Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Kde brát ty správné živiny

Co vlastně znamená vyvážená strava a jaký je optimální poměr základních živin (sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerální látky a voda)?

Co vlastně znamená vyvážená strava a jaký je optimální poměr základních živin (sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerální látky a voda)? Kolik jich máme denně přijmout a jakým způsobem? Existuje spousta mýtů o správné a zdravé výživě, různé názory a polopravdy. Pojďme si je společně osvětlit s naším medvědím průvodcem na zdravé cestě životem.

Můžete si přečíst:

  • Optimální poměr základních živin
  • Vhodné sacharidy
  • Prospěšné tuky
  • Kvalitní bílkoviny
  • Shrnutí

Optimální poměr základních živin

Různí lidé mají různé stravovací návyky a v závislosti na tom, v jaké životní fázi nebo situaci se nacházejí. Strava a potřeby se mění od narození po stáří a také dle aktivity a způsobu života. Jinak jsou na tom děti, těhotné a kojící ženy, jinak muži, sportovci, či lidé se sedavým zaměstnáním. Existují různá doporučení na optimální zastoupení základních makro živin, tedy sacharidů (cukrů), lipidů (tuků) a proteinů (bílkovin). Pokud bychom se chtěli odrazit od nějakých hodnot pro zdravého neaktivního člověka, lze přibližně stanovit procentuální poměr z celkového denního energetického příjmu takto:

50-55 % sacharidů, 20-25 % tuků, 12-15 % bílkovin.

Nepostradatelnou součástí denního příjmu potravy pro správné fungování našeho organismu je samozřejmě voda. Dále nesmíme zapomenout na pomocníky pro uskutečňování řady fyziologických pochodů v našem těle v podobě mikroživin, tedy vitamíny a minerální látky.

No jo, ale jak si tyto hodnoty představit v praxi? Kolik čeho mám vlastně sníst? A jaké potraviny obsahují jaké živiny? Vyplatí se sledovat složení na obalu zboží, které nakupujete a poté konzumujete, nicméně to Vám neprozradí moc o tom, za jakých podmínek bylo vyrobeno, zabaleno a dopraveno k Vám. Není totiž důležitá pouze kvantita, ale také kvalita. Nejsnadnějším vodítkem je Vaše vlastní tělo. Doporučujeme jej poslouchat a dát mu, na co má chuť a poté sledovat, jak reaguje. Zda se po jídle cítíte dobře či nikoliv, jestli je tělo unavené nebo nabité energií. Nejvíce Váš organismus potěší strava, která je pestrá, bohatá a kompletní. To znamená zbytečně neomezovat žádnou ze zmíněných základních živin a naopak volit potraviny, které vám přinesou požadovanou dávku energie.

Vhodné sacharidy

Sacharidy jsou nejvýznamnější zdroj rychlé energie, které udržují naše tělo i mozek v kondici. Dělí se na jednoduché a komplexní, z nichž jednoduché můžeme obecně označit jako cukry a komplexní jako vhodné sacharidy.

Když sledujeme složení potravin, vždy nám udává hodnotu sacharidů a z toho cukrů. Poměr mezi jednoduchými a komplexními sacharidy v naší stravě by měl být maximálně 1:3. Komplexní sacharidy tvoří největší objem naší potravy, a tak je důležité dbát na to, abychom je získávali z co nejlepších zdrojů.

Jako vhodné sacharidy můžeme označit: obiloviny (rýže, pohanka, kuskus, quinoa, celozrnné těstoviny), vločky (ovesné, špaldové, pšeničné), luštěniny (čočka, fazole, hrách), brambory, sladké brambory (batáty), tmavé pečivo, ovoce a zeleninu, ale i sušené ovoce (datle) a další.

