Výkvět u ořechových krémů: Co to je a jak vzniká?

Výkvět u ořechových krémů: Co to je a jak vzniká?

Malé bílé tečky, které se mohou objevit na povrchu ořechových krémů, nejsou zdraví škodlivé. Jedná se o takzvaný cukerný nebo tukový výkvět. Poradíme vám, jak se ho zbavit.

Koupili jste si pro radost ořechový krém, už se těšíte, jak do něj ponoříte lžičku, nicméně po jeho otevření na vás čeká překvapení. Na povrchu se objevily malé bílé tečky. Co to může být? A není krém náhodou zkažený? Všechny tyto otázky rádi zodpovíme v následujícím článku.

Úplně na začátek je důležité říct – NE, ořechový krém není zkažený. Zmiňované bílé tečky sice na první pohled připomínají plíseň, opak je ale pravdou. Jedná se totiž o takzvaný cukerný nebo tukový výkvět. Nejde tedy o nic závadného, oříškový krém si klidně můžete vychutnat, ihned, jakmile se s naší pomocí nevzhledného výkvětu zbavíte. Nejdříve si ale společně objasníme, jak ke vzniku takového cukerného výkvětu dochází.

Jak výkvět vzniká?

grizly_cukerny_vykvetVětšinou ho má na svědomí kolísání teplot, ke kterému může dojít klidně u vás doma, případně při doručování oříškového krému do vašich rukou. Jak už jste určitě správně odhadli, výkvět v podobě cukerných či tukových krystalků se tedy neprojeví ihned po výrobě, ale až později. Jeho vzniku nelze bez použití emulgátorů zcela zabránit, na druhou stranu to má jednu nespornou výhodu! Dokazuje to totiž, že naše oříškové krémy jsou kvalitní a v jejich složení najdete pouze oříšky. Žádné další přísady v podobě přidaného cukru nebo olejů u nás v GRIZLY nepoužíváme.

Typy výkvětů

Kromě cukerného výkvětu existují ještě další dva druhy – tukový a kakaový. Ani jeden z nich není zdravotně závadný a každého z nich se zbavíte poměrně rychle. Nicméně pojďme si je krátce představit, včetně důvodů jejich vzniku. 

Cukerný výkvět 

Jeho vzniku předchází špatné skladovací podmínky ořechového krému. Problém vězí hlavně ve vysoké vlhkosti, případně v rychlém střídání teplot z nízkých na vysoké. Při tom dojde na povrchu krému ke kondenzaci vodních par a právě ve vysrážené vodě se pak sacharóza rozpouští. Pokud se voda následně opět vypaří, dojde k její krystalizaci a na povrchu krémů se vytvoří bílý film – tj. cukerný výkvět

Tukový výkvět

Střídání teplot při převážení a uskladnění ořechového krému jsou rovněž důvodem vzniku tukového výkvětu. Na rozdíl od cukerného se projevuje krystalkami tuku, které mohou z krému vyčnívat. Obvykle se pak spojí v jednotný bělavý povlak pokrývající celý povrch krému. Jedná se o nejčastější jev, i když výroba ořechového krému probíhá za optimálních teplotních podmínek.

Kakaový výkvět

Tento druh výkvětu se může objevit na povrchu ořechových krémů, do kterých se kromě oříšků přidává také kakao nebo čokoláda. Vzniká totiž vykrystalizováním kakaového másla. Jak k tomu dojde? Obrazně řečeno, opět v tom má prsty kolísání teplot během přepravy. Rozemleté ořechy, ze kterých krémy vyrábíme, obsahují oleje, které mohou způsobit rozpuštění kakaového másla. Následkem toho se na povrchu krému může objevit nevzhledný bílý povlak, připomínající už zmiňovanou plíseň. Vy už ale teď budete vědět, že takový povlak není pro vaše zdraví škodlivý a dokonce ani nesnižuje kvalitu zakoupeného krému.

Jak se výkvětu zbavit?

Je to snadné! Oříškový krém stižený vznikem výkvětu dejte do vodní lázně, zahřejte a pořádně promíchejte. Všechny složky se krásně propojí a vy si konečně můžete pochutnat na svém oblíbené oříškové pochoutce.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!