Jednoduchý čočkový salát z belugy a pečené řepy

Jednoduchý čočkový salát z belugy a pečené řepy

Teplý zeleninový salát je skvělou volbou pro zdravý oběd nebo večeři, výborný je ale i za studena.

Černá čočka Beluga je odrůda čočky s malými černými zrníčky a jemnou oříškovou chutí. Obsahuje řadu prospěšných látek jako je železo, vitamíny skupiny B nebo bioflavonoidy, jejichž antioxidační účinky pomáhají tělu v každodenním boji proti toxinům. Černá čočka je také bohatým zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin.

Studený čočkový salát je ideální volbou pro zdravý oběd nebo večeři. Nemusíte čekat, než vychladne, výborný je totiž i teplý. Oříškovou chuť černé čočky skvěle doplní červená řepa, citronová šťáva, koriandr a kapka olivového oleje. Přimíchejte trochu čerstvého baby špenátu, polníčku a semínek granátového jablka, a čeká na vás chuťový i vizuální zážitek. Salát je navíc nabitý vitamíny a minerály a jeho příprava vám zabere skutečně jen chvilku.

Černá čočka se vaří zhruba 15-20 minut, je odolnější proti rozvaření než jiné druhy čočky, nemusíte ji předem namáčet, ale prospěje jí to - urychlíte dobu vaření a zbavíte ji látek, které mohou způsobovat nadýmání.

Salát z černé čočky beluga a pečené řepy  

Recept je vhodný i pro vegany.

Ingredience:

  • 1 hrnek černé čočky Beluga
  • 2 menší červené řepy
  • 2 hrsti čerstvého polníčku
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 1 červená kapie
  • 1 zelená kapie
  • 2 lžíce nasekaných rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • koriandr
  • lahůdkové droždí
  • citronová šťáva
  • granátové jablko a lístky čerstvé máty na ozdobu

Tip: Milovníci ostrých jídel si mohou připravit pikantní čočkový salát - stačí když nahradíte kapii pálivou paprikou. 

Postup:

  1. Čočku pořádně propláchneme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby sahala cca 2 cm nad čočku. Přivedeme k varu, osolíme. Necháme vařit na mírném plameni pod pokličkou do změknutí (zhruba 15-20 minut).
  2. Troubu předehřejeme na 200°C, ideálně na program grill. Řepu nakrájíme na malé kostičky, naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme olejem. Pečeme zhruba 10-20 minut, v závislosti na velikosti kousků. Řepa by měla být opečená a křupavá.
  3. Polníček a špenát nasekáme, obě kapie nakrájíme na malé kostičky.
  4. Dáme do salátové mísy, přidáme citronovou šťávu, lahůdkové droždí podle chuti, osolíme a opepříme.
  5. Následně přidáme pečenou řepu, uvařenou černou čočku a sušená rajčata, zakápneme olivovým olejem a pořádně promícháme
  6. Na závěr hotový salát ozdobíme bylinkami.

 

Počet porcí: 4
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!

Související články

Špagety s miso pastou a houbami

Špagety s miso pastou a houbami

Špagety s miso pastou, houbami, sezamovým olejem a lahůdkovou cibulkou. Jednoduchý recept, který si zamilujete pro neodolatelnou kombinaci chutí.

Domácí tomatová polévka

Domácí tomatová polévka

Která polévka nejvíce připomíná dětsví? No přece rajská! Připravte si ji na víkendový oběd, smlsne si celá rodina.

Čočková polévka nejen na Nový rok

Čočková polévka nejen na Nový rok

Čočková polévka je u nás tradičně na Nový rok. Můžete si ji ale udělat kdykoliv na ní budete mít chuť a my pro vás máme recept, jak na to.