Magazín

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska není jen dezert, ale symbol znovuzrození a naděje. Je nepostradatelnou součástí velikonoční tabule, která odráží bohatství rumunské kulinářské tradice a ducha pospolitosti. Každý rok příprava a ochutnávání pasky spojuje rodiny a přátele, obnovuje duchovní i lidské vazby při oslavě nejposvátnějšího svátku křesťanství.

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Vlastnosti a výhody kokosového oleje

Dříve, než si vysvětlíme rozdíly mezi jednotlivými typy kokosových olejů, rádi bychom vás informovali něco málo o historii kokosu.

Dříve, než si vysvětlíme rozdíly mezi jednotlivými typy kokosových olejů, rádi bychom vás informovali něco málo o historii kokosu. Jak se k nám vlastně tento vzácný plod dostal a jaké jsou jeho způsoby využití? To vše a mnohem víc pro Vás zjistil Váš medvědí průvodce na zdravé cestě životem.

Můžete si přečíst:

  • Původ kokosu
  • Základní druhy kokosových olejů
  • Složení
  • Vlastnosti a výhody
  • Způsoby využití
  • Shrnutí

Původ kokosu

Plody kokosu nalezneme v tropickém pásu kolem celého světa. Rostou na kokosových palmách, které jsou odborně nazývány Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera). Jejich prapůvod je spjat s člověkem a jeho objevováním světa již více než 3000 let a není zcela jisté, odkud a kam se poprvé dostaly. Hovoří se o dvou základních oblastech a to Pobřeží Pacifiku a Indického oceánu, tedy Srí lanka, Maledivy, ale také Filipíny, Malajsie, Indonésie a Thajsko, kde se v hojné míře pěstují dodnes. Do Evropy se kokosy dostaly ve středověku díky portugalským mořeplavcům.

Kokosový ořech váží asi 2,5 kg a měří 20-30 cm. Skládá se z tvrdé skořápky, bílé dužiny a kokosové vody. Již v dávných dobách si lidé uvědomovali velký přínos kokosového plodu a jeho široké spektrum využití. Používali skořápky k výrobě misek a různého nádobí, ale také např. smetáku. Kokosová voda skvěle uhasí žízeň a je plná vitamínů a minerálů. Dužina kokosu je velmi výživný zdroj energie, dá se jíst i syrová. Sušenou dnes známe běžně ve formě kokosu strouhaného, nebo krájeného na plátky či kostky. Z dužiny se dále vyrábí kokosové mléko a kokosový olej.

Základní druhy kokosových olejů

Jak se kokosový olej vlastně vyrábí? Právě podle způsobu výroby se kokosový olej dělí na dva základní druhy. 

A. Rafinovaný kokosový olej

Vyrábí se ze sušeného kokosového jádra rafinací.

Rafinace je čistící proces, kdy při velmi vysokých teplotách dochází k bělení, ale i ztráty typické kokosové vůně a chuti a narušení fytoživin. Tento typ kokosového oleje má obvykle výrazněji levnější cenu. 

B. Nerafinovaný kokosový olej 

Vyrábí se z čerstvé dužiny tradičními způsoby, mokrým mletím nebo rychlým sušením, a poté mechanickým lisováním.

Při těchto metodách nejsou zapotřebí žádné chemické látky ani vysoké teploty, a tak si kokosový olej zachovává své charakteristické vlastnosti a je nazýván také jako panenský nebo čistý. Hodnota fytoživin, které působí jako antioxidanty, zůstává nezměněna.

Metoda výroby kokosového oleje zásadně ovlivňuje jeho kvalitu, ale také zařazení. Budeme se dále zabývat pouze panenským olejem, protože ten nejvíce doporučujeme nejen na vaření i pečení, ale také jako přírodní kosmetiku.

