Postup:
- Banány a scezené mango rozmixujeme do hladké zmrzlinové konzistence. Pokud je směs moc hustá, přidejte trochu kokosového mléka.
- Můžete klidně ihned podávat! Pro potěchu oka zmrzlinu ozdobte čerstvou mátou nebo nastrouhaným kokosem.
💡 Nemáte po ruce banány, ale chuť na mango zmrzlinu je velká? V tom případě použijte mražené mango, případně ho ještě zkombinujte s ananasem. Zmrzlina dostane jiný chuťový nádech, ale dobrá bude pořád stejně. Pro extra nadýchanou krémovou verzi doporučujeme přidat do receptu smetanu a cukr (ten lze případně nahradit medem).
Mango zmrzlina: Exotická chuť léta i u vás doma
Mango je lidstvu známé už po tisíce let. Tohle exotické ovoce má svůj původ v oblastech jižní a jihovýchodní Asie, odkud se postupně rozšířilo do celého světa. Oblíbené je zejména pro svou výraznou sladkou a šťavnatou chuť. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů a přispívá ke správné funkci trávicího systému.
Mango je samozřejmě skvělé ve své přirozené čerstvé podobě, ale rozhodně neprohloupíte ani tehdy, když sáhnete po mrazem sušeném mangu nebo našem extra dobrém mangu exclusive. Případně se nechte inspirovat naším článkem a pusťte se do přípravy vynikající domácí mangové zmrzliny. Osvěží vás nejen v horkých letních dnech a její výroba vám nezabere příliš času.
Z čeho se mango zmrzlina vyrábí? Klasické i kreativní varianty
Tady se vám otevře široké pole působnosti. Je známo, že fantazii se meze nekladou, tudíž se nebudou klást ani při přípravě zmrzliny z manga. K základní surovině, kterou je bez překvapení mango, můžete přidat třeba smetanu, jogurt (případně řecký jogurt s notnou dávkou bílkovin) nebo kondenzované mléko.
Řešení máme i pro ty z vás, kteří se potýkají s různými potravinovými intolerancemi. Místo tradičního kravského mléka klidně můžete využít rostlinné varianty, například kokosové mléko, chuť zmrzliny to nesníží, ba právě naopak – kombinace manga a kokosu je neodolatelná.
Zásoba na celé léto. Jak na mango „nice cream“ bez zmrzlinovače?
Hotovou zmrzlinu můžete uschovat v mrazničce a udělat si na léto pořádné zásoby.
Tady pro vás máme ještě jeden malý tip. Nadýchanou zmrzlinu vyrobíte i bez zmrzlinovače. Stačí, když hotovou mangovou směs nalijete do mrazuvzdorné nádoby a vyhradíte si čas na její pravidelné míchání – zhruba každý 30 a 45 minut.
Můžete k tomu zvolit buď klasickou vidličku, nebo ruční šlehač. Zabráníte tím tvorbě ledových krystalů, zmrzlina díky tomu bude sametově hladká. Proces je třeba zopakovat asi třikrát až čtyřikrát během dvou až tří hodin. Závisí samozřejmě na typu vaší mrazničky a zvoleného receptu.
Sorbet, nanuky či lassi zmrzlina: Mango jako základ letní kreativity
Recept na mangovou zmrzlinu má mnoho podob, záleží jen vás, jaké dáte zrovna přednost. Jednou z velmi oblíbených variant je například tzv. mango sorbet, tedy zmrzlina bez použití smetany či mléka. Tenhle osvěžující mražený dezert se většinou vyrábí pouze z kousků manga, vody, citronové šťávy a cukru. Má většinou o něco hrubší konzistenci než klasická smetanová zmrzlina a díky absenci mléka je vítanou volbou všech, kteří se potýkají s intolerancí na mléčné výrobky.
Z přípravy domácí mangové zmrzliny se rovněž může stát zábava pro celou rodinu. Hotovou směs totiž nemusíte jen ten “zbůhdarma” přemístit do velké nádoby a nechat zmrazit. Přivolejte děti a pusťte se do výroby domácích mango nanuků! Budete k tomu potřebovat jakékoli zmrzlinové formičky, vzhled je čistě na vás. Zmrzlinovou směs do nich nalijete, necháte zmrazit a pořádná zásoba mango nanuků na celé léto je na světě.
Pro inspiraci se ovšem můžete vypravit i daleko za naše hranice. Kromě klasické mangové zmrzliny si tak v létě můžete doma připravit i Mango Lassi zmrzlinu, tedy osvěžující mangový nápoj pocházející až z daleké Indie a nechat ho zmrznout! Získá si vás spojením sladkého manga a krémové jogurtu. Recept na jedno takové mangové lassi najdete na našem Medvědím blogu.
Zdravá, vegan a bez cukru: Mango zmrzlina pro každého
Vzhledem k tomu, že mango jakožto ovoce je sladké samo od sebe, do domácí mangové zmrzliny už mnoho cukru přidávat nemusíte. Pokud byste ho chtěli nahradit, dobrou alternativou je například med. Na zmrzlině z manga si mohou pochutnat i vyznavači veganského způsobu stravování, mléčné ingredience v receptu totiž hravě zastoupí banán a vzpomínané kokosové mléko či rostlinný bílý jogurt.
Jak servírovat mango zmrzlinu jako profík
Stará známá pravda říká, že se jí očima. Proto bychom servírování skvělé domácí mangové zmrzliny rozhodně nepodcenili. K jejímu dozdobení totiž můžete použít mnoho surovin! Vyzkoušejte třeba:
🟠 čerstvé mango,
🟠 mátu,
PS: V rámci letních snídaní můžete mangovou zmrzlinu přidat třeba do granoly. Anebo si ji vychutnejte jen tak jakožto sladkou tečku po obědě.
Nejčastěji se ptáte
Jak udělat mango zmrzlinu doma?
Stačí vám mango, smetana nebo kokosové mléko, sladidlo podle preferencí (můžete klidně vynechat) a mixér. Všechno smíchejte, rozmixujte, nechte zmrazit a podávejte.
Existuje i veganská verze?
Ano, samozřejmě. Ke kouskům manga přidejte kokosové mléko nebo banán a máte skvělou zmrzlinu bez živočišných produktů a přidaného cukru.
Jak udělat mango sorbet?
Rozmixujte mango s trochou vody a citronové šťávy, nechte zmrazit. Nezapomeňte během mrazení směs několikrát promíchat.
Je mango zmrzlina zdravá?
Pokud na její přípravu využijete ryze přírodní ingredience bez přidaného cukru, tak ano. Bude z ní výborný letní fit dezert.