Co je lyofilizované ovoce a proč bude vaším spolehlivým parťákem?
Lyofilizované ovoce si zachovává všechny živiny a chuť čerstvého ovoce. Jak? Mrazem. Lyofilizované rovná se mrazem sušené a tohle ovoce můžete mít vždycky po ruce. Žádné kažení, plíseň, zhnědnutí po nakrájení. Stačí jen dobře zavírat sáček nebo dózu, kde vám vydrží i měsíce.
Je multifunkční. Hodí se do smoothie, na pečení, do jogurtu i jen tak na chroupání. Pro zaneprázdněné workoholiky, aktivní sportovce, pro děti na výlet či do školy i pro babi k seriálu.

Jak funguje lyofilizace? Proces, co uchová ovoce v TOP formě
Proces lyofilizace je pomalý a šetrný, díky čemuž si ovoce zachovává všechny prospěšné živiny.
→ Jak lyofilizovat ovoce ve 3 krocích
1️⃣ Mrazení při velmi nízkých teplotách
Vybraný druh ovoce se nejprve zmrazí při teplotách hluboko pod bodem mrazu, obvykle v rozmezí od -50 do -100 °C. Tento krok trvá dlouho. Někdy i celý den nebo den a půl. Surovina musí být úplně promrzlá, jinak by v ní zůstaly kapky vody, které by se při nízkém tlaku začaly vařit a ovoce by roztrhaly.
2️⃣ Primární sušení ve vakuu
Ve druhém kroku se snižuje tlak a zvyšuje teplota, což umožňuje pomalé odpařování vody. Ovoce přitom přijde až o 95 % vody. Tento proces také trvá i několik hodin.
3️⃣ Sekundární sušení
V posledním kroku se odstraní zbývající molekuly vody, které se mohou držet na povrchu ovoce. Na konci procesu obsahuje ovoce jen 1 až 4 % vody a stává se křehkou, lehkou svačinkou plnou chuti.
Porovnání nutričních hodnot čerstvých a lyofilizovaných jahod
Mrkněte na tabulku, která porovnává nutriční hodnoty čerstvých a lyo jahod. Lyofilizované jahody mají téměř stejné nutriční hodnoty jako čerstvé, ale díky procesu lyofilizace obsahují více koncentrace živin na gram, protože odstranění vody znamená nižší váhu a víc „čistých" živin. Dejte ale pozor, kolik ho naráz spořádáte.
Nutriční hodnota | Čerstvé jahody (100 g) | Lyofilizované jahody (100 g) |
---|---|---|
Energie | 32 kcal | 350 kcal |
Bílkoviny | 0,7 g | 6,1 g |
Sacharidy | 7,7 g | 80 g |
Cukry | 4,9 g | 76 g |
Vláknina | 2,0 g | 8,0 g |
Tuky | 0,3 g | 2,0 g |
Vitamín C | 58,8 mg | 720 mg |
Vitamín A | 12 µg | 120 µg |
Vitamín K | 3,0 µg | 33,0 µg |
Vitamín B9 (folát) | 24 µg | 240 µg |
Draslík | 153 mg | 1 500 mg |
Vápník | 16 mg | 160 mg |
Hořčík | 13 mg | 130 mg |
Železo | 0,4 mg | 4,0 mg |
🐾 Takhle balíme medvědí lyo jahody
Výhody lyofilizovaného ovoce aneb Proč má právem místo ve zdravém jídelníčku
🥇 Zachovává si živiny a vitamíny, jako by bylo právě utržené
Lyofilizace je šetrnou metodou, která uchová ovoce plné vitamínů, minerálů a vlákniny, což znamená, že máte kdykoliv k dispozici ovoce se všemi jeho zdraví prospěšnými přínosy.
🥈 Dlouhá trvanlivost bez konzervantů
Bez obav ho skladujte i několik měsíců. Lyofilizované ovoce se nekazí a vydrží vám v šuplíku nebo batohu po dlouhou dobu. Žádné chemické konzervanty. Stačí jen dobře uzavíratelný sáček nebo vzduchotěsná dóza, aby bylo stále křupavé.
🥉 Snadné skladování a praktické použití na cestách
Kdo by neocenil ovoce, které se nezkazí ani v horku? V batohu na túru, v tašce do školy, nebo v kanceláři na rychlou svačinu, lyofilizované ovoce je ideálním, a navíc lehoučkým parťákem.
🥔 Do každého jídelníčku. Na hubnutí, pro vegany i celiaky
Ať už jste „běžný smrtelník“, vegan, držíte bezlepkovou dietu nebo upřednostňujete raw stravu, lyofilizované ovoce je vždycky skvělou volbou. 100% přírodní, bez přidaných cukrů a konzervantů.
Jak využít lyofilizované ovoce v kuchyni? Inspirace pro každodenní vaření a pečení
Možnosti použití lyofilizovaného ovoce budete zbožňovat. Ať už chcete dochutit svůj bílý jogurt, obohatit snídani nebo hledáte rychlou a zdravou svačinku, lyofilizované ovoce je vždy po ruce. Svou konzistencí „roztančí“ každé jídlo.
- Smoothie plné vitamínů
- Zdravé hravé pečení
- Sladká snídaně bez přidaného cukru
- Rozdrtit na padrť
- Praktická svačina do školy i na cesty
Stačí vzít hrst lyofilizovaných jahod, malin nebo lyo borůvek, přidat mléko (i rostlinné), a máte zdravý milkshake plný živin. Můžete také přidat trochu bílého jogurtu a s ovocem a mlékem ho pro extra krémovou chuť rozmixovat.
