Jak vybrat správnou rýži? Grizly poradí
Rýže nechybí doma snad nikomu. Skvěle zasytí, je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná a dodá potřebnou energii. Z každého typu rý...
GRIZLY Rýže černá střednězrnná je skvělá volba zdravé a zároveň chutné přílohy. Má příjemnou oříškovou chuť a navíc obsahuje dvojnásobné množství bílkovin oproti bílým odrůdám.
GRIZLY Rýže černá střednězrnná je skvělá volba chutné přílohy. Má příjemnou oříškovou chuť a navíc přirozeně obsahuje dvojnásobné množství bílkovin oproti bílým odrůdám.
| Energetická hodnota | 1 461 kJ/ 345 kcal |
| Tuky | 3,3 g |
| - z toho nasycené mastné kyseliny | 0,8 g |
| Sacharidy | 68,3 g |
| - z toho cukry | 1,1 g |
| Vláknina | 3,9 g |
| Bílkoviny | 8,7 g |
| Sůl | 0 g |
Vlastnosti a výhody: Černá rýže se pěstuje především v Tibetu. U nás patří k méně známým druhům a považuje se spíše za zvláštní. Oproti bílým odrůdám přirozeně obsahuje dvakrát více bílkovin a dále má velmi nízký glykemický index. Stejně jako ostatní druhy rýží neobsahuje žádný lepek a je lehce stravitelná.
Použití: Černá rýže je skvělou zdravou přílohou k masu, rybě ale i k zelenině. Hodí se do salátů nebo na přípravu rizota. Výborná je například s restovanými batáty. Více nápadů a inspiraci na zdravé pokrmy naleznete v našem magazínu v sekci recepty.
Způsob přípravy: Černá rýže se připravuje podobně, jako rýže klasická, jen to trvá o něco déle. Rýži zalijeme studenou vodou v poměru 2:1 ve prospěch vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 40 minut. Rýži necháme po vypnutí ještě dojít pod pokličkou a následně můžeme osolit.
Může obsahovat stopy lepku.
| Energetická hodnota | 1 461 kJ/ 345 kcal |
| Tuky | 3,3 g |
| - z toho nasycené mastné kyseliny | 0,8 g |
| Sacharidy | 68,3 g |
| - z toho cukry | 1,1 g |
| Vláknina | 3,9 g |
| Bílkoviny | 8,7 g |
| Sůl | 0 g |
Rýže nechybí doma snad nikomu. Skvěle zasytí, je přirozeně bezlepková, lehce stravitelná a dodá potřebnou energii. Z každého typu rý...