Velikonoční beránek
Je neodmyslitelnou součástí oslav svátků jara. Když ho postavíte na stůl, pocukrujete a na krk mu uvážete mašličku nejlépe v barvě vaší velikonoční výzdoby, uvidíte, že radost z něj budou mít nejen děti, ale i dospělí. Beránek se peče z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.
POSTUP:
- Nejprve si pořádně vymažeme formu máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Následně si oddělíme bílky od žloutků.
- V jedné míse vyšleháme bílky s polovinou cukru. V druhé míse žloutky s druhou polovinou cukru a olejem.
- Do žloutkové směsi přidáme tvaroh, vanilkový cukr a zamícháme.
- Poté už postupně přidáme zbylé suroviny – mouku s práškem do pečiva, mandlovou mouku a vyšlehané bílky s cukrem.
- Těsto přendáme do formy a vložíme ji do předehřáté trouby na 160 až 170 stupňů.
- Pečeme zhruba 50 až 60 minut – záleží na vaší troubě. Nezapomeňte na kontrolu těsta! Špejle musí vyjít suchá.
Tak ať se beránek vydaří a dělá jen samou radost!
Autor receptu: Jan Kaláb