Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Domácí instantní kaše

Potřebujete ráno vydatnou snídani, kterou zvládnete nachystat během chvilky a zároveň bude zdravá a chutná? V tom případě sáhněte po instantní kaši. Co když ale nechcete kupovat porcované kaše, které nejsou zrovna ekonomické ani ekologické? Připravte si vlastní! Velkou výhodou je, že bude přesně podle vašich představ - složení máte totiž plně pod kontrolou. 

 

Potřebujete ráno vydatnou snídani, kterou zvládnete nachystat během chvilky a zároveň bude zdravá a chutná? V tom případě sáhněte po instantní kaši. Co když ale nechcete kupovat porcované kaše, které nejsou zrovna ekonomické ani ekologické? Připravte si vlastní! Velkou výhodou je, že bude přesně podle vašich představ - složení máte totiž plně pod kontrolou. 

Jaké ingredience budete potřebovat?

Základem jsou samozřejmě vločky - klasikou jsou ty ovesné, k dostání jsou však také vločky pohankové, rýžové, špaldové, amarantové, teffové a mnoho dalších. Nebojte se experimentů a zkuste namixovat různé druhy. 
V každém případě volte spíše jemnější vločky, které rychleji nabobtnají. 

Voda nebo mléko? - Díky sušenému rostlinnému nápoji získá kaše jemnou krémovou konzistenci a plnější chuť i když ji zalijete pouze vodou. Navíc neobsahuje laktózu a je vhodný i pro vegany. Dle vašich preferencí můžete také zvolit sušené mléko nebo syrovátku. A nebo tyto přísady vynechat úplně. 

Tip: Mandlové mléko si můžete připravit i sami doma.

Sladidla - Pro zdravější slazení doporučujeme xylitol, což je přírodní sladidlo, které se získává z březové kůry. Jeho výhodou je, že má až o 40% méně kalorií než cukr a dokonce chrání před zubním kazem. Jako alternativu můžete vyzkoušet sušené ovoce, které obsahuje vysoké množství přírodních cukrů, například sušené moruše nebo meruňky. Milujete čokoládu? Pak sáhněte po těchto praktických čokoládových pecičkách, které kaši zároveň osladí. 

Další přísady - Přidejte proteinový prášek pro větší nálož bílkovin. Oříšky a semínka dodají kaši bohatší texturu. Koření jako je skořice, muškátový oříšek nebo tonkové boby vaši snídani krásně provoní. Díky těmto snadným obměnám ingrediencí získáte nespočet variant zdravé snídaně, která vás nikdy neomrzí. 


A teď se pustíme do přípravy: 

500 g jemných ovesných vloček (pro bezlepkovou verzi použijte tyto) smíchejte s 150 g sušeného kokosového nebo rýžového mléka  a ½ čajové lžičky soli. Tento základ můžete dále libovolně doplňovat o různé přísady. 

Naše oblíbená kombinace je mix 80 g loupaných plátkových mandlí, 75 g lyofilizovaných jahod, 50 g chia semínek a 120 g bílé čokolády ve formě peciček. 

Závěrem přidejte prášek z tonkových bobů (množství zhruba na špičku nože), který svým intenzivním aromatem připomíná kořeněnou vanilku. 

 

Další kombinace, které můžete vyzkoušet:

  • Pekanové ořechy + kokosové plátky + belgická čokoláda ve formě peciček
  • Sušená moruše +  sušená jablka - kostičky + skořice mletá
  • Prášek z červené řepy + lyofilizované borůvky + konopné semínko 
  • Kurkuma + skořice mletá + zázvor mletý + kešu + kokos plátky 

Směs můžete naporcovat do zipových sáčků,  přijdou vám vhod v práci, na cestách nebo kdykoliv vás přepadne hlad. Vločky zalijete horkou vodou nebo mlékem, necháte odstát a máte hotovo! 

 

Počet porcí: 15
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!