U sacharidů se často setkáváme s pojmem glykemický index (GI). Je to veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem, tedy jak rychle stoupá hladina cukru v krvi po požití dané potraviny. Čím nižší je GI, tím pomaleji náš organismus reaguje a tím déle potravinu zpracovává. Obecně se doporučuje jíst potraviny s co možná nejnižším glykemickým indexem.  Na konečný efekt má však velký vliv spousta faktorů jako například celkové množství zkonzumovaných potravin a obsah sacharidů v nich, ale také jejich zpracování, přítomnost vlákniny, škrobu a typ tepelné úpravy. Doporučujeme tedy brát tuto hodnotu jako pomocnou či orientační.

Prospěšné tuky

Přiměřené zásoby tuků v našem těle představují nezbytný zdroj energie a zároveň zajišťují tepelnou ochranu našeho organismu. Tuky ochraňují naše vnitřní orgány a mají vliv na zdraví našeho srdce a mozku. V potravinách jsou nezbytnými nositeli látek rozpustných v tucích (vitamínů - A, D, E a antioxidantů). Skládají se z glycerolu a mastných kyselin, které se dělí na nasycené, nenasycené a transnasycené.

Právě typ mastné kyseliny určuje, zda můžeme potravinu považovat za zdraví přínosnou či nikoliv. Rozdělení zdrojů jednotlivých mastných kyselin naleznete v tabulce níže. Transnasycené mastné kyseliny našemu tělu neprospívají, a proto bychom měli jejich příjem co nejvíce omezit. V tabulce jsou označeny jako červené. Naopak nenasycené mastné kyseliny, které se dělí na mononenasycené a polynenasycené jsou pro náš organismus zcela nepostradatelné. Polynenasycené mastné kyseliny se označují také jako esenciální a to proto, že si je náš organismus nedokáže sám vyrobit, přesto jsou zásadní pro správné fungováních všech tkání v našem těle. Patří zde Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny. Nenasycené mastné kyseliny jsou v tabulce označeny zeleně jako nejvíce prospěšné. Nasycené mastné kyseliny náš organismus také potřebuje jako zdroj energie, ale měli bychom je jíst s mírou. Proto jsou v tabulce označeny jako oranžové.

 

Tabulka zdrojů mastných kyseliny

Princip semaforu - zelená, oranžová, červená

Polynenasycené (esenciální)

ryby - losos, tuňák, makrela, sleď, pstruh, sardinky a rybí olej

semínka -  dýňová, slunečnicová, lněná

 vlašské ořechy,  sója

Mononenasycené

olivy, avokádo, řepka, sezam a oleje z nich vyrobené

Máslo, ghí

ořechy (pistácie, mandle, lískové, kešu), arašídy

ořechová másla

Nasycené

maso, masné výrobky, sádlo

mléko a mléčné výrobky

palmový a kokosový olej

Transnasycené částečně ztužené tuky, průmyslově zpracované potraviny, fast food, polotovary

 

Kvalitní bílkoviny

V pořadí třetí nepostradatelnou makro živinu, která je důležitým zdrojem energie, ale hlavně základní stavební kámen našich svalů a tkání, tvoří bílkoviny neboli proteiny. Bílkoviny se skládají z aminokyselin a jejich zdroje můžeme rozdělit na rostlinné (luštěniny, ořechy a semínka, obiloviny) a živočišné (maso, vejce, mléčné výrobky). V obou případech bychom měli dbát na výběr kvalitních bílkovinových zdrojů a zamyslet se, jakým způsobem a v jakých podmínkách byly rostliny pěstovány a zvířata chovány, aby pro nás byly co nejvíce výživné. Z tohoto důvodu doporučujeme dát přednost biopotravinám jako produktů šetrného a ekologického zemědělství. Zvýšený příjem proteinů je vhodný především pro sportovce, kdy kromě běžné stravy můžou využít různé druhy doplňků. 

Shrnutí

Vyvážená strava by měla obsahovat přiměřené množství vhodných sacharidů, prospěšných tuků a kvalitních bílkovin, které jsme si popsali výše. Jakým způsobem si tento koktejl namícháte, již záleží na Vás.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!