Černá čočka Beluga je odrůda čočky s malými černými zrníčky a jemnou oříškovou chutí. Obsahuje řadu prospěšných látek jako je železo, vitamíny skupiny B nebo bioflavonoidy, jejichž antioxidační účinky pomáhají tělu v každodenním boji proti toxinům. Černá čočka je také bohatým zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin.
Studený čočkový salát je ideální volbou pro zdravý oběd nebo večeři. Nemusíte čekat, než vychladne, výborný je totiž i teplý. Oříškovou chuť černé čočky skvěle doplní červená řepa, citronová šťáva, koriandr a kapka olivového oleje. Přimíchejte trochu čerstvého baby špenátu, polníčku a semínek granátového jablka, a čeká na vás chuťový i vizuální zážitek. Salát je navíc nabitý vitamíny a minerály a jeho příprava vám zabere skutečně jen chvilku.
Černá čočka se vaří zhruba 15-20 minut, je odolnější proti rozvaření než jiné druhy čočky, nemusíte ji předem namáčet, ale prospěje jí to - urychlíte dobu vaření a zbavíte ji látek, které mohou způsobovat nadýmání.
Salát z černé čočky beluga a pečené řepy
Recept je vhodný i pro vegany.
Ingredience:
- 1 hrnek černé čočky Beluga
- 2 menší červené řepy
- 2 hrsti čerstvého polníčku
- 2 hrsti baby špenátu
- 1 červená kapie
- 1 zelená kapie
- 2 lžíce nasekaných rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- koriandr
- lahůdkové droždí
- citronová šťáva
- granátové jablko a lístky čerstvé máty na ozdobu
Tip: Milovníci ostrých jídel si mohou připravit pikantní čočkový salát - stačí když nahradíte kapii pálivou paprikou.
Postup:
- Čočku pořádně propláchneme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby sahala cca 2 cm nad čočku. Přivedeme k varu, osolíme. Necháme vařit na mírném plameni pod pokličkou do změknutí (zhruba 15-20 minut).
- Troubu předehřejeme na 200°C, ideálně na program grill. Řepu nakrájíme na malé kostičky, naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme olejem. Pečeme zhruba 10-20 minut, v závislosti na velikosti kousků. Řepa by měla být opečená a křupavá.
- Polníček a špenát nasekáme, obě kapie nakrájíme na malé kostičky.
- Dáme do salátové mísy, přidáme citronovou šťávu, lahůdkové droždí podle chuti, osolíme a opepříme.
- Následně přidáme pečenou řepu, uvařenou černou čočku a sušená rajčata, zakápneme olivovým olejem a pořádně promícháme
- Na závěr hotový salát ozdobíme bylinkami.