Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Voňavé kakao s vanilkou a perníčkem

Přemýšlíte, jak si zpříjemnit chladný zimní večer? Zachumlejte se do huňaté deky a dopřejte si šálek poctivého horkého kakaa!

Přemýšlíte, jak si zpříjemnit chladný zimní večer? Zachumlejte se do huňaté deky a dopřejte si šálek poctivého horkého kakaa! Vůně skořice, perníkového koření a vanilky vás okamžitě naladí na vánoční vlnu. 

Kakao vás nejen zahřeje, obsahuje také řadu cenných látek. Je bohatým zdrojem hořčíku zhruba 2 lžičky pokryjí 14% denního doporučeného příjmu. Flavonoidní antioxidanty zase pomáhají snižovat krevní tlak a cholesterol, zlepšují krevní oběh a posilují srdce. Příznivě působí také na mozek, zejména na části, které jsou spojovány s učením a pamětí. Theobromin navíc stimuluje produkci dopaminu hormonu, který způsobuje dobrou náladu. S nadsázkou tedy můžeme kakao označit jako tekuté štěstí. 


Věděli jste? Kakao se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semínka plodu, který roste
na stromě zvaném kakaovník. Z botanického hlediska je tento plod ovoce.


Jaký vybrat kakaový prášek? 

Pouze s kvalitními ingrediencemi dosáhnete plného chuťového zážitku. Zapomeňte na instantní kakao s hromadou přidaného cukru a sáhněte raději po prémiovém kakaovém prášku. Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit:

Alkalizované nebo nealkalizované kakao?

Možná jste se již setkali s termínem alkalizované kakao. Alkalizace je chemický proces, díky kterému kakao získá tmavší barvu, je méně kyselé a snáze se rozpouští. Tuto úpravu kakaa objevil chemik z Nizozemí, proto alkalizovaná kakaa často nesou označení Holandské kakao (případně kakao holandského typu). Poznáte jej také podle složení, ve kterém najdete položku "regulátor kyselosti". Nealkalizovaný prášek není chemicky upravený, proto si zachovává až o polovinu více fytonutrientů a také svou přirozenou, lehce nakyslou chuť a světlejší barvu.


Obsah tuku

Kakaový prášek obsahuje obvykle 10-24 % kakaového másla, což je aromatický rostlinný tuk s řadou cenných látek. Protože v něm najdete zejména zdravé nenasycené mastné kyseliny, nemusíte se obsahu tuku obávat. 

Podle legislativy musí být v kakaovém prášku alespoň 20 % kakaového másla, pod tuto hranici se jedná o kakaový prášek se sníženým obsahem tuku. Vyšší podíl tuku oceníte zejména při pečení, vaše dezerty budou díky tomu vláčnější a méně drobivé. 

100% kakao

Dejte si pozor na příměsi prodávají se již namíchané kakaové směsi, které obsahují zbytečné množství cukru,  umělých sladidel a éček. Z jinak zdravého nápoje se tak rázem může stát kalorická bomba. Nejlepší kakao připravíte z kvalitního 100% kakaového prášku. Pak už stačí přidat pár voňavých ingrediencí a během chvilky vykouzlíte domácí kakao s dokonalou chutí.  

 

Recept na voňavé kakao s vanilkou a perníčkem

Postup:

  1. Mléko vylijeme do hrnce a přidáme vanilkový lusk, kakao, skořici a perníkové koření.
  2. Za stálého míchání ohříváme na mírném plameni cca 10 min.
  3. Po uvaření vyndáme vanilkový lusk, osladíme a servírujeme.
 

Recept pro vás připravila Magdalena Kader Aghová @hungrypanda

Počet porcí: 2
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!