Mango zmrzlina, „nice cream“ bez výčitek

Mango zmrzlina, „nice cream“ bez výčitek

Během parných letních měsíců spotřeba zmrzliny raketově stoupá. Jestli s námi souhlasíte a v létě nedáte bez zmrzliny ani ránu, určitě vám udělá radost náš recept na domácí mango zmrzlinu. Je skvělá, a navíc ji připravíte během pár minut.

Postup:

  1. Banány a scezené mango rozmixujeme do hladké zmrzlinové konzistence. Pokud je směs moc hustá, přidejte trochu kokosového mléka.
  2. Můžete klidně ihned podávat! Pro potěchu oka zmrzlinu ozdobte čerstvou mátou nebo nastrouhaným kokosem.

💡 Nemáte po ruce banány, ale chuť na mango zmrzlinu je velká? V tom případě použijte mražené mango, případně ho ještě zkombinujte s ananasem. Zmrzlina dostane jiný chuťový nádech, ale dobrá bude pořád stejně. Pro extra nadýchanou krémovou verzi doporučujeme přidat do receptu smetanu a cukr (ten lze případně nahradit medem).


Mango zmrzlina: Exotická chuť léta i u vás doma

Mango je lidstvu známé už po tisíce let. Tohle exotické ovoce má svůj původ v oblastech jižní a jihovýchodní Asie, odkud se postupně rozšířilo do celého světa. Oblíbené je zejména pro svou výraznou sladkou a šťavnatou chuť. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů a přispívá ke správné funkci trávicího systému.


Mango je samozřejmě skvělé ve své přirozené čerstvé podobě, ale rozhodně neprohloupíte ani tehdy, když sáhnete po mrazem sušeném mangu nebo našem extra dobrém mangu exclusive. Případně se nechte inspirovat naším článkem a pusťte se do přípravy vynikající domácí mangové zmrzliny. Osvěží vás nejen v horkých letních dnech a její výroba vám nezabere příliš času.


Z čeho se mango zmrzlina vyrábí? Klasické i kreativní varianty

Tady se vám otevře široké pole působnosti. Je známo, že fantazii se meze nekladou, tudíž se nebudou klást ani při přípravě zmrzliny z manga. K základní surovině, kterou je bez překvapení mango, můžete přidat třeba smetanu, jogurt (případně řecký jogurt s notnou dávkou bílkovin) nebo kondenzované mléko.


Řešení máme i pro ty z vás, kteří se potýkají s různými potravinovými intolerancemi. Místo tradičního kravského mléka klidně můžete využít rostlinné varianty, například kokosové mléko, chuť zmrzliny to nesníží, ba právě naopak – kombinace manga a kokosu je neodolatelná.


Zásoba na celé léto. Jak na mango „nice cream“ bez zmrzlinovače?

Hotovou zmrzlinu můžete uschovat v mrazničce a udělat si na léto pořádné zásoby.


Tady pro vás máme ještě jeden malý tip. Nadýchanou zmrzlinu vyrobíte i bez zmrzlinovače. Stačí, když hotovou mangovou směs nalijete do mrazuvzdorné nádoby a vyhradíte si čas na její pravidelné míchání – zhruba každý 30 a 45 minut.


Můžete k tomu zvolit buď klasickou vidličku, nebo ruční šlehač. Zabráníte tím tvorbě ledových krystalů, zmrzlina díky tomu bude sametově hladká. Proces je třeba zopakovat asi třikrát až čtyřikrát během dvou až tří hodin. Závisí samozřejmě na typu vaší mrazničky a zvoleného receptu.



Sorbet, nanuky či lassi zmrzlina: Mango jako základ letní kreativity

Recept na mangovou zmrzlinu má mnoho podob, záleží jen vás, jaké dáte zrovna přednost. Jednou z velmi oblíbených variant je například tzv. mango sorbet, tedy zmrzlina bez použití smetany či mléka. Tenhle osvěžující mražený dezert se většinou vyrábí pouze z kousků manga, vody, citronové šťávy a cukru. Má většinou o něco hrubší konzistenci než klasická smetanová zmrzlina a díky absenci mléka je vítanou volbou všech, kteří se potýkají s intolerancí na mléčné výrobky.


