Voňavé kakao s vanilkou a perníčkem

Voňavé kakao s vanilkou a perníčkem

Přemýšlíte, jak si zpříjemnit chladný zimní večer? Zachumlejte se do huňaté deky a dopřejte si šálek poctivého horkého kakaa!

Přemýšlíte, jak si zpříjemnit chladný zimní večer? Zachumlejte se do huňaté deky a dopřejte si šálek poctivého horkého kakaa! Vůně skořice, perníkového koření a vanilky vás okamžitě naladí na vánoční vlnu. 

Kakao vás nejen zahřeje, obsahuje také řadu cenných látek. Je bohatým zdrojem hořčíku zhruba 2 lžičky pokryjí 14% denního doporučeného příjmu. Flavonoidní antioxidanty zase pomáhají snižovat krevní tlak a cholesterol, zlepšují krevní oběh a posilují srdce. Příznivě působí také na mozek, zejména na části, které jsou spojovány s učením a pamětí. Theobromin navíc stimuluje produkci dopaminu hormonu, který způsobuje dobrou náladu. S nadsázkou tedy můžeme kakao označit jako tekuté štěstí. 


Věděli jste? Kakao se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semínka plodu, který roste
na stromě zvaném kakaovník. Z botanického hlediska je tento plod ovoce.


Jaký vybrat kakaový prášek? 

Pouze s kvalitními ingrediencemi dosáhnete plného chuťového zážitku. Zapomeňte na instantní kakao s hromadou přidaného cukru a sáhněte raději po prémiovém kakaovém prášku. Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit:

Alkalizované nebo nealkalizované kakao?

Možná jste se již setkali s termínem alkalizované kakao. Alkalizace je chemický proces, díky kterému kakao získá tmavší barvu, je méně kyselé a snáze se rozpouští. Tuto úpravu kakaa objevil chemik z Nizozemí, proto alkalizovaná kakaa často nesou označení Holandské kakao (případně kakao holandského typu). Poznáte jej také podle složení, ve kterém najdete položku "regulátor kyselosti". Nealkalizovaný prášek není chemicky upravený, proto si zachovává až o polovinu více fytonutrientů a také svou přirozenou, lehce nakyslou chuť a světlejší barvu.


Obsah tuku

Kakaový prášek obsahuje obvykle 10-24 % kakaového másla, což je aromatický rostlinný tuk s řadou cenných látek. Protože v něm najdete zejména zdravé nenasycené mastné kyseliny, nemusíte se obsahu tuku obávat. 

Podle legislativy musí být v kakaovém prášku alespoň 20 % kakaového másla, pod tuto hranici se jedná o kakaový prášek se sníženým obsahem tuku. Vyšší podíl tuku oceníte zejména při pečení, vaše dezerty budou díky tomu vláčnější a méně drobivé. 

100% kakao

Dejte si pozor na příměsi prodávají se již namíchané kakaové směsi, které obsahují zbytečné množství cukru,  umělých sladidel a éček. Z jinak zdravého nápoje se tak rázem může stát kalorická bomba. Nejlepší kakao připravíte z kvalitního 100% kakaového prášku. Pak už stačí přidat pár voňavých ingrediencí a během chvilky vykouzlíte domácí kakao s dokonalou chutí.  

 

Recept na voňavé kakao s vanilkou a perníčkem

Postup:

  1. Mléko vylijeme do hrnce a přidáme vanilkový lusk, kakao, skořici a perníkové koření.
  2. Za stálého míchání ohříváme na mírném plameni cca 10 min.
  3. Po uvaření vyndáme vanilkový lusk, osladíme a servírujeme.
 

Recept pro vás připravila Magdalena Kader Aghová @hungrypanda

Počet porcí: 2
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!