Postup:
- Rýži propláchneme a necháme ve vodě namočit po dobu nejméně dvou až tří hodin (nebo přes noc).
- Poté rýži uvaříme v osolené vodě doměkka (zhruba 15 minut).
- V mezidobí se pustíme do přípravy kokosového krému. Ohřejeme kokosové mléko, přidáme cukr a špetku soli.
- Směs mícháme, dokud se v ní cukr nerozpustí.
- Odlijeme si zhruba dvě až tři lžíce na následné polití hotového jídla, zbytek směsi zamícháme do hotové rýže.
- Vrhneme na přípravu manga, pokud nemáte čerstvé. GRIZLY mango nakrájíme na proužky a zalijeme horkou vodou. Necháme změknout po dobu 20 až 30 minut.
- Rýži naservírujeme na talíř, přelijeme kokosovým mlékem a doplníme plátky manga. Podle chuti můžeme posypat sezamovými semínky a ozdobit lístky máty.
Mango Sticky Rice: Tradiční thajský dezert s mangem, který okouzlil svět
Jestli jste někdy měli to štěstí navštívit daleké Thajsko, místní tradiční dezert sticky mango rice vám určitě neušel. Kombinace „rice mango“ – sladké rýže a čerstvého manga možná může na první pohled působit nesourodě, opak je ale pravdou.
Chutná naprosto fantasticky a po právu se tento dezert stal velmi oblíbeným po celém světě. Zaujal i vás? Nedivíme se! A máme pro vás pozitivní zprávu – kvůli jeho ochutnání nemusíte vážit dlouhou cestu až do Asie, připravit si ho můžete snadno i u sebe doma.
Co je mango sticky rice a jak chutná
Samotní obyvatelé Thajska dezertu říkají Khao Niaw Mamuang, což by se do češtiny dalo přeložit jako lepivá rýže s mangem. Jde o kombinaci tradičních thajských ingrediencí v podobě rýže, kokosového mléka a manga.
Místní mango opravdu milují, často ho konzumují třeba s chilli či s cukrem. Ovšem jeho spojení se sladkou lepivou rýží (tedy sticky rice) je chuťově zcela unikátní. Sticky rice má svůj původ na severu Thajska a ve srovnání s ostatními druhy lepivá rýže obsahuje opravdu velké množství škrobu.
Z čeho se mango sticky rice připravuje?
Surovin není potřeba mnoho, k přípravě dezertu si nachystejte:
- lepivou rýži – známou také pod názvy sticky rice nebo sweet rice,
- kokosové mléko (volte jeho plnotučnou verzi),
- mango – ideálně zralé a měkké (např. Ataulfo, Alphonso), příp. sušené namočené předem do vody,
- sladidlo (například třtinový cukr) a špetku soli,
- pro vylepšení dezertu lze zvolit sezam, mungo fazolky anebo kokosové hobliny na posypání.
Recept: Jak si připravit sticky mango rice doma
Mango sticky rice recept je jednoduchý a zvládnete ho připravit doma, i když nemáte rýžovar. Hravě vám postačí klasický hrnec. Nebo si můžete rýži uvařit tradičně po thajsku v páře.
⬆️ Ingredience a přesný postup najdete hned na začátku článku.
Medvědí tip 🐻 Do receptu se můžete pustit dokonce i tehdy, kdy se vám na trhu nepodaří ulovit čerstvé mango. V takové situaci čerstvé mango v pohodě zastoupí naše mega dobré Mango Exclusive.
VideoRecept: Mango sticky rice
Mrkněte, jak Mango Sticky Rice připravila @hungrypanda.cz:
Je Mango Sticky Rice pro vegany a existují zdravější úpravy?
Vzhledem k tomu, že se při přípravě sticky mango rice používá rostlinné kokosové mléko, je recept přirozeně veganský.
Ochutnat ho mohou i lidé s intolerancí na mléčné výrobky.
Kolik má Mango Sticky Rice kalorií?
Jestli si hlídáte svůj stravovací režim, určitě vás bude zajímat kalorická hodnota receptu – ta se pohybuje od 250 do 300 kcal na porci.
Možná je i úprava receptu na fit verzi.
- 1. Místo plnotučného kokosového mléka zvolte light.
- 2. Snižte gramáž použitého cukru, využijte náhradní sladidlo bez kalorií (např. erythritol), případně nahraďte cukr pouze mangem.
Pokud dbáte na štíhlou linii, dejte si tento dezert k snídani nebo jako dopolední svačinu, ať stihnete přísun sacharidů (rýže) a cukrů (sladidlo, mango) v průběhu dne „spálit“.
🥢 Jak servírovat jako profík: Teplé, nebo studené?
Záleží samozřejmě na vašich chutích a momentální náladě. Pokud můžeme radit, nejlepší volbou je kombinace obojího, tedy teplá rýže a vychlazené mango.
Rozhodně nic nezkazíte, když mango sticky rice vylepšíte přidáním kokosového krému, plátkem banánu nebo posypáním sezamovými semínky.
Fantazii se žádné meze nekladou. Stejně jako v případě vhodného času na servírování této thajské dobroty. Dát si ji můžete jako sladkou tečku po večeři, nebo naopak jako netradiční (třeba letní) snídani.
FAQ – Nejčastější dotazy k Mango Sticky Rice
Co je mango sticky rice?
Tradiční thajský dezert z lepkavé rýže, kokosového mléka a čerstvého manga. Oblíbený je hlavně pro svoji sladkost, krémovost a exotický nádech.
Jaký druh rýže se používá?
Lepivá glutinózní rýže – nejlepší volbou je asijská „sticky rice”. V obchodě hledejte jasmínovou nebo sushi rýži. Případně ji lze nahradit mléčnou rýží (milchreis).
Jak se dělá mango sticky rice doma?
Rýže se uvaří v páře, v rýžovaru nebo v hrnci. Smíchá se s kokosovým mlékem a cukrem a podává se s čerstvým mangem.
Lze připravit mango sticky rice i bez rýžovaru?
Samozřejmě. Recept můžete připravit za pomoci klasického hrnce. Důležité je rýži pořádně předem namočit.
Je mango sticky rice zdravý?
Jaký druh rýže se používá? Jedná se o bezlepkový a veganský pokrm s velkým množstvím sacharidů. Pokud při jeho přípravě použijete menší množství cukru, může se proměnit v osvěžující lehký letní dezert, který padne i do zdravého aktivního životního stylu.