Proč jíst pistácie? 8+ zdravotních benefitů

Proč jíst pistácie? 8+ zdravotních benefitů

Pokud hledáte rychlou, zdravou a zároveň chutnou svačinu, máme pro vás úplný jackpot! Jsou jím pistácie – nápadně zelená jedlá jadérka ovoce z pistáciového dřeva.

Mnozí z vás si pistácie určitě spojují s letní Itálií. S oblibou si vychutnáváte sicilskou pistáciovou kávu, pistáciové dezerty či legendární gelato. Věděli jste však, že tahle oblíbená pochoutka nabitá prospěšnými vitamíny k nám přichází z mnohem větší dálky?

Pistácie si můžete vychutnat v přírodní podobě, ale také pražené, sladké nebo slané. Díky vysokému obsahu prospěšných látek patří mezi nejzdravější ořechy na světě. 

Co jsou pistácie

A proč „ořechy” v úvozovkách? No, protože pistácie vlastně ořechy ani úplně nejsou. Řadí se do rodiny kešu ořechů a podobně jako ony rostou na stromě. Ve skutečnosti však jde o jedlá jádra. Pistácie pravá, na které jádra rostou, je považována za ovocný strom.


Nejčastěji se však v souvislosti s pistáciemi můžete setkat s pojmem ořechy. Je to zejména kvůli jejich tvrdé skořápce, ze které se zralé zelené plody vyloupávají. 

Jak se pistácie pěstují


Určitě už jste na pultech supermarketů natrefili na kalifornské pistácie. A opravdu, USA patří mezi největší světové producenty pistácií. Svůj původ však mají na Blízkém východě a v oblasti střední Asie, zejména v Afghánistánu a Íránu. Známé jsou také turecké nebo řecké pistácie.

Naše pražené solené pistácie Jumbo pocházejí právě ze Spojených států amerických. Jedná se o odrůdu jménem Kalleh Ghouchi, která je ale také známá právě pod názvem Jumbo. Typickým znakem pro tuto odrůdu pistácií jsou větší jádra oblého tvaru.

Není pochyb o tom, že se pistácie řadí mezi nejchutnější ořechy na světě. Zároveň ale patří mezi nejdražší. Může za to zejména náročný způsob jejich pěstování. Pistáciové stromy totiž začínají rodit v průměru 15 až 20 let po zasazení, navíc jen každý druhý rok. Během jedné sezóny dokáže jeden strom urodit asi 50 000 pistácií, tedy přibližně 50 kg tohoto oblíbeného plodu. 

Spolu s délkou růstu a dozrávání zvyšuje cenu pistácií také způsob jejich sběru. Zralé plody totiž farmáři sbírají většinou ručně.


Nejlepší zdravotní benefity pistácií


Když si kupujete dražší suroviny, přirozeně se o něco více zajímáte o jejich zdravotní přínos. A jinak by tomu nemělo být ani v případě pistácií. Jako jsme se už jednou zmínili, seznam zdravotních benefitů je v tomto případě pořádně dlouhý. Pojďme se proto podívat na ty nejzásadnější.


1. Udržují zdravý kardiovaskulární systém 

Pistácie jsou doslova plné draslíku, mononenasycených tuků a vlákniny. To všechno pomáhá udržovat pod kontrolou krevní tlak i zdravou hladinu krevních lipidů. Jezení pistácií přispívá k udržení plně funkčního kardiovaskulárního systému. Navíc jsou do jisté míry i „psychickou” prevencí před onemocněním srdce a cév. Hrst pistácií vás totiž dokáže zasytit dostatečně na to, abyste už nesahali po jiných těžkých a mastných pokrmech. 

2. Pomáhají se správnou distribucí kyslíku 

Pistácie jsou bohatým zdrojem vitamínu B6. Ten pomáhá s tvorbou hemoglobinu, který se stará o bezproblémový rozvoz kyslíku v těle. Konzumace pistácií zároveň pozitivně ovlivňuje úpravu krevního toku.

3. Podporují zdravé trávení

Jestli vás trápí problémy s trávením, se zařazením pistácií do jídelníčku neváhejte ani vteřinu. Pistácie obsahují 10 % nerozpustné vlákniny podporující růst střevních bakterií, tudíž snižují riziko zánětu v trávicím traktu. Rozpustná vláknina zase udržuje zdravou stolici.

4. Chrání pokožku 

Kombinace vitamínů B6 a E se nestará jen o tvorbu červených krvinek, ale také blahodárně působí na suchou a podrážděnou pleť.

5. Redukují vypadávání vlasů

Všimli jste si, že pokrývka vaší hlavy už začala jaksi řídnout? Může za to nedostatek biotinu. I s tímto neduhem si dokáže konzumace pistácií poradit – zejména díky obsahu už jednou zmiňovaného biotinu v těchto jadérkách.


6. Udržují kognitivní zdraví

Vysoký obsah flavonoidních antioxidantů, jakými jsou antokyany a flavony, napomáhá kognitivnímu zdraví zůstat v perfektní kondici. Zároveň tyto látky působí jako prevence proti zánětu mozku způsobenému poškozením buněk.


7. Zlepšují sexuální vitalitu mužů

Vysoký obsah neesenciální aminokyseliny argininu pomáhá mužům v boji s erektilní dysfunkcí. Konzumace pistácií prokazatelně zlepšuje průtok krve zvýšením oxidu dusnatého a udržuje tepny pružné.


8. Účinné v boji s cukrovkou

Pokud už trpíte cukrovkou 2. typu, měli byste vědět, že pistácie regulují úroveň glukózy v krvi. Díky vysokému podílu fosforu navíc pomáhají tomuto onemocnění předejít.





Autor článku

Lukáš Pancurák

Patřím mezi milovníky cestování, chutného jídla a času stráveného v dobré společnosti. Zároveň jsem dlouholetý novinář a copywriter. Když neobjevuju nová místa, pravděpodobně píšu a tvořím obsah. Rád si rozšiřuju obzory v nejrůznějších oblastech, protože zastávám názor, že život je o nekonečném vzdělávání se.


Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Čím si vás získají naše ořechová másla a krémy?

Čím si vás získají naše ořechová másla a krémy?

Jednoznačně chutí, svým nutričním složením, a hlavně nepřeberným množstvím způsobů, jak je v kuchyni využít.

Jak oloupat a zbavit slupky lískové ořechy

Jak oloupat a zbavit slupky lískové ořechy

Loupání lískových ořechů může být občas pořádný oříšek. Proto pro vás máme několik tipů, jak ho rozlousknout během chvilky.

Jak vypadá předávkování para ořechy a jak se mu vyhnout

Jak vypadá předávkování para ořechy a jak se mu vyhnout

U para ořechů je obzvlášť důležité dodržovat doporučenou denní dávku, jinak může hrozit předávkování. Kolik para oříšků tedy můžeme denně sníst? Dozvíte se v následujících řádcích.

Proč je dobré jíst ořechy 1: Mandle jsou plné vlákniny, pistácie dodají energii

Proč je dobré jíst ořechy 1: Mandle jsou plné vlákniny, pistácie dodají energii

První díl našeho seriálu o zdravotních benefitech oříšků vás zavede do světa kešu, mandlí, pistácií, arašídů a lískových oříšků.

Proč je dobré jíst ořechy 2: Para ořechy dodají selen, makadamy zase zdravé tuky

Proč je dobré jíst ořechy 2: Para ořechy dodají selen, makadamy zase zdravé tuky

Druhý díl našeho seriálu vás vtáhne do světa pekanů, para ořechů, makadamiových ořechů, vlašských a piniových ořechů.