Strašidelně chutný Halloween. Historie svátku a ty nejlepší halloweenské recepty

Strašidelně chutný Halloween. Historie svátku a ty nejlepší halloweenské recepty

Slavíte Halloween? Není jen o kostýmech a výzdobě. Patří k němu i pořádně děsivá hostina. Odvažte se a objevte recepty na halloweenské dobroty, které potěší děti i dospělé a navodí tu pravou děsivou atmosféru.

Co je Halloween a jak vznikl?

Ačkoli mnozí označují noc strašidel za americký svátek, je to jinak. Halloween slavený 31. října sice patří mezi nejznámější podzimní svátky na Západě. Jeho kořeny ale sahají hluboko do historie, až ke starokeltskému svátku Samhain. Keltové věřili, že právě v tento den se hranice mezi světem živých a mrtvých ztenčuje a duchové mohou vstoupit do našeho světa. Aby je odehnali, zapalovali ohně a oblékali se do strašidelných masek.


Později se Samhain prolínal s křesťanskými svátky Všech svatých (All Hallows’ Day), které připadaly na 1. listopadu. Večer před ním, zvaný All Hallows’ Eve, se postupně zkrátil na dnes používaný název Halloween.


A tady se dostáváme k propojení s Amerikou. Dnešní podobu s vyřezávanými dýněmi, „trick-or-treating“ koledou v kostýmech a strašidelnými dekoracemi získal Halloween právě v Severní Americe. Ani tam ale nevznikl z původních amerických tradic, přinesli ho tam irští a skotští přistěhovalci.



Jak vypadá Halloween dnes?

Dnešní Halloween je především o zábavě a kreativitě. Lidé se převlékají do kostýmů, od strašidelných příšer po oblíbené filmové či herní postavy, a pořádají tematické párty. Typickým prvkem jsou také vyřezávané dýně se svíčkou, které zdobí domy a zahrady a večer tak vytvářejí mrazivou atmosféru.


Neodmyslitelnou součástí je tradice „trick-or-treat“, kdy děti v maskách obcházejí domy a od sousedů vybírají sladkosti do připravených košíků či tašek. V USA se z této aktivity stal rodinný rituál, který jeden večer v roce spojuje celé čtvrti.


Kromě kostýmů a sladkostí se modernímu Halloweenu přizpůsobila i gastronomie. Připravují se dobroty od „krvavých“ drinků až po halloweenské sušenky či perníčky ve tvaru duchů.


👻 Halloween v Evropě a v Česku

Ačkoli se Halloween dlouho spojoval především s anglosaským světem, v posledních desetiletích stále více proniká i do Evropy. Obchody plní dýně a strašidelné dekorace, konají se tematické večírky a školní karnevaly.


V Česku Halloween oficiálním svátkem není, přesto si získává popularitu hlavně mezi dětmi a mladými lidmi. Ve školách a školkách se pořádají halloweenské párty, děti se převlékají do kostýmů a doma s rodiči vyřezávají dýně. Velký zájem je také o výzdobu a tematické pečení, které inspiruje například Instagram nebo Pinterest.


Tradičně se u nás pečou třeba „kosti svatých“ – sladký sněhový dezert z bílků, cukru a ořechů ve tvaru kostí. Na stole se objevují i „dušičkové koláče“ z kynutého těsta, perníčky nebo linecká srdce a kříže. Nechybí morbidní výzdoba v oranžovo-černo-bílých tónech, kde pavouci, kostry, netopýři a dýně hrají prim.

Nejlepší halloweenské recepty

Základem pořádné halloweenské párty je občerstvení. Pojďme se podívat na jednoduché halloweenské recepty – nejlepší podzimní drinky a recepty na halloweenské sladkosti, kterými potěšíte malé i velké.


Čokoládová strašidýlka

Halloween recepty pro děti by měly být nejen chutné, ale i strašidelné. A právě takový efekt docílíte velmi jednoduše. Postačí vám dřevěné špejle, čokoláda a trocha kreativity. Výsledkem budou originální a moc dobrá čokoládová strašidýlka.