Lyofilizované ovoce je výborné i do muffinů, koláčů nebo sušenek. Můžete ho přidat do těsta nebo jako ozdobu navrch. Fantazii se meze nekladou.
Přidejte lyofilizované ovoce do cereálií, ovesné kaše, ke granole nebo do jogurtu. Pozvedne vaši snídani na úplně jiný level. Bude barevná, chutnější a výživnější.
Pokud chcete ještě více rozšířit možnosti využití, můžete lyofilizované ovoce jednoduše rozdrtit na prášek. Tento prášek je ideální pro přípravu smoothie nebo jako přísada do těsta, nebo ho použijete na posypání zdravých palačinek.
Lyofilizované ovoce je ideální svačinkou nejen pro děti do školy, ale i dospěláky. Nezhnědne, nerozblemcá se v batohu a vydrží. Školáci si můžou každý den pochutnat na jiném ovoci nebo jim objednejte rovnou mix a zařaďte tak do svačiny hned několik chutí – nejoblíbenější je lyo šestka nebo lyo trojka.
🐻 Medvědí tip: Neotřelé dezerty, kterými ohromíte návštěvu
Nejen lyofilizované ovoce, ale i lyo ovocné kostky s kokosem jsou skvělým způsobem, jak přidat moučníku nádech exotiky.
Porovnání metod konzervace: Jaký způsob je pro ovoce nejšetrnější?
Sušení teplem vs. lyofilizace
Sušení teplem je sice rychlé a zvládnete ho oproti lyofilizaci pohodlně doma v sušičce, ale při této metodě přichází ovoce o svůj tvar i zbarvení. Ztrácí i některé vitamíny. Například vitamín C, ale taky vitamíny skupiny B jsou náchylné na kontakt s kyslíkem a vodou. Při sušení se tak může jeho koncentrace v ovoci výrazně snížit. To je důvod, proč lyofilizace, která probíhá při velmi nízkých teplotách, lépe zachovává např. vitamín C než tradiční sušení.
Vysoké teploty nahrávají i karamelizaci cukru, jehož obsah se při tradičním sušení v ovoci může zvýšit.
Kompoty a nálevy plné cukru
Oblíbené kompoty, které máme často doma ve skříňkách, mohou obsahovat zbytečně vysoké množství cukru. Pokud chcete ovoce bez zbytečných přísad, lyofilizované ovoce je lepší volbou.
🔎 Jak vybrat kvalitní lyofilizované ovoce? Na co si dát pozor při nákupu
Při nákupu lyofilizovaného ovoce kontrolujte etiketu. Vždycky se ujistěte, že je přírodní, bez přidaných cukrů, konzervantů nebo jiných chemikálií. Dobrým ukazatelem kvality je přehledně uvedené složení, které by mělo obsahovat pouze ovoce – nic víc, nic míň.
Pro kvalitní lyofilizované ovoce se chodí k nám. V Grizly máme desítky druhů lyo ovoce včetně mixů. Všechny, na které si jen vzpomenete. Za jejich kvalitu a zpracování ručíme, protože si je vyrábíme u nás a vše pečlivě kontrolujeme. Tlapku na to.
Budou to lyo jahody, maliny, ananas, borůvky nebo třeba mango? „Vykřupejte“ si jídelníček.
FAQ – Časté dotazy k lyofilizovanému ovoci
Jak se dělá lyofilizované ovoce?
Lyofilizované ovoce je ovoce sušené mrazem, které si zachovává všechny své živiny, vitamíny, minerály, tvar i přirozenou chuť.
Jak využít lyofilizované ovoce v kuchyni?
Lyofilizované ovoce se skvěle se hodí do smoothie, na pečení, do cereálií, jogurtů nebo ho můžete rozdrtit na prášek a přidat kamkoliv. Do sladkých pokrmů i listových salátů.
Je lyofilizované ovoce zdravé?
Ano, lyofilizované ovoce je zdravé, protože je 100% přírodní, neobsahuje žádné konzervanty ani přidané cukry, a díky šetrné metodě sušení si zachovává všechny nutriční hodnoty. Jen buďte obezřetní při jeho konzumaci a pohlídejte si množství. Je mnohem lehčí než čerstvé ovoce.
Kde koupit lyofilizované ovoce?
Lyofilizované ovoce můžete koupit v našem e-shopu Grizly, kde najdete širokou nabídku kvalitního ovoce. Kromě lyofilizovaného ovoce, můžete vyzkoušet i lyofilizované sýry.
Jak lyofilizovat ovoce doma?
Lyofilizace je náročný proces, protože vyžaduje speciální zařízení – lyofilizátor. Tento přístroj mrazí ovoce na velmi nízké teploty a následně při nízkém tlaku odpařuje vodu. Domácí alternativou je použití sušičky ovoce nebo pečení při nízké teplotě. Ale tyto metody neuchovávají živiny a chuť tak dobře jako lyofilizace.
Od kdy může dítě jíst lyofilizované ovoce?
Lyofilizované ovoce je skvělou svačinkou pro děti, ale doporučuje se ho podávat až od 1 roku věku. Obdobně jako čerstvé ovoce. Mějte na paměti, že ovoce může být tvrdé, a je lepší ho před podáním dětem jemně rozdrtit a například přimíchat do kaše, aby se předešlo riziku udušení. Pokud máte pochybnosti, poraďte se se svým pediatrem.