly.

Jak připravit domácí česnekový dip?

Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte domácí česnekový dip – skvělý do salátů nebo ke grilované zelenině. Stačí bílý jogurt, majonéza, česnek, sůl, pepř a bylinky.

Jaký je nejlepší dresink na salát?

Mezi nejoblíbenější patří medovo-hořčičný, jogurtový nebo klasický vinaigrette.

Existuje veganská verze dipů a dresinků?

Ano, veganské varianty jsou založeny na rostlinných mlécích, kešu nebo tofu.

Co je základní zálivka na salát?

Základ tvoří olivový olej, ocet (nebo citronová šťáva), hořčice, sůl a pepř.

Jaký je nejlepší domácí dip na burger?

Ideální je například medovo-hořčičný nebo BBQ dresink – dodá burgeru šťavnatost a výraznou chuť.

Autor článku

Lukáš Pancurák

Patřím mezi milovníky cestování, chutného jídla a času stráveného v dobré společnosti. Zároveň jsem dlouholetý novinář a copywriter. Když neobjevuju nová místa, pravděpodobně píšu a tvořím obsah. Rád si rozšiřuju obzory v nejrůznějších oblastech, protože zastávám názor, že život je o nekonečném vzdělávání se.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Je načase oprášit pečící výbavu, naleštit váleček a pustit se do pečení. Začněte letos tímto netradičním druhem cukroví.

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Famózní čokoládový fondán nebo-li lava cake okouzlí nejen vás, ale i vaše blízké. S pomocí našeho receptu ho přitom vyčarujete během pár chvil.

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Příprava tohoto receptu je naprosto jednoduchá a zvládne ji každý kuchař nebo kuchařka. Základem je aromatická rýže, kterou doplní brusinky, pistácie a citron.

Výkvět u ořechových krémů: Co to je a jak vzniká?

Výkvět u ořechových krémů: Co to je a jak vzniká?

Malé bílé tečky, které se mohou objevit na povrchu ořechových krémů, nejsou zdraví škodlivé. Jedná se o takzvaný cukerný nebo tukový výkvět. Poradíme vám, jak se ho zbavit.

Lyofilizované ovoce: Co to je a čím vás okouzlí?

Lyofilizované ovoce: Co to je a čím vás okouzlí?

Objevte kouzlo lyofilizovaného, tedy mrazem sušeného, ovoce! Podobně jako to čerstvé je voňavé, plné vitamínů, minerálů a navíc krásně křupe.