Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Různé způsoby použití pohanky

Že jste ještě nevyzkoušeli pohanku? Že je na vás moc nezajímavá, že je moc „out“? Tak pozor! Dovolte mi vyvést vás z omylu.

Pohanka možná není považována za tak „cool“ přílohu jako quinoa, ani není tak fotogenická jako batáty, ale za zkoušku určitě stojí (už jen kvůli tomu, jak je zdravá).

Co se v dnešním článku dozvíte?

  • co je pohanka a odkud se k nám dostala
  • proč zařadit pohanku do našeho jídelníčku
  • různé podoby pohanky
  • jak si užít den s pohankou od rána do večera

Co je pohanka a odkud se k nám dostala?

Pohanku řadíme mezi pseudoobiloviny jako například quinou či amarant.

Málokdo by tipoval, že se k nám dostala z východu. Zanechali nám ji tu ve 13. století kočovní Mongolové a Tataři (odtud její název pohan-ka).

Proč zařadit pohanku do našeho jídelníčku?

Pohanku neocení pouze celiaci, ale i lidé trpící na křečové žíly, vysoký cholesterol, problémy s krvácením a další.

Zde jsou její nejsilnější zbraně:

  • je přirozeně bezlepková
  • nejlepší přírodní zdroj rutinu (vitamin P), který zvyšuje pružnost a pevnost cév, což pomůže při problémech s křečovými žilami, popraskanými žilkami, sklony ke krvácení a problémech se srdcem
  • aminokyselina lysin vám podá pomocnou ruku v prevenci oparů
  • vysoký obsah vlákniny (rozpustné i nerozpustné) potřebujeme všichni, krásně pročišťuje střeva a pomáhá při vysokém cholesterolu
  • je kvalitním zdrojem sacharidů i bílkovin
  • obsahuje cenné látky jako jsou zinek, selen, mangan, měď a vitamíny B1, 2 a 3, E a C

Různé podoby pohanky

Pohanka není jen příloha na způsob rýže či bulguru. Najít ji můžeme i ve spousta jiných formách.

Od mouky a kaše, přes vločky, lupínky a pukance, těstoviny či bulgur, až po pohankový nápoj.

Pořídit si můžeme různé pohankové sušenky i slané krekry, směs na chleby či sladké pečení, lupínky a müsli, když nás honí mlsná, růžné druhy kaší na zdravou snídani.

 

Návod jak si užít den s pohankou od rána do večera:

Snídaně: Den nastartujeme zdravou a chutnou snídaní. Pro milovníky sladkého to může být pohanková kaše ozdobená kvalitní čokoládou, ovocem a samozřejmě nesmíme zapomenout na lžičku (dvě nebo snad tři?) oříškového másla. Těm co preferují slané snídaně, doporučím pohankový chléb s vaší oblíbenou pomazánkou a kouskem zeleniny.

Svačina: K dopolední svačině, si dopřejeme pár pohankových sušenek, nejlépe doplněné nějakou bílkovinou (například jogurtem nebo sklenicí kefíru).

Oběd: Na oběd si uděláme Zeleninovou pohanku doplněnou kuřecím masem, kouskem lososa nebo pro vegetariánskou verzi osmahnutým tofu.

Recept: Propláchnutou pohanku povaříme dle návodu nejlépe v kuřecím nebo zeleninovém vývaru 2-3 minuty a po půlhodinovém odpočinku slejeme. Mezitím si osmahneme cibulku, poté přidáme zeleninu dle chuti (super kombinace je hrášek se žampiony, špenát s česnekem nebo pečené papriky všech barev). Zeleninu zamícháme do pohanky a můžeme servírovat! 

Svačina: Odpoledne si smlsneme na jogurtu s pohankovými lupínky.

Večeře: K večeři si pustíme domů trochu orientu a připravíme si Orientální pohankový salát s mrkvičkou.

Recept: Mrkev nakrájíme na nudličky a vaříme ve vroucí osolené vodě naskus. V pánvi si osmahneme cibulku, česnek na tenké plátky a pokud rádi ostré i chilli papričku, přidáme curry kořenící směs, uvařenou mrkev a zamícháme s pohankou. Necháme vychladit a podáváme se lžicí zakysané smetany nebo řeckého jogurtu ozdobené nasekaným koriandrem.

Před spaním na lepší usínání si můžeme udělat bylinkový čaj se lžičkou pohankového medu.

 

Doufám, že nyní vezmete pohanku na milost, vyzkoušíte a třeba si ji i oblíbíte.

Budu ráda, pokud nám napíšete vaše zkušenosti s pohankou či jak pohanku máte rádi vy.

Text: Adéla Volková

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!