Magazín

Cozonac: Středobod rumunské tradice

Cozonac: Středobod rumunské tradice

Cozonac, dezert, který nesmí chybět při žádné rumunské oslavě, je mnohem víc než jen sladkost – je symbolem štědré pohostinnosti a rodinných setkání. Tento voňavý a nadýchaný koláč s různorodými náplněmi z ořechů, kakaa, želé nebo sladkého tvarohu je stálicí na slavnostních stolech, přičemž každá verze odráží regionální chuťové preference a osobní úpravy kuchařů.

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska: Srdce velikonoční tabule v rumunské tradici

Paska není jen dezert, ale symbol znovuzrození a naděje. Je nepostradatelnou součástí velikonoční tabule, která odráží bohatství rumunské kulinářské tradice a ducha pospolitosti. Každý rok příprava a ochutnávání pasky spojuje rodiny a přátele, obnovuje duchovní i lidské vazby při oslavě nejposvátnějšího svátku křesťanství.

Višňový RAW dort

Višňový RAW dort

Mlsejte bez omezení a výčitek! Na tomto skvělém višňovém dortu si pochutnají úplně všichni – a je jedno, jestli vyznáváte veganský způsob stravování nebo patříte mezi celiaky či osoby držící bezlaktózovou dietu.

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství: Co to znamená a jak na něj?

Veganství se stává stále populárnějším způsobem stravování i životního stylu. Nejde však jen o výběr potravin, ale o komplexní filozofii, která se snaží minimalizovat utrpení zvířat a dopad na životní prostředí.

Bezlepkové marokánky

Bezlepkové marokánky

Máte rádi marokánky? My také! Proto jsme se rozhodli s vámi sdílet recept na jejich možná netradiční verzi – bez lepku a bez přidaného cukru.

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Co je ořechová mouka a hlavní druhy

Vyzkoušejte oříškovou alternativu běžných pšeničných mouk a užijte si jejich jedinečnou chuť a jemnost. Díky nim může sezóna zdravého pečení a nekonečného mlsání trvat vlastně nepřetržitě, nejen na Vánoce nebo Velikonoce.

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

TOP 5 účinků kombuchy na naše zdraví

Zázračný nápoj, který stále častěji dobývá kuchyně vyznavačů zdravého životního stylu i pulty supermarketů. Není však kombucha jako kombucha. A co vlastně kombucha je? Všechno si podrobně vysvětlíme v následujícím článku.

Bezlepková pistáciová roláda

Bezlepková pistáciová roláda

Pojďte si společně s námi vyrobit vynikající pistáciovou roládu s lyofilizovanými malinami. Pustit se do ní mohou i celiaci, protože se peče z bezlepkové pistáciové mouky.

Kurkuma latte

Kurkuma latte

Vyzkoušejte náš recept na lahodné kurkuma latte nebo-li zlaté mléko, které zahřeje a posílí vaši imunitu.

Arašídový dort

Arašídový dort

Na tomhle dortu si pochutnáte vy i celé vaše široké okolí – když na něj ovšem zbyde. Kombinaci arašídů a čokolády totiž odolá jen málokdo. Navíc si arašídový dort připravíte během chvíle.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Takový banánový chlebíček určitě znáte všichni. Co ale tentokrát vyzkoušet pistáciový? S bílou čokoládou, borůvkami a domácím pistáciovým krémem se promění v neodolatelnou dobrotu.

Jahodové kostky

Jahodové kostky

Lahodný koláč ze špaldové mouky s vrstvou sladkého pudinku a jahod potěší každého milovníka ovocných chutí.

Letní bowl s tuňákem

Letní bowl s tuňákem

Léto je ideální čas na lehká a svěží jídla, která nás nejen zasytí, ale také osvěží. Jako třeba náš letní bowl s tuňákem Calvo.

Mangový drink

Mangový drink

Osvěžující mangový drink přímo voní létem! Jeho příprava vám zabere doslova pár vteřin, naopak radost z něho potrvá dlouho.

Kakao se prudce zdražuje

Kakao se prudce zdražuje

Možná jste v poslední době zaznamenali zprávy o tom, ze cena kakaa letí rychlým tempem nahoru. Následkem toho je zvyšování cen čokolády a dalších čokoládových dobrot. Co za tím stojí?

Zelené rizoto

Zelené rizoto

Každý rok se v období Velikonoc objeví zásadní otázka: Co vařit na Zelený čtvrtek? Zkuste experimentovat a vyzkoušejte zelené rizoto!

Mazanec se sušenými meruňkami

Mazanec se sušenými meruňkami

Velikonoce jsou doslova za dveřmi, proto je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké dobroty budou zdobit váš sváteční stůl. Zkuste letos vsadit na mazanec se sušenými meruňkami.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Beránek na velikonoční stůl jednoznačně patří. Peče se z různých těst, my si dnes ukážeme recept, ve které mimo jiné figuruje také mandlová mouka.