Ingredience:

  • Banány
  • Čokoláda (ideálně kombinace hořké a bílé)
  • Ořechy, lyofilizované ovoce nebo strouhaný kokos na ozdobu
  • Jedlá cukrářská očka (můžete je vyrobit i z bílkové polevy)
  • Dřevěné špejle nebo nanukové tyčky

Postup:


1. Banány oloupejte a rozkrojte napůl. Každý kus napíchněte na špejli.

2. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Banány do ní celé namočte a důkladně obalte. Přebytečná čokoláda může odkapat.

3. Dokud je čokoláda tekutá, posypte banány nasekanými ořechy, ovocem nebo kokosem.

4. Přidejte jedlá očka, aby získaly strašidelný výraz.

5. Hotová strašidýlka položte na plech s pečicím papírem a nechte minimálně 30 minut ztuhnout v lednici nebo za oknem.




Čokoládoví duchové

A když už jsme u čokoládových strašidel, pojďme si připravit i hrůzostrašné duchy z bílé čokolády. Potřebujete jen pár ingrediencí, a výsledek bude vypadat jako z cukrárny.


Ingredience:


Postup:


1. Jahody omyjte a dobře osušte (jinak čokoláda nebude držet). Stopku neodstraňujte – díky ní se jahody lépe namáčí.

2. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce.

3. Každou jahodu ponořte do bílé čokolády a položte na plech s pečicím papírem. Pro efekt „ducha“ nechte čokoládu lehce rozlít kolem jahody, aby vytvořila plášť. Dávejte pozor, aby čokoláda nestekla úplně pryč.

4. Nechte ztuhnout v lednici.

5. Mezitím rozpusťte trochu hořké čokolády a pomocí špejle, zdobicího sáčku nebo lžičky vytvořte duchům oči a pusy.

6. Nechte krátce ztuhnout a duchové jsou připraveni ke strašení, tedy k podávání.


Halloweenské prsty s mandlemi (odlehčená verze)

Hrůzostrašně vypadající, ale přitom lahodné – takové jsou tyto halloweenské prsty. Díky mandlím a džemu navíc vypadají až děsivě realisticky.


Ingredience (cca 20 ks):

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky GRIZLY
  • 70 g kokosového cukru (nebo 50 g moučkového + 20 g kokosového)
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g změklého másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • celé GRIZLY mandle (na nehty)
  • jahodový nebo malinový džem (na efekt „krve“)

Postup:


1. V míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, cukr, máslo, vejce a sůl. Vypracujte hladké těsto a nechte ho asi 30 minut odležet v lednici.

2. Z těsta oddělujte kousky a tvarujte z nich tenké válečky připomínající prsty. Nožem můžete lehce naznačit klouby.

3. Na konec každého prstu zatlačte mandli jako nehet.

4. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C asi 10–12 minut, dokud prsty nezískají zlatavou barvu.

5. Spodní část prstů potřete džemem pro strašidelný efekt.


Loupané mandle budou v receptu na čarodějnické prsty vypadat jako „děsivé nehty“, neloupané zase jako tmavé pařáty. Pro ještě realističtější efekt namažte na druhý konec prstu malinové či jahodové pyré, aby vypadalo jako krev.


Brownies s barevnými kamínky


Na první pohled vypadají jako strašidelné hrobky, ve skutečnosti jde o lahodné čokoládové brownies ozdobené veselými barevnými kamínky.




Brownies s čokoládovými kamínky Grizly

Pumpkin spice latte


Halloween je také o pohodlí domova. To si navodíte šálkem voňavého dýňového latte, které chutná jako ze Starbucksu. Výhodou je, že jeho příprava není vůbec složitá, takže ho zvládnete připravit i narychlo pro rodiče malých koledníků, kteří k vám zavítají.




Pumpkin spice latte Grizly

Matcha pumpkin spice latte


Nejste zrovna milovníkem kávy? A blízké jsou vám spíš japonské či čínské čajové rituály? Pak pro vás máme skvělou zprávu. Dýňové latte si můžete připravit i z kvalitního matcha čaje. V USA je hitem.




