Známe to asi všichni. Přijde doba, kdy cukety bude doma tolik, že už pomalu začnou docházet nápady, co s ní. Naštěstí je cuketa v kuchyni vděčnou surovinou a kromě tzv. slaných receptů s ní můžete vykouzlit i spoustu sladkých dobrot. Nevěříte? Tak si pojďte společně s námi udělat vláčný cuketový dortík s čokoládou a čerstvým ovocem.
POSTUP:
- Nejprve si vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Poté si nastrouháme najemno cuketu a smícháme ji společně s jablečnou přesnídávkou.
- V druhé míse smícháme suché ingredience – tedy obě mouky, kakao, sůl a kypřicí prášek. Vše důkladně promícháme. Poté k sypké směsi přidáme cuketovou směs, přidáme vejce s cukrem a nakonec rozpuštěnou čokoládu.
- Hotovou směs nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a rozetřeme do obdélníku cca 30 × 20 cm. Vložíme do trouby a pečeme při 170 stupních cca 30 minut. Po upečení necháme korpus úplně vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém. Smícháme mascarpone s tvarohem a medem.
- Nakonec už jen z korpusu vykrojíme kolečka (případně nakrájíme na čtverce), naplníme krémem a ozdobíme čerstvým ovocem.
GRIZLY TIP 👉 Jestli zrovna nemáte po ruce čerstvé ovoce, můžete sáhnout po tom lyofilizovaném, tedy mrazem sušeném. Najdete u nás jak lyofilizované maliny, tak borůvky, a to dokonce v XXL balení, abyste křupavého ovoce měli pořádnou zásobu.
Dobrou chuť!