Z kakaa se pomalu a jistě stává poměrně vzácná komodita. Významnou měrou k tomu přispívá nepříznivé počasí v západní Africe, odkud pochází zhruba 70 % celé světové úrody kakaa. Ghana a Pobřeží slonoviny, kde většina kakaovníků roste, se potýká s klimatickými změnami a fenoménem El Niño. Ten významně ovlivňuje klima ve velké části tropů a subtropů. V oblasti se vyskytují silné deště, extrémní vedra a nemoci. To všechno kakaovníkům, rostoucím pouze v úzkém pásu kolem rovníku, nesvědčí, protože jsou na změny počasí velmi náchylné. Nízké dodávky kakaa tak trápí svět už třetí rok po sobě.
Jen pro vaši představu, žádná jiná surovina se v současné době nezdražuje rychleji. Ještě na začátku roku 2023 stála 1 tuna kakaa zhruba 2 000 dolarů, poté cena vystoupala na 8 000 dolarů a v těchto dnech se prozatím zastavila na 10 000 dolarů.
Kakao nad zlato
Letos situace na trhu s kakaem dosáhla svého vrcholu. Od začátku roku vzrostla jeho cena dvojnásobně a poprvé v historii stojí 1 tuna kakaa 10 000 dolarů. Oproti loňsku se tedy jedná o těžko uvěřitelný 400% nárůst ceny. Pro milovníky čokolády to rozhodně nejsou dobré zprávy. Znamená to totiž, že cena čokolády a dalších čokoládových sladkostí může růst klidně o desítky procent.
Zdražování se bohužel nevyhnulo ani nám v Grizly, i když jsme dlouho odolávali. U mnoha produktů proto svítí nové vyšší cenovky. Jedná se například o mandle v bílé čokoládě a kokosu, kešu v hořké čokoládě nebo o brusinky v jogurtové polevě.
Co s tím?
Určitě vás napadá, jaké řešení tato nepříjemná situace má. To se bohužel nedá tak jednoznačně říct, nicméně nějaké nápady by tu byly. Kupříkladu Brazílie a Ekvádor jakožto další pěstitelé kakaa se snaží zvýšit jeho produkci. Nepůjde to ovšem tak rychle, protože nově vysazený kakaovník bude plodit až za několik let.
I z tohoto důvodu se na trhu začíná objevovat nový trend, a tím je výroba čokolády bez použití kakaa. U hořké čokolády se například místo kakao využívá ječmen a rohovník, což je strom, jehož plody jsou jedlé tmavé lusky se sladkou dužinou a velkými tvrdými semínky. Možná je znáte pod názvem svatojánský chléb nebo karob. Svou alternativu už má také mléčná čokoláda, k jejíž výrobě se používá mimo jiné třeba sušené ovesné mléko a tygří ořechy.