Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.


Co by to bylo za velikonoční stůl, kdyby na něm nestál nefalšovaný domácí mazanec. Můžete ho znát také pod názvem velikonoční bochník a zpravidla se peče ze sladkého kynutého těsta, které se používá i na přípravu vánočky. Patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva a do jeho přípravy se lidé nejčastěji pouští na Bílou sobotu. Vy si ho ale klidně upečte, kdy budete chtít a jak budete chtít. Třeba právě se sušenými meruňkami

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme kvásek. 100 ml vlažného mléka smícháme v hrníčku s rozdrobeným droždím a lžící třtinového cukru. Kvásek necháme vzejít (cca 10 minut).
  2. Mezitím si v míse smícháme hladkou i polohrubou mouku, třtinový cukr, nakrájené sušené meruňky, žloutek, změklé máslo, mletou vanilku a sůl.
  3. Poté přidáme kvásek a v robotu (nebo ručně) vypracujeme těsto. 
  4. Hotové těsto necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 
  5. Poté těsto rozdělíme na čtyři prameny a upleteme mazanec. Je možné péct i bez pletení, stačí vytvarovat kulatý tvar mazance a nahoře nožem naříznout do čtverce. 
  6. Připravený mazanec necháme na plechu vyloženém pečicím papírem kynout dalších 30 minut, poté ho potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme při 180 stupních 30–35 minut. 

RADA OD MÍŠI  👉  Ingredience jsou uvedeny na jeden menší mazanec. Když byste si chtěli upéct velký, případně dva menší, množství ingrediencí zdvojnásobte.


Přejeme hezké Velikonoce!

Autorka receptu

Michaela Ryglová alias @fitnessrecepty

Pracuji jako výživová poradkyně, která ve volném čase ráda vaří a peče. Dokazují to nejen dvě vydané tištěné kuchařky, ale také mé sociální sítě, kde pravidelně publikuji spoustu zdravých a chutných receptů. Kromě toho jsem maminkou dvou ratolestí, proto u mě najdete i hromadu receptů právě pro děti.

Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Mandlové mléko: Recept a jak ho využít při vaření

Mandlové mléko: Recept a jak ho využít při vaření

Mandlové mléko si získává čím dál větší oblibu. Nejen jako rostlinná alternativa ke kravskému mléku, ale také pro svou jemnou chuť, nízký obsah kalorií a zdravotní benefity. Jak ho využít v kuchyni, jak působí na zdraví a jak si ho jednoduše připravíte doma?

Pumpkin spice latte: Podzimní drink potěší v hrnku i na Instagramu

Pumpkin spice latte: Podzimní drink potěší v hrnku i na Instagramu

Podzim hraje všemi barvami a láká k odpočinku s knihou nebo rodinou. A když k tomu přidáte legendární kávu pumpkin spice latte, máte voňavou pohodu zaručenou.

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Je načase oprášit pečící výbavu, naleštit váleček a pustit se do pečení. Začněte letos tímto netradičním druhem cukroví.

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Famózní čokoládový fondán nebo-li lava cake okouzlí nejen vás, ale i vaše blízké. S pomocí našeho receptu ho přitom vyčarujete během pár chvil.

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Příprava tohoto receptu je naprosto jednoduchá a zvládne ji každý kuchař nebo kuchařka. Základem je aromatická rýže, kterou doplní brusinky, pistácie a citron.