Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových produktů. Z kakaa se tak pomalu a jistě stává poměrně vzácná komodita. Co za tím stojí? 

Významnou měrou k tomu přispívá nepříznivé počasí v západní Africe, odkud pochází zhruba 70 % celé světové úrody kakaa. Ghana a Pobřeží slonoviny, kde většina kakaovníků roste, se potýká s klimatickými změnami a fenoménem El Niño. Ten významně ovlivňuje klima ve velké části tropů a subtropů. V oblasti se vyskytují silné deště, extrémní vedra a nemoci. To všechno kakaovníkům, rostoucím pouze v úzkém pásu kolem rovníku, nesvědčí, protože jsou na změny počasí velmi náchylné. Nízké dodávky kakaa tak trápí svět už třetí rok po sobě.

Letos ovšem dosáhla situace svého vrcholu. Od začátku roku vzrostla cena kakaa dvojnásobně a poprvé v historii stojí 1 tuna kakaa 10 000 dolarů. Jen pro vaši představu, žádná jiná surovina se v současné době nezdražuje rychleji. Ještě na začátku roku 2023 stála 1 tuna kakaa zhruba 2 000 dolarů, poté cena vystoupala na 8 000 dolarů a v těchto dnech se prozatím zastavila na již zmiňovaných 10 000 dolarů. Oproti loňsku se tedy jedná o těžko uvěřitelný 400% nárůst ceny.

Pro milovníky čokolády to rozhodně nejsou dobré zprávy. Znamená to totiž, že cena čokolády a dalších čokoládových sladkostí může růst klidně o desítky procent. Podobné zdražování se bohužel nevyhnulo ani nám v Grizly, i když jsme dlouho odolávali. U mnoha produktů proto svítí nové vyšší cenovky. Jedná se například o mandle v bílé čokoládě a kokosu, kešu v hořké čokoládě nebo o brusinky v jogurtové polevě

Co s tím?

Určitě vás napadá, jaké řešení tato nepříjemná situace má. To se bohužel nedá tak jednoznačně říct, nicméně nějaké nápady by tu byly. Kupříkladu Brazílie a Ekvádor jakožto další pěstitelé kakaa se snaží zvýšit jeho produkci. Nepůjde to ovšem tak rychle, protože nově vysazený kakaovník bude plodit až za několik let. 

I z tohoto důvodu se na trhu začíná objevovat nový trend, a tím je výroba čokolády bez použití kakaa. U hořké čokolády se například místo kakao využívá ječmen a rohovník, což je strom, jehož plody jsou jedlé tmavé lusky se sladkou dužinou a velkými tvrdými semínky. Možná je znáte pod názvem svatojánský chléb nebo karob. Svou alternativu už má také mléčná čokoláda, k jejíž výrobě se používá mimo jiné třeba sušené ovesné mléko a tygří ořechy.

Vaše komentáře a doporučení

K tomuto článku nebyly přidány žádné recenze

Načítání produktů
© 2014–2024 GRIZLY.cz - Všechna práva vyhrazena | Zásady cookies
Vytvořilo

Jsem zde nový/á

S Premium získáte:

Ikonka visačky

Výhodnější ceny

U vybraných TOP produktů

Ikonka náklaďáku

Doprava zdarma

Již od 999 Kč

Ikonka dárku

VIP výhody

Garance 100% spokojenosti

Chci se stát prémium
Oslovení

Děkujeme, že s námi chcete jít zdravou cestou životem!

Prosíme, potvrďte svou registraci kliknutím na odkaz, který vám přijde na zadanou e-mailovou adresu.

Potvrzením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

z Kliknutím na "Vytvořit účet" souhlasíte s Ochrana soukromí a se Smluvní podmínky.
Chráněno službou reCaptcha od Google | Ochrana soukromí | Smluvní podmínky