Brownies je ikonickým dezertem, který si našel cestu na stoly po celém světě. Tento sladký skvost v sobě spojuje intenzivní čokoládovou chuť, hutnou konzistenci a křupavé ořechy. Jeho kouzlo spočívá nejen v jednoduchosti přípravy, ale také v tom, že si ho snadno můžete přizpůsobit svým chutím a dietním potřebám. A co víc? Brownies lze snadno připravit v čistě rostlinné verzi, která chutná stejně skvěle jako ta tradiční.
Použití rostlinného másla, mléka a kvalitní belgické hořké čokolády bez mléka dokazuje, že tradiční ingredience lze snadno nahradit bez jakéhokoli kompromisu. Výsledkem je dezert, který potěší nejen vegany, ale i všechny milovníky sladkého. Přiložený recept vám vystačí na 10 až 12 středních kousků.
POSTUP:
- V malém hrnci si na mírném plameni rozpustíme rostlinné máslo s mlékem a třtinovým cukrem. Nelekejte se spojení másla a mléka, při ohřívání se pěkně propojí.
- Jakmile máme rozpuštěné máslo i cukr, přidáme čokoládu a za stálého míchání ji také rozpustíme. Do vzniklé hmoty po kapkách vmícháme rum a lískooříškové máslo.
- V samostatné míse si prosejeme mouku, škrob, kakao, skořici, kypřicí prášek, promícháme, přidáme sůl a do suchých ingrediencí přidáme tekutou směs.
- Na závěr přidáme cca ½ ořechů z celkového množství, které nasekáme na větší kousky a zamícháme do těsta. Pekáček cca 20×20 nebo jiný menší tvar vyložíme pečicím papírem a rozmístíme čokoládové těsto. Na závěr ozdobíme zbytkem ořechů.
- Zakryjeme alobalem (aby se ořechy nespálily), vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme cca 25–35 minut, podle výšky těsta.
RADA OD KATKY 👉 Klíčem k dokonalým brownies je kvalitní čokoláda a správné načasování pečení – brownies by měly být na povrchu křupavé a uvnitř vláčné. Nepřepečte je! Jak to poznat? Jednoduše špejlí. Pokud ji z brownies vyndáte suchou, pravděpodobně jste brownies přepekli. Pokud na špejli ulpí měkké kousky, je ta správná chvíle. Pokud vytáhnete špejli „mokrou“, jako kdybyste ji zasunuli do syrového těsta, bude chtít brownies ještě chvilku péct.
Přejeme dobrou chuť!