Čočková polévka nejen na Nový rok

Čočková polévka nejen na Nový rok

Čočková polévka je u nás tradičně na Nový rok. Můžete si ji ale udělat kdykoliv na ní budete mít chuť a my pro vás máme recept, jak na to.

A jdeme na to:

Ve velkém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Až se vám bude zdát krásně zlatá, poprašte moukou a míchejte do světlezlaté barvy. Zalijte studeným vývarem nebo vodou, přidejte čočku a brambory nakrájené na kostičky, přidejte rajčata, osolte, opepřete a vařte 15 minut. Po 15ti minutách přidejte kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek a  ještě 10 minut povařte. Dochutíme majoránkou, popřípadě ještě přidáme sůl a pepř dle chuti.

Kdo má rád v čočkové polévce slaninu nebo oprančený párek, může přidat přímo při servírování.

Počet porcí: 4
Ingredience
  • 1 menší cibule
  • 1 litr drůbežího vývaru nebo vody
  • 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, malý kousek celeru), na kostičky
  • 2–3 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • popřípadě oprančená slaninka či párek
  • 250 g zelené předvařené čočky
    Čočka zelená francouzská Čočka zelená francouzská
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
    Špaldová mouka bílá hladká Špaldová mouka bílá hladká

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!