Složení

Kokosový olej je tvořen tuky, a to především nasycenými. Tuky patří k základním složkám naší potravy a jsou důležitým zdrojem energie, a proto by měly tvořit asi 30 % našeho denního příjmu. Skládají se z nasycených a nenasycených mastných kyselin. Nasycených tuků se doporučuje konzumovat 1/3 v poměru s 2/3 nenasycených. Podrobné složení nasycených mastných kyselin v kokosovém oleji naleznete v tabulce níže.

Nutriční hodnoty / 100 g  
Energetická hodnota: 3684 kJ / 896 kcal
Tuky: 99,3 g
z toho nasycených: 90,2 g
Rozdělení nasycených mastných kyselin / 90,2 g
Kyselina laurová  55 %
Kyselina myristová 18 %
Kyselina palmitová 9 %
Kyselina kaprylová 8 %
Kyselina kaprová 7 %
Kyselina stearová  3 %

Vlastnosti a výhody

Nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, z nichž nejvíce zastoupená je kyselina Laurová, ale také Kaprová a Kaprylová se v těle proměňují na účinné monoglyceridy, které pozitivně působí na lidský organismus:

  • Proti zánětlivé, proti virové a proti plísňové účinky ​ 
  • Postupné dodávání aktivní energie 
  • Vysoký obsah přírodních látek - antioxidantů 
  • Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a imunitní systém

Další vlastnosti panenského kokosového oleje:

  • Bod tání - Kokosový olej najdeme většinou v tuhé bílé podobě. Vypadá trochu jako sádlo, avšak poznáte jej podle nezaměnitelné kokosové vůňě. Důvodem tuhého stavu je bod tání. Kokosový olej totiž taje pří teplotách vyšších než 23 °C. 

  • Hodnota zakouření - Hodnota zakouření znamená bod přepálení oleje, kdy už není vhodný ke konzumaci. Kokosový olej má hodnotu zakouření v rozmezí od 177-200 °C a hodí se tedy skvěle na pečení sladkých pochoutek, restování zeleniny, ale také přípravu palačinek.
  • Nízká míra oxidace

Způsoby využití

Díky svým vlastnostem a složení má kokosový olej široké spektrum využití a to v potravinářství, kosmetice i farmacii. Výborně se totiž hodí pro vnější i vnitřní užití. 

Moderní medicína:

  • usnadňuje hojení ran a jizev
  • pomocník při léčení akné, vyrážek a ekzémů
  • poradí si s plísněmi, viry a bakteriemi

Hravá gastronomie:

  • exotické pokrmy
  • sladké pochoutky

Zajímavé nápady a inspiraci k vaření a pečení s kokosovým olejem naleznete v našem magazínu v sekci recepty.

Přírodní kosmetika:

jedinečná péče o:

  • tělo a obličej - Vyživuje suchou pokožku těla, obličeje i rtů, působí proti vráskám okolo očí. Báječně se hodí na relaxační masáž, voňavý peeling, jako balzám po holení, lubrikační prostředek, přírodní odličovač, ale i pro každodenní hydrataci pokožky. Pro lepší vstřebávání výživných látek se doporučuje nanášet na vlhkou kůži. 
  • vlasy - Kokosová maska po umytí vlasům dodává lesk. Dá se vetřít do roztřepených konečků vlasů i kdykoliv během dne.
  • zuby - Kokosový olej funguje jako přírodní pasta na zuby. Napomáhá bělení zubů, uklidňuje dásně, chrání zuby před vznikem zubních kazů.
  • nehty a ruce - Vmasírováním kokosového oleje do nehtového lůžka a kůžičky, docílíte zvýšení pružnosti a pevnosti nehtů a zároveň zjemnění kůže na rukou.

Shrnutí

Kokosový olej doporučujeme ke konzumaci v přiměřené míře všem kuchařům a pekařům jako další alternativu rostlinného oleje. Nejenže skvěle chutná, ale obohatí vaši kuchyň o báječnou vůni.

Jako přírodní kosmetika má všestranné využití a neměl by chybět v žádné domácnosti. Můžeme jej vřele doporučit těhotným ženám, dětem i domácím mazlíčkům.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!