Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska není jen dezert, ale symbol znovuzrození a naděje. Je nepostradatelnou součástí velikonoční tabule, která odráží bohatství rumunské kulinářské tradice a ducha pospolitosti. Každý rok příprava a ochutnávání pasky spojuje rodiny a přátele, obnovuje duchovní i lidské vazby při oslavě nejposvátnějšího svátku křesťanství.


V závislosti na regionu Rumunska se recepty na pasku liší. Některé varianty obsahují ořechy nebo čokoládu v tvarohové náplni, jiné používají jiné typy těsta, například podobné tomu na koláče. Ve všech svých podobách však paska zůstává symbolem pohostinnosti a radosti ze společně stráveného času ve světle Vzkříšení.


Na těsto se používají typické suroviny jako na jakýkoli velikonoční mazanec: mouka, vejce, mléko, máslo a cukr, doplněné o aromatické esence, jako je vanilka nebo nastrouhaná citronová kůra. To, co paska odlišuje, je její jedinečná náplň ze sladkého tvarohu, obvykle z měkkého kravského sýra, smíchaného se zakysanou smetanou, cukrem, vejci a rozinkami, ovoněného vanilkou nebo citronovou kůrou. Příprava vyžaduje čas a pečlivost. Těsto je třeba dobře propracovat a nechat vykynout, zatímco náplň by měla být krémová a chuťově vyvážená. Paska se formuje do kulaté formy, přičemž okraje tvoří „zídka“ z těsta, do které se nalije tvarohová směs. Po upečení získá paska zlatavou barvu a její bohatá vůně naplní dům radostí a očekáváním svátků.


Ingredience a příprava

  1. Zahřej mléko a rozmíchej v něm droždí spolu s jednou lžící medu. Nech směs aktivovat 10 minut. Ve velké míse smíchej mouku, kakao, zbytek medu, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky, vanilku a aktivovanou kvásek. Těsto hněť 10–15 minut a postupně přidávej rozpuštěné máslo, dokud nebude měkké, elastické a nelepivé. Zakryj těsto a nech ho kynout 30–40 minut, dokud nezdvojnásobí objem.

  2. Smíchej tvaroh se zakysanou smetanou, medem, vejci, vanilkou, citronovou kůrou, krupicí a případně rozinkami, které byly předem namočené v rumu. Přidej nasekanou bílou čokoládu a míchej, dokud není směs hladká a homogenní.

  3. Rozděl těsto na tři části: 450 g na základ pasky – ručně ho vytvaruj do kruhu o průměru cca 30 cm. Přibližně 300 g na okraj – rozděl na tři části, z každé vytvoř provazec a ty spleť do copu, kterým obkroužíš základ těsta. 100 g na kříž – rozděl na dva provazce po 50 g, spleť je a poté vytvoř kříž.

  4. Peč pasku v předem vyhřáté troubě na 170 °C po dobu 35–40 minut.

   

GRIZLY TIP  👉  V závislosti na regionu Rumunska se recepty na pasku liší. Některé varianty obsahují ořechy nebo čokoládu v tvarohové náplni, jiné používají jiné typy těsta, například podobné tomu na koláče. Ve všech svých podobách však paska zůstává symbolem pohostinnosti a radosti ze společně stráveného času ve světle Vzkříšení.


Dobrou chuť!

Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Je načase oprášit pečící výbavu, naleštit váleček a pustit se do pečení. Začněte letos tímto netradičním druhem cukroví.

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Famózní čokoládový fondán nebo-li lava cake okouzlí nejen vás, ale i vaše blízké. S pomocí našeho receptu ho přitom vyčarujete během pár chvil.

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Příprava tohoto receptu je naprosto jednoduchá a zvládne ji každý kuchař nebo kuchařka. Základem je aromatická rýže, kterou doplní brusinky, pistácie a citron.

3 zdravé a rychlé recepty z datlí

3 zdravé a rychlé recepty z datlí

Co se dá udělat z datlí? Spousta zdravých dobrot, které si s sebou můžete sbalit na svačinu do práce, do školy nebo na výlet. Vyzkoušejte naše 3 jednoduché recepty!

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.