30 min.
Bez lepku
Bez přidaného cukru
Bez éček
Bez palmového oleje

Jednoduchý čočkový salát z belugy a pečené řepy

Černá čočka Beluga je odrůda čočky s malými černými zrníčky a jemnou oříškovou chutí. Obsahuje řadu prospěšných látek jako je železo, vitamíny skupiny B nebo bioflavonoidy, jejichž antioxidační účinky pomáhají tělu v každodenním boji proti toxinům. Černá čočka je také bohatým zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin.

​Studený čočkový salát je ideální volbou pro zdravý oběd nebo večeři. Nemusíte čekat, než vychladne, výborný je totiž i teplý. Oříškovou chuť černé čočky skvěle doplní červená řepa, citronová šťáva, koriandr a kapka olivového oleje. Přimíchejte trochu čerstvého baby špenátu, polníčku a semínek granátového jablka, a čeká na vás chuťový i vizuální zážitek. Salát je navíc nabitý vitamíny a minerály a jeho příprava vám zabere skutečně jen chvilku.

Černá čočka se vaří zhruba 15-20 minut, je odolnější proti rozvaření než jiné druhy čočky, nemusíte ji předem namáčet, ale prospěje jí to - urychlíte dobu vaření a zbavíte ji látek, které mohou způsobovat nadýmání.

Salát z černé čočky beluga a pečené řepy  

Recept je vhodný i pro vegany.

Ingredience:

  • 1 hrnek černé čočky Beluga
  • 2 menší červené řepy
  • 2 hrsti čerstvého polníčku
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 1 červená kapie
  • 1 zelená kapie
  • 2 lžíce nasekaných rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • koriandr
  • lahůdkové droždí
  • citronová šťáva
  • granátové jablko a lístky čerstvé máty na ozdobu

Tip: Milovníci ostrých jídel si mohou připravit pikantní čočkový salát - stačí když nahradíte kapii pálivou paprikou. 

Postup:

  1. Čočku pořádně propláchneme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby sahala cca 2 cm nad čočku. Přivedeme k varu, osolíme. Necháme vařit na mírném plameni pod pokličkou do změknutí (zhruba 15-20 minut).
  2. Troubu předehřejeme na 200°C, ideálně na program grill. Řepu nakrájíme na malé kostičky, naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme olejem. Pečeme zhruba 10-20 minut, v závislosti na velikosti kousků. Řepa by měla být opečená a křupavá.
  3. Polníček a špenát nasekáme, obě kapie nakrájíme na malé kostičky.
  4. Dáme do salátové mísy, přidáme citronovou šťávu, lahůdkové droždí podle chuti, osolíme a opepříme.
  5. Následně přidáme pečenou řepu, uvařenou černou čočku a sušená rajčata, zakápneme olivovým olejem a pořádně promícháme
  6. Na závěr hotový salát ozdobíme bylinkami.

 

GRIZLY Čočka černá Beluga 1000 g

1000 g
99 Kč
99 Kč / kg
0 ks
Skladem

BIO EDEN Šťáva citronová BIO 330 ml

330 ml
65 Kč
Dočasně nedostupné

Country Life Droždí lahůdkové 150 g

150 g
61 Kč
406,67 Kč / kg
0 ks
Skladem

GRIZLY Rajčata sušená na slunci 500 g

500 g
199 Kč
398 Kč / kg
0 ks
Skladem

Sonnentor Koriandr BIO 40 g

40 g
65 Kč
1 625 Kč / kg
0 ks
Skladem

GRIZLY Olivový olej extra panenský 1000 ml

1000 ml
349 Kč
349 Kč / l
0 ks
Skladem

Vaše komentáře a doporučení

K tomuto článku nebyly přidány žádné recenze

Načítání produktů
© 2014–2024 GRIZLY.cz - Všechna práva vyhrazena | Zásady cookies
Vytvořilo

Jsem zde nový/á

S Premium získáte:

Ikonka visačky

Výhodnější ceny

U vybraných TOP produktů

Ikonka náklaďáku

Doprava zdarma

Již od 999 Kč

Ikonka dárku

VIP výhody

Garance 100% spokojenosti

Chci se stát prémium
Oslovení

Děkujeme, že s námi chcete jít zdravou cestou životem!

Prosíme, potvrďte svou registraci kliknutím na odkaz, který vám přijde na zadanou e-mailovou adresu.

Potvrzením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

z Kliknutím na "Vytvořit účet" souhlasíte s Ochrana soukromí a se Smluvní podmínky.
Chráněno službou reCaptcha od Google | Ochrana soukromí | Smluvní podmínky