Matcha pumpkin spice latte Grizly

Tipy na strašidelné halloweenské servírování

Pokud už máte navařeno a napečeno, to nejtěžší máte za sebou. U halloweenského stolu ale hraje důležitou roli nejen samotné jídlo, ale i jeho prezentace. Stačí přidat pár detailů a atmosféra bude dokonalá. Skvěle poslouží černé a oranžové ubrousky, dýňové misky nebo umělé pavučiny. Zajímavým nápadem je servírovat dobroty na tácu upraveném jako „hrob“, doplněném o malé lebky, pavouky či netopýry.


Muffiny „nastrašidelno“: Na halloweenské muffiny vám postačí jakýkoli recept na muffiny a strašidlácké dozdobení. Využijete na to bílou a hořkou čokoládu:


🎃 Duchové – podobně jako na ovoci v receptech výše jde čokoláda rozpustit i na muffiny, pak jim stačí dodělat hořkou čokoládou oči a pusa

🎃 Pavučiny – tady je základem rozpuštěná hořká čokoláda a bílou čokoládou na ni nakreslíte pavoučí sítě

🎃 Klobouky – do seříznutého muffinu zapíchněte kornoutek a celé je polijte hořkou čokoládou



Ani nápoje nemusí vypadat obyčejně. Nabídněte „krvavý punč“ z červeného ovoce nebo černou limonádu s aktivním uhlím, která hosty nejen osvěží, ale i překvapí svým vzhledem. Díky takovým detailům se halloweenské pohoštění stane zážitkem.



Foto: Grizly, Unsplash, AI generated


FAQ – nejčastější otázky a odpovědi

Jaké jídlo se hodí na Halloween?

Na Halloween se hodí sladká i slaná jídla s tematickým vzhledem – prsty, čokoládoví duchové, mumie z listového těsta, pavouci, mozky nebo brownies s barevnými kamínky.

Existují i zdravější alternativy halloweenského pohoštění?

Ano, na Halloween jsou skvělou volbou třeba raw kuličky, veganské dezerty, zeleninové snacky nebo bezlepkové muffiny. Všechny jdou upravit ve strašidelném duchu.

Můžu si halloween recepty připravit dopředu?

Ano, sušenky, perníčky, muffiny i raw kuličky vydrží několik dní. Drinky doporučujeme připravovat až rovnou ke konzumaci.

Jaké suroviny se na Halloween používají nejčastěji?

Na přípravu halloweenských dobrot se hodí mouka, cukr, kakao, dýně, čokoláda, sýr, párky, ovoce, listové těsto a potravinářské barvy.

Autor článku

Lukáš Pancurák

Patřím mezi milovníky cestování, chutného jídla a času stráveného v dobré společnosti. Zároveň jsem dlouholetý novinář a copywriter. Když neobjevuju nová místa, pravděpodobně píšu a tvořím obsah. Rád si rozšiřuju obzory v nejrůznějších oblastech, protože zastávám názor, že život je o nekonečném vzdělávání se.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Pumpkin spice latte: Podzimní drink potěší v hrnku i na Instagramu

Pumpkin spice latte: Podzimní drink potěší v hrnku i na Instagramu

Podzim hraje všemi barvami a láká k odpočinku s knihou nebo rodinou. A když k tomu přidáte legendární kávu pumpkin spice latte, máte voňavou pohodu zaručenou.

Matcha pumpkin spice latte: Ochutnejte trendy superdrink podzimu

Matcha pumpkin spice latte: Ochutnejte trendy superdrink podzimu

Kdo letos neochutná pumpkin spice matcha latte, jako by nebyl. Hřejivý podzimní trend spojuje přírodní energii matchy a „halloweenskou“ chuť spicy dýně. Připravte si ho doma.

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Je načase oprášit pečící výbavu, naleštit váleček a pustit se do pečení. Začněte letos tímto netradičním druhem cukroví.

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Famózní čokoládový fondán nebo-li lava cake okouzlí nejen vás, ale i vaše blízké. S pomocí našeho receptu ho přitom vyčarujete během pár chvil.

Lyofilizované ovoce: Co to je a jak ho využít naplno

Lyofilizované ovoce: Co to je a jak ho využít naplno

Mějte vždy po ruce chutnou křupavou svačinku nebo zdravou ingredienci do oblíbených receptů i mimo sezonu. Lyo ovoce je pro to stvořené. Objevte tajemství procesu i tipy, co s ním.