Mazanec se sušenými meruňkami
Co by to bylo za velikonoční stůl, kdyby na něm nestál nefalšovaný domácí mazanec. Můžete ho znát také pod názvem velikonoční bochník a zpravidla se peče ze sladkého kynutého těsta, které se používá i na přípravu vánočky. Patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva a do jeho přípravy se lidé nejčastěji pouští na Bílou sobotu. Vy si ho ale klidně upečte, kdy budete chtít a jak budete chtít. Třeba právě se sušenými meruňkami.
POSTUP:
- Nejprve si připravíme kvásek. 100 ml vlažného mléka smícháme v hrníčku s rozdrobeným droždím a 1 lžící třtinového cukru. Kvásek necháme vzejít (cca 10 minut).
- Mezitím si v míse smícháme hladkou i polohrubou mouku, třtinový cukr, nakrájené sušené meruňky, žloutek, změklé máslo, mletou vanilku a sůl.
- Poté přidáme kvásek a v kuchyňském robotu (můžete klidně i ručně) vypracujeme těsto.
- Hotové těsto necháme kynout na teplém místě zhruba 1 hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Poté těsto rozdělíme na čtyři prameny a upleteme mazanec. Můžete ovšem péct i bez pletení – stačí vytvarovat kulatý tvar mazance a nahoře nožem naříznout do čtverce.
- Připravený mazanec necháme na plechu vyloženém pečicím papírem kynout dalších 30 minut, poté ho potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme při 180 stupních po dobu 30 až 35 minut.
Pozor! Ingredience v tomto receptu jsou uvedeny na přípravu jednoho menšího mazance. Pokud byste si chtěli upéct větší, případně dva menší, množství ingrediencí zdvojnásobte.
Přejeme hezké Velikonoce!
Autorka receptu: Michaela Ryglová