Tradiční linecké cukroví je naprostou vánoční klasikou. Troufneme si říct, že spolu s vanilkovými rohlíčky a třeba takovou vánočkou tvoří základ štědrovečerního stolu. Je jasné, že nejlepší recept na linecké cukroví má v kuchařce zrovna vaše babička, proto se tentokrát pustíme do trošku jiné formy. A tou je linecké cukroví z mandlové mouky!
POSTUP:
- Hladkou a mandlovou mouku, máslo, žloutky a moučkový cukr zpracujeme do hladkého nelepivého těsta.
- Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a vložíme na 30 minut odpočinout do lednice.
- Odpočinuté těsto na lehce pomoučeném vále vyválíme na asi 3 mm plát.
- Těsto pomocí vykrajovátek vykrojíme do libovolných tvarů.
- Poklademe vedle sebe na plech vyložený pečicí podložkou.
- Plech vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme do růžova.
- Upečené linecké cukroví necháme zcela vychladnout, vrchní polovinu posypeme moučkovým cukrem, slepíme marmeládou a máme hotovo!
HONZOVY TIPY pro práci s lineckým těstem 👇
Studené máslo, rychlost a odpočinek v lednici
Křehké linecké těsto nemá rádo dlouhé hnětení, teplé máslo a ani teplé ruce. Těsto tedy doporučuji zpracovat co nejrychleji a zbytečně dlouho nehnětat. Těsto lze též vyhnětat pomocí kuchyňského robotu s třecí metlou, která těsto příliš nezahřeje. Výrazně vám to ušetří čas a špinavé ruce! Hotové těsto nechte alespoň chvíli odpočinout v lednici, nejlépe však přes noc. Před zpracováním si dostatečně předem těsto vytáhněte, ať mírně povolí.
Pracujte po kouscích
Při práci s těstem je klíčová rychlost zpracování. Linecké těsto nemá rádo teplo, a tak je dobré si ho zpracovat po kouscích. Ukrojte si část těsta, tu zpracujte a zbytek nechte v chladu.
Cukrování vrchního dílu před slepením
Posypejte vrchní část lineckého cukroví ještě před slepením, cukr alespoň nepokryje marmeládu a na oko to bude vypadat o chlup lépe!
Slepení marmeládou
Použijte místo roztíracího nože cukrářský sáček. Marmeládu dejte do sáčku, ustřihněte špičku a naneste na spodní díl lineckého cukroví – ušetří to čas a mnohdy i nervy.
Pečicí podložka
Každý určitě zná na pečení klasický pečicí papír. Problém je ale v tom, že linecké cukroví nebo třeba i perníčky mají tendenci se nafouknout a vyboulit se. S tím nám pomůže perforovaná silikonová podložka, která zajistí, že každý kousek lineckého cukroví bude krásně hladký a rovný.
Válení těsta
Těsto můžete vyválet klasicky na jemně pomoučeném vále. Další variantou je rozválení mezi dvěma kusy pečicího papíru. Tato metoda zajistí, že se do těsta nedostane příliš mouky navíc.
Tak si nechte chutnat!