Magazín

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Na které mikroživiny si dát pozor v zimním období?

Na podzim a v zimě na nás viry útočí ze všech stran. S nemocemi lze však snadno bojovat za pomoci vhodných doplňků stravy, které doslova nakopnou naši imunitu. 

Těmi nejdůležitějšími vitamíny, které potřebujeme zejména v zimě, jsou ve vodě rozpustný vitamín C a v tucích rozpustný vitamín D. Ze stopových prvků potom myslíme hlavně na selen a zinek, které také velkým dílem přispívají ke správné funkci imunitního systému. Dnes se podrobněji podíváme na všechny zmíněné.

Vitamín D

Nedostatek vitamínu D v zimních měsících souvisí zejména se sníženou expozicí našeho těla slunečním paprskům - abychom získali dostatek vitamínu D ze slunce, je potřeba vystavit pokožku UV paprskům přibližně 20 minut denně. Jedná se však o velmi obecnou radu, neboť účinnost slunění je ovlivněna mnoha faktory: 

  1. Věk - s přibývajícím věkem klesá schopnost tvorby vitamínu D, proto starší lidé musí na slunci strávit více času.
  2. Ozářená plocha a pigmentace kůže - jedinci se světlejší pigmentací vytváří vitamínu D více, více však používají krémy s ochrannými faktory, které naopak snižují tvorbu vitamínu D v pokožce. 
  3. Zeměpisná šířka, výška a roční období - k aktivaci tvorby vitamínu D je třeba určité intenzity UV záření a úhlu jeho dopadu na pokožku. V zimním období v zeměpisných šířkách nad 30 stupňů ke splnění těchto podmínek téměř nedochází. Stejně tak hraje svou roli denní doba - k tvorbě vitamínu D prakticky nedochází v ranních a večerních hodinách.

Vitamín D je souhrnným označením pro celou skupinu vitamínů, nejdůležitější jsou však 2 z nich - vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol). Všechny získáváme ze slunce, příjem ze stravy je ale o něco komplikovanější.

 “Rostlinný” vitamín D2 (ergokalciferol) není tak jednoduché získat ze stravy - jeho jediným rozumným zdrojem jsou houby, které byly vystaveny UV záření. Zdrojem D2 pro potravinové doplňky jsou (podobně jako u jiných potravinových doplňků) kvasinky. 

Vitamín D3 (cholekalciferol) je běžně obsažen ve stravě živočišného původu. Jedná se zejména o tučné ryby, mléčné výrobky a vejce. Většina suplementů s vitamínem D obsahuje právě D3 - získává se z lanolinu nebo z rybího oleje. I rybí olej máme u nás v tobolkách, proto ho už dávno nemusíte užívat na lžíci.

Vitamín D hraje důležitou roli ve správné funkci našeho imunitního systému a zásadně tak přispívá k prevenci onemocnění - ať už jde o “pouhé” nachlazení, nebo závažné civilizační choroby (rakovina, cukrovka, autoimunitní choroby). Jeho účinek na náš organismus je tak komplexní a zároveň v porovnání s ostatními vitamíny tak specifický, že se o něm někdy hovoří jako hormonu.

Zapamatuj si: Každý den suplementuj vitamín D vhodným doplňkem, my doporučujeme náš vitamín D3 - https://www.grizly.cz/grizly-vitamin-d3-2000iu-90-kapsli.
Pokud v létě trávíš hodně času venku, stačí suplementace pouze od podzimu do jara. Pokud se stravuješ vegansky, zvol doplněk čistě rostlinný a vybírej potraviny (například rostlinná mléka), která jsou o vitamín D obohacena.

Vitamín C

Jedním z nejznámějších hráčů, který přispívá ke správné funkci našeho imunitního systému. Mezi tradiční zimní zdroje z potravy patří kysané zelí či jiná kvašená zelenina, křen nebo třeba staré dobré brambory - ideální příprava, která ponechá nejvíce vitamínů, je na páře ve slupce. Výborným lokálním zdrojem je také černý rybíz, který si můžeme v zimních měsících dopřát mražený. Doporučuje se i pravidelné popíjení šípkového čaje, neboť šípky obsahují vitamín C v opravu silné koncentraci - část se však zoxiduje při sušení a část se zničí vysokou teplotou. Proto šípky nevařte, ale louhujte. A pokud to s céčkem myslíte opravdu vážně, vsaďte na jeho pravidelný příjem ve vitaminových tabletách, jako je třeba GRIZLY Vitamín C se šípky.

TIP: Zdravý šípkový čaj s maximem vitamínu C připravíš tak, že zaliješ sušené šípky vlažnou vodou a necháš louhovat 8 až 12 hodin. Získaný nálev přeceď přes jemné plátno nebo kapesník a v případě potřeby jen mírně přihřej v hrnci.

Zinek

Zinek je součástí enzymů potřebných pro růst, hojení zranění, uchování plodnosti a syntézu bílkovin. Účastní se dělení buněk, ochraňuje zrak, zvyšuje imunitu a chrání před volnými radikály. Tradičně se suplementuje při kožních problémech či nedostatečnosti imunitního systému. 

Zdroje zinku v rostlinné stravě: oříšky, semínka, luštěniny (také sójové výrobky jako tofu a tempeh), lahůdkové droždí či stará dobrá ovesná kaše nebo žitný kváskový chléb

Zdroje zinku v živočišné stravě: červené i kuřecí maso, mléčné výrobky, ústřice

Jako doplněk stravy doporučujeme zinek ve formě bis-glycinátu, což výborně vstřebatelná forma zinku s vysokou biodostupností.

Selen

Selen působí jako velmi silný antioxidant, s čímž souvisí jeho vazba na funkci imunitního systému. Jeho nedostatek nás tedy činí více náchylnými k nejrůznějším onemocněním. Je nutný pro správný růst, plodnost a správnou funkci štítné žlázy. 

Vůbec nejbohatším zdrojem selenu jsou para ořechy - jejich konzumaci však omez na jeden nebo dva ořechy denně. Jeden para ořech obsahuje přibližně 90 mikrogramů selenu. Jako bezpečná horní hranice denního příjmu selenu se udává 400 mikrogramů. Dlouhodobý nadměrný příjem selenu v potravě je pro lidské tělo toxický!

Zdroje selenu v rostlinné stravě: para ořechy, slunečnicová semínka, tahini, lahůdkové droždí, houby, celá zrna obilovin a výrobky z nich (celozrnné těstoviny, pečivo)

Zdroje selenu v živočišné stravě: tuňák, ústřice, krevety, sardinky, červené i kuřecí maso, vejce a mléčné výrobky


Článek pro vás napsala rehabilitační lékařka a výživová poradkyně MUDr. Daniela Lilling

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!