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Základ pokrmu jménem pilaf tvoří rýže, která se většinou restuje na oleji s cibulí. My si dnes připravíme rýžový pilaf s rozinkami a mandlemi.

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

GRIZLY v novém kabátku, vlastně obalech

Už to chtělo změnu! Právě proto jsme GRIZLY dobroty začali postupně balit do zbrusu nových obalů. Kromě toho, že jsou opravdu krásné, mají také řadu dalších skvělých vlastností – jsou znovuuzavíratelné a pomáhají zachovat maximální kvalitu a čerstvost zabaleného produktu.

Božské mango

Božské mango

Mangu se přezdívá ovoce bohů a my nemůžeme jinak než souhlasit! Naše slaďoučké mango chutná opravdu božsky.

Bezlepkové lívance z tapiokové mouky

Udělejte si jednoduché bezlepkové lívance z tapiokové mouky - báječně kypří a zvětšuje objem, takže lívance budou nadýchané jako obláčky.

Přirozeně bezlepková tapioková mouka je ideální náhražkou pšeničné mouky. Má neutrální chuť a vůni, takže se hodí do jakéhokoliv receptu. Tapiokový škrob pomáhá vázat jednotlivé ingredience podobně jako lepek. Těsto bude díky němu nadýchanější, jemnější a nebude se drolit.

 


Přirozeně bezlepková


Nezatěžuje zažívání


Na vaření i pečení

 

Co je to tapioková mouka?

Tapioková mouka se vyrábí extrakcí škrobu z manioku, což je kořen rostliny cassava s původem v Jižní Americe. Maniok je podobný našim bramborám, obsahuje však více škrobu a má sladší chuť, proto se mu stejně jako batátům přezdívá sladká brambora.

Z nutričního hlediska je tapioková mouka téměř výhradně tvořena sacharidy. Obsahuje pouze stopové množství minerálů a vitamínů a skoro žádné bílkoviny, vlákninu nebo tuky. Díky tomu však nezatěžuje trávení a oceníte ji zejména pokud máte problémy se zažívacím systémem nebo si hlídáte příjem cholesterolu.

Setkat se můžete také s maniokovou moukou (někdy se také označuje jako cassava nebo yuca). Narozdíl od tapiokové mouky se vyrábí pomletím celého kořene manioku. Obsahuje méně škrobu, více vlákniny a navíc má jemnou oříškovou chuť.

Využití tapiokové mouky v kuchyni

V kuchyni má tapioková mouka široké uplatnění. Můžete ji použít na zahuštění omáček ve stejném poměru v jakém byste použili pšeničnou mouku. Skvěle se také hodí na obalování před smažením - vytvoří úžasnou křupavou krustu a navíc nenasaje tolik tuku, co běžná pšeničná mouka.

Na pečení doporučujeme namíchat tapiokovou mouku s dalšími druhy muk. Nadměrné množství tapioky by totiž mohlo způsobit, že těsto bude příliš hutné a gumové. V přiměřeném množství však dodá výslednému jídlu nadýchanou strukturu a jemnou křupavou kůrku. Vyzkoušejte náš ověřený mix: 3 díly kokosové mouky, 2 díly tapiokové mouky a 1 díl kokosové mouky. Před pečením nechte těsto vždy alespoň 10 minut odpočinout, aby tapioka stihla důkladně absorbovat tekutinu.

Z tapiokového škrobu se také vyrábí tapiokové perly, které se používají do bubble tea nebo do pudinků.

-
Než se pustíte do experimentování s tapiokovou moukou, vyzkoušejte náš rychlý recept na lívance. Uvidíte, že se s moukou pracuje velmi jednoduše a výsledek je fantastický!

Recept: Tapiokové lívance

Ingredience

  • 1/2 hrnku tapiokové mouky
  • 1/2 hrnku mandlové mouky
  • 1/2 hrnku (rostlinného) mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1x Ghí přepuštěné máslo Grizly
  • 1x arašídový krém s belgickou čokoládou Grizly
  • 1x mandlový krém Grizly
  • hrst ovoce na dozdobení

Postup

  1. Připravte si těsto na lívance: Rozšlehejte mléko s vejcem a cukrem, postupně přidejte tapiokovou mouku.
  2. Nechte 10 minut odležet. Promíchejte a dle potřeby přidejte ještě 1/4 hrnu mléka.
  3. Na přepuštěném másle usmažte lívanečky.
  4. Jednotlivé vrstvy na talíři namažte arašídovým krémem. Nakonec dozdobte ovocem.

Z uvedeného množství uděláte cca 10 menších lívanců.

Tip: Tapioková mouka je hydrofilní, podobně jako chia semínka nasaje tekutinu a nabobtná. Pokud si těsta uděláte víc, bude ho třeba po čase znovu trochu rozředit mlékem.

Počet porcí: 3
Ingredience

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!