Lyofilizované ovoce: Co to je a čím vás okouzlí?

Lyofilizované ovoce: Co to je a čím vás okouzlí?

Objevte kouzlo lyofilizovaného, tedy mrazem sušeného, ovoce! Podobně jako to čerstvé je voňavé, plné vitamínů, minerálů a navíc krásně křupe.

Mrazem sušené ovoce je, podobně jako to čerstvé, voňavé, plné chuti, vitamínů a minerálů. Krásně křupe a v dobře uzavřené nádobě vydrží opravdu dlouho.

Sušené ovoce minimálně jednou za svůj život určitě ochutnal každý z nás. Troufneme si ovšem odhadnout, že ve většině případů se jednalo o ovoce sušené teplem – třeba to, které jste si usušili ve své domácí sušičce. Takové ovoce je sice chutné, ale přijde o svůj původní tvar a zbarvení. Oproti tomu sušení mrazem, tedy lyofilizace, zachovává tvar, strukturu i barvu jednotlivých kousků ovoce, a také významně prodlouží jeho trvanlivost. Zaujalo vás to? Nás také, a proto jsme sepsali krátkého průvodce světem lyofilizovaného ovoce.

Z procesu lyofilizace vás bude mrazit

Úplně na začátek si pojďme objasnit, jak vlastně taková lyofilizace funguje. Vybraný druh ovoce se nejprve zmrazí při teplotách hluboko pod bodem mrazu, většinou jde o rozmezí od -50 do -100 °C. Lyofilizace chce čas, hodně času, jedná se totiž o pomalé mrazení, které zabere klidně celý den nebo den a půl. Surovina musí být skrz na skrz promrzlá, kdyby v ní zůstaly jen malinké částice vody, začaly by se při nízkém tlaků vařit, a to by dalo vzniknout páře, která by následně ovoce roztrhala.


Druhým krokem na mrazivé pouti je paradoxně primární sušení probíhající ve vakuu. Dochází při něm ke snižování tlaku a naopak zvyšování teploty. Opět se jedná o velmi pomalý proces trvající několik hodin, ovoce při něm přijde až o 95 % vody.


Třetí zastávkou na cestě k mrazivě dobrému lyo ovoci je sekundární sušení. To má za úkol odstranit zbývající molekuly vody, které se mohou držet na povrchu plodů. Na konci sušení ovoce obsahuje jen 1 až 4 % vody a stává se z něj ta křehká a lehká svačina plná chuti.


Čistá chuť přírody

Jak už jsme zmiňovali, jednou z hlavních předností mrazem sušeného ovoce je fakt, že si zachovává všechny vitamíny a minerály jako jeho čerství kolegové. Tím také odpovídá na otázku, zda je takto sušené ovoce zdravé – ano, je! A jak! Kromě zdravotních benefitů se lyo ovoce vyznačuje tím, že během sušení nepřichází o svou chuť, vůni a barvu. Je to zkrátka jako kdybyste se vydali na cestu časem – ovoce chutná jako čerstvé, i když od jeho sklizně uplynul nějaký čas.


Jelikož lyo ovoce postrádá vodu, mezi jeho další výhody určitě patří nízká hmotnost. S absencí vody se ovšem pojí ještě jeden fakt. Při konzumaci mrazem sušeného ovoce si dejte pozor, kolik ho vlastně sníte. I zdánlivě malá hrstka lyo ovoce má totiž stejné nutriční hodnoty jako hrst toho čerstvého.

Lyofilizované ovoce si potrpí na správné skladování – jen tak vydrží ve vaší domácnosti opravdu dlouho. Nejdůležitější je, aby mrazem sušené ovoce nezvlhlo. Přišlo by totiž o svoji křupavost. Radíme ho proto skladovat při pokojové teplotě v dobře uzavíratelné nádobě.    

         

Tohle lyo ovoce musíte rozhodně ochutnat

U nás v GRIZLY máme ovoce sušené mrazem hodně rádi, však v naší nabídce najdete hned několik druhů. Do vašeho výběru toho nejlepšího lyofilizovaného ovoce vám samozřejmě mluvit nemůžeme, nicméně pár tipů na hitovky z lyo světa bychom měli:

Lyo jahody v XXL balení

Křupavé lyo jahody balíme do krásného obalu, který je znovuuzavíratelný, takže neztratí nic ze svojí křupavosti a čerstvosti. Patří mezi bohatý zdroj vitamínu C nebo vlákniny a sáhnout po nich mohou také diabetici, protože mají nízký glykemický index.

Lyofilizované maliny

Suší se vcelku a díky tomu nabídnou vašemu tělu hned několik důležitých látek. Máme na mysli například zinek, který se u malin nachází převážně v semínkách. Kromě toho jsou lyo maliny zásobárnou vápníku, fosforu, železa nebo vitamínu B a C.

Mrazem sušené mango

Ve velkém balení máme v GRIZLY i lyofilizované mango. Určitě se vyplatí zařadit ho do svého jídelníčku, protože obsahuje draslík, vitamín E a C a vitamíny skupiny B. Kousky lyo manga jsou samozřejmě skvělé jen tak na chuť, obstojí ale také jako sladká přísada do jogurtu nebo kaše. Pokud byste o celé kousky neměli zájem, vyzkoušejte prášek z lyofilizovaného manga.

Lyo šestka

Ideální volba pro všechny váhající. Nemusíte se rozhodovat, které lyo ovoce vyzkoušíte jako první, ochutnáte jich rovnou šest naráz! V našem křupavém mixu najdete kousky lyo manga, malin, ananasu, banánu, jahod a broskví. 

Křupavá chuť exotiky

V lyofilizované podobě můžete vyzkoušet také exotičtější kousky ovoce. Oku i chuťovým buňkám lahodící jsou například mrazem sušené plátky fíků. Obsahují nerafinované cukry, takže se promění v okamžitý zdroj energie. Ochutnat můžete rovněž lyofilizované dračí ovoce, kterému se někdy přezdívá jahodová hruška. Chuťově se nejvíce blíží angreštu a vodnímu melounu.



Autorka článku

Martina Minaříková

Od té doby, co jsem se naučila psát, vlastně nic jiného nedělám. Nejdřív jsem psala slohovky ve škole, pak seminárky na vysoké a teď mám vlastně velké štěstí, že se psaní tak trochu stalo mojí prací. Píšu o všem, o čem se dá, ale momentálně jsem až po uši ve světě oříšků, sušeného ovoce a ořechových krémů.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

33 zajímavých faktů o kešu

33 zajímavých faktů o kešu

Proč byste kešu měli zařadit do svého jídelníčku? Máme pro vás 33 zajímavostí, které byste o kešu měli vědět.

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Makadamiové ořechy kralují ořechové říši

Na první pohled možná méně známé oříšky krásně křupou a po prvním ochutnání si vás ihned získají lahodnou máslovou chutí. Co jsou zač a kde se pěstují?

Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

Proč zařadit mandle do svého jídelníčku?

Mandle nabízí vyvážený obsah živin, zdravých tuků i vitamínů. Jsou skvělým parťákem nejen při redukci váhy. Inspirujte se, proč je zařadit do jídelníčku.

Tipy a triky, jak nejlépe oloupat mandle

Tipy a triky, jak nejlépe oloupat mandle

Loupané mandle jsou skvělé nejen do pekařských výrobků. Způsobů, jak mandle rychle a efektivně oloupat, existuje hned několik. Naučte se je i vy!

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Je načase oprášit pečící výbavu, naleštit váleček a pustit se do pečení. Začněte letos tímto netradičním druhem cukroví.