Z přípravy domácí mangové zmrzliny se rovněž může stát zábava pro celou rodinu. Hotovou směs totiž nemusíte jen ten “zbůhdarma” přemístit do velké nádoby a nechat zmrazit. Přivolejte děti a pusťte se do výroby domácích mango nanuků! Budete k tomu potřebovat jakékoli zmrzlinové formičky, vzhled je čistě na vás. Zmrzlinovou směs do nich nalijete, necháte zmrazit a pořádná zásoba mango nanuků na celé léto je na světě.

Pro inspiraci se ovšem můžete vypravit i daleko za naše hranice. Kromě klasické mangové zmrzliny si tak v létě můžete doma připravit i Mango Lassi zmrzlinu, tedy osvěžující mangový nápoj pocházející až z daleké Indie a nechat ho zmrznout! Získá si vás spojením sladkého manga a krémové jogurtu. Recept na jedno takové mangové lassi najdete na našem Medvědím blogu.


Zdravá, vegan a bez cukru: Mango zmrzlina pro každého

Vzhledem k tomu, že mango jakožto ovoce je sladké samo od sebe, do domácí mangové zmrzliny už mnoho cukru přidávat nemusíte. Pokud byste ho chtěli nahradit, dobrou alternativou je například med. Na zmrzlině z manga si mohou pochutnat i vyznavači veganského způsobu stravování, mléčné ingredience v receptu totiž hravě zastoupí banán a vzpomínané kokosové mléko či rostlinný bílý jogurt.


Jak servírovat mango zmrzlinu jako profík

Stará známá pravda říká, že se jí očima. Proto bychom servírování skvělé domácí mangové zmrzliny rozhodně nepodcenili. K jejímu dozdobení totiž můžete použít mnoho surovin! Vyzkoušejte třeba:


🟠 čerstvé mango,

🟠 mátu,

🟠 plátky kokosu,

🟠 pecičky kvalitní čokolády.


PS: V rámci letních snídaní můžete mangovou zmrzlinu přidat třeba do granoly. Anebo si ji vychutnejte jen tak jakožto sladkou tečku po obědě.



Nejčastěji se ptáte

Jak udělat mango zmrzlinu doma?

Stačí vám mango, smetana nebo kokosové mléko, sladidlo podle preferencí (můžete klidně vynechat) a mixér. Všechno smíchejte, rozmixujte, nechte zmrazit a podávejte.


Existuje i veganská verze?

Ano, samozřejmě. Ke kouskům manga přidejte kokosové mléko nebo banán a máte skvělou zmrzlinu bez živočišných produktů a přidaného cukru.


Jak udělat mango sorbet?

Rozmixujte mango s trochou vody a citronové šťávy, nechte zmrazit. Nezapomeňte během mrazení směs několikrát promíchat.


Je mango zmrzlina zdravá?

Pokud na její přípravu využijete ryze přírodní ingredience bez přidaného cukru, tak ano. Bude z ní výborný letní fit dezert.


Autor receptu a článku

Martina Minaříková

Od té doby, co jsem se naučila psát, vlastně nic jiného nedělám. Nejdřív jsem psala slohovky ve škole, pak seminárky na vysoké a teď mám vlastně velké štěstí, že se psaní tak trochu stalo mojí prací. Píšu o všem, o čem se dá, ale momentálně jsem až po uši ve světě oříšků, sušeného ovoce a ořechových krémů.

Mango recept: Jak si připravit domácí mango zmrzlinu
Ingredience
  • 1 hrst GRIZLY manga exclusive, které předtím namočíte zhruba 15 minut v teplé vodě
    Mango exclusive Mango exclusive
  • 2 mražené banány (nejlépe nakrájené na kolečka)
  • 1 lžíci kondezovaného kokosového mléka nebo bílého jogurtu
  • Máta nebo strouhaný kokos na ozdobu
    Kokos strouhaný Kokos strouhaný

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Je načase oprášit pečící výbavu, naleštit váleček a pustit se do pečení. Začněte letos tímto netradičním druhem cukroví.

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Famózní čokoládový fondán nebo-li lava cake okouzlí nejen vás, ale i vaše blízké. S pomocí našeho receptu ho přitom vyčarujete během pár chvil.

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Příprava tohoto receptu je naprosto jednoduchá a zvládne ji každý kuchař nebo kuchařka. Základem je aromatická rýže, kterou doplní brusinky, pistácie a citron.

3 zdravé a rychlé recepty z datlí

3 zdravé a rychlé recepty z datlí

Co se dá udělat z datlí? Spousta zdravých dobrot, které si s sebou můžete sbalit na svačinu do práce, do školy nebo na výlet. Vyzkoušejte naše 3 jednoduché recepty!

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.