Mango Sticky Rice: Vyzkoušejte trendy mango recept z Thajska

Mango Sticky Rice: Vyzkoušejte trendy mango recept z Thajska

Přijďte na chuť exotice. Připravte si podle našeho snadného receptu tradiční thajský dezert. Mango Sticky Rice vás okouzlí neotřelým spojením chutí manga, rýže a kokosového mléka.

Postup:

  1. Rýži propláchneme a necháme ve vodě namočit po dobu nejméně dvou až tří hodin (nebo přes noc).
  2. Poté rýži uvaříme v osolené vodě doměkka (zhruba 15 minut).
  3. V mezidobí se pustíme do přípravy kokosového krému. Ohřejeme kokosové mléko, přidáme cukr a špetku soli.
  4. Směs mícháme, dokud se v ní cukr nerozpustí.
  5. Odlijeme si zhruba dvě až tři lžíce na následné polití hotového jídla, zbytek směsi zamícháme do hotové rýže.
  6. Vrhneme na přípravu manga, pokud nemáte čerstvé. GRIZLY mango nakrájíme na proužky a zalijeme horkou vodou. Necháme změknout po dobu 20 až 30 minut.
  7. Rýži naservírujeme na talíř, přelijeme kokosovým mlékem a doplníme plátky manga. Podle chuti můžeme posypat sezamovými semínky a ozdobit lístky máty.


Mango Sticky Rice: Tradiční thajský dezert s mangem, který okouzlil svět

Jestli jste někdy měli to štěstí navštívit daleké Thajsko, místní tradiční dezert sticky mango rice vám určitě neušel. Kombinace „rice mango“ – sladké rýže a čerstvého manga možná může na první pohled působit nesourodě, opak je ale pravdou.


Chutná naprosto fantasticky a po právu se tento dezert stal velmi oblíbeným po celém světě. Zaujal i vás? Nedivíme se! A máme pro vás pozitivní zprávu – kvůli jeho ochutnání nemusíte vážit dlouhou cestu až do Asie, připravit si ho můžete snadno i u sebe doma.


Co je mango sticky rice a jak chutná

Samotní obyvatelé Thajska dezertu říkají Khao Niaw Mamuang, což by se do češtiny dalo přeložit jako lepivá rýže s mangem. Jde o kombinaci tradičních thajských ingrediencí v podobě rýže, kokosového mléka a manga.


Místní mango opravdu milují, často ho konzumují třeba s chilli či s cukrem. Ovšem jeho spojení se sladkou lepivou rýží (tedy sticky rice) je chuťově zcela unikátní. Sticky rice má svůj původ na severu Thajska a ve srovnání s ostatními druhy lepivá rýže obsahuje opravdu velké množství škrobu.


Z čeho se mango sticky rice připravuje?

Surovin není potřeba mnoho, k přípravě dezertu si nachystejte:


- lepivou rýži – známou také pod názvy sticky rice nebo sweet rice,

- kokosové mléko (volte jeho plnotučnou verzi),

- mango – ideálně zralé a měkké (např. Ataulfo, Alphonso), příp. sušené namočené předem do vody,

- sladidlo (například třtinový cukr) a špetku soli,

- pro vylepšení dezertu lze zvolit sezam, mungo fazolky anebo kokosové hobliny na posypání.

Sticky rice Grizly

Recept: Jak si připravit sticky mango rice doma

Mango sticky rice recept je jednoduchý a zvládnete ho připravit doma, i když nemáte rýžovar. Hravě vám postačí klasický hrnec. Nebo si můžete rýži uvařit tradičně po thajsku v páře.


⬆️ Ingredience a přesný postup najdete hned na začátku článku.

Medvědí tip 🐻 Do receptu se můžete pustit dokonce i tehdy, kdy se vám na trhu nepodaří ulovit čerstvé mango. V takové situaci čerstvé mango v pohodě zastoupí naše mega dobré Mango Exclusive.

VideoRecept: Mango sticky rice

Mrkněte, jak Mango Sticky Rice připravila @hungrypanda.cz:


Je Mango Sticky Rice pro vegany a existují zdravější úpravy?

Vzhledem k tomu, že se při přípravě sticky mango rice používá rostlinné kokosové mléko, je recept přirozeně veganský.


Ochutnat ho mohou i lidé s intolerancí na mléčné výrobky.


Kolik má Mango Sticky Rice kalorií?

Jestli si hlídáte svůj stravovací režim, určitě vás bude zajímat kalorická hodnota receptu – ta se pohybuje od 250 do 300 kcal na porci.


Možná je i úprava receptu na fit verzi.

  • 1. Místo plnotučného kokosového mléka zvolte light.
  • 2. Snižte gramáž použitého cukru, využijte náhradní sladidlo bez kalorií (např. erythritol), případně nahraďte cukr pouze mangem.

Pokud dbáte na štíhlou linii, dejte si tento dezert k snídani nebo jako dopolední svačinu, ať stihnete přísun sacharidů (rýže) a cukrů (sladidlo, mango) v průběhu dne „spálit“.


🥢 Jak servírovat jako profík: Teplé, nebo studené?

Záleží samozřejmě na vašich chutích a momentální náladě. Pokud můžeme radit, nejlepší volbou je kombinace obojího, tedy teplá rýže a vychlazené mango.


Rozhodně nic nezkazíte, když mango sticky rice vylepšíte přidáním kokosového krému, plátkem banánu nebo posypáním sezamovými semínky.


Fantazii se žádné meze nekladou. Stejně jako v případě vhodného času na servírování této thajské dobroty. Dát si ji můžete jako sladkou tečku po večeři, nebo naopak jako netradiční (třeba letní) snídani.


2 porce božského Mango Sticky Rice – recept
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Recepty z mandlové mouky – křehké mandlové Amaretti

Je načase oprášit pečící výbavu, naleštit váleček a pustit se do pečení. Začněte letos tímto netradičním druhem cukroví.

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Recepty z mandlové mouky – čokoládový lava cake

Famózní čokoládový fondán nebo-li lava cake okouzlí nejen vás, ale i vaše blízké. S pomocí našeho receptu ho přitom vyčarujete během pár chvil.

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Jasmínová rýže s pistáciemi, brusinkami a citronem

Příprava tohoto receptu je naprosto jednoduchá a zvládne ji každý kuchař nebo kuchařka. Základem je aromatická rýže, kterou doplní brusinky, pistácie a citron.

3 zdravé a rychlé recepty z datlí

3 zdravé a rychlé recepty z datlí

Co se dá udělat z datlí? Spousta zdravých dobrot, které si s sebou můžete sbalit na svačinu do práce, do školy nebo na výlet. Vyzkoušejte naše 3 jednoduché recepty!

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.