Přirozeně bezlepková tapioková mouka je ideální náhražkou pšeničné mouky. Má neutrální chuť a vůni, takže se hodí do jakéhokoliv receptu. Tapiokový škrob pomáhá vázat jednotlivé ingredience podobně jako lepek. Těsto bude díky němu nadýchanější, jemnější a nebude se drolit.
|
|
Na vaření i pečení |
Co je to tapioková mouka?
Tapioková mouka se vyrábí extrakcí škrobu z manioku, což je kořen rostliny cassava s původem v Jižní Americe. Maniok je podobný našim bramborám, obsahuje však více škrobu a má sladší chuť, proto se mu stejně jako batátům přezdívá sladká brambora.
Z nutričního hlediska je tapioková mouka téměř výhradně tvořena sacharidy. Obsahuje pouze stopové množství minerálů a vitamínů a skoro žádné bílkoviny, vlákninu nebo tuky. Díky tomu však nezatěžuje trávení a oceníte ji zejména pokud máte problémy se zažívacím systémem nebo si hlídáte příjem cholesterolu.
Setkat se můžete také s maniokovou moukou (někdy se také označuje jako cassava nebo yuca). Narozdíl od tapiokové mouky se vyrábí pomletím celého kořene manioku. Obsahuje méně škrobu, více vlákniny a navíc má jemnou oříškovou chuť.
Využití tapiokové mouky v kuchyni
V kuchyni má tapioková mouka široké uplatnění. Můžete ji použít na zahuštění omáček ve stejném poměru v jakém byste použili pšeničnou mouku. Skvěle se také hodí na obalování před smažením - vytvoří úžasnou křupavou krustu a navíc nenasaje tolik tuku, co běžná pšeničná mouka.
Na pečení doporučujeme namíchat tapiokovou mouku s dalšími druhy muk. Nadměrné množství tapioky by totiž mohlo způsobit, že těsto bude příliš hutné a gumové. V přiměřeném množství však dodá výslednému jídlu nadýchanou strukturu a jemnou křupavou kůrku. Vyzkoušejte náš ověřený mix: 3 díly kokosové mouky, 2 díly tapiokové mouky a 1 díl kokosové mouky. Před pečením nechte těsto vždy alespoň 10 minut odpočinout, aby tapioka stihla důkladně absorbovat tekutinu.
Z tapiokového škrobu se také vyrábí tapiokové perly, které se používají do bubble tea nebo do pudinků.
-
Než se pustíte do experimentování s tapiokovou moukou, vyzkoušejte náš rychlý recept na lívance. Uvidíte, že se s moukou pracuje velmi jednoduše a výsledek je fantastický!
Recept: Tapiokové lívance
Ingredience
- 1/2 hrnku tapiokové mouky
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1/2 hrnku (rostlinného) mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce kokosového cukru
- 1x Ghí přepuštěné máslo Grizly
- 1x arašídový krém s belgickou čokoládou Grizly
- 1x mandlový krém Grizly
- hrst ovoce na dozdobení
Postup
- Připravte si těsto na lívance: Rozšlehejte mléko s vejcem a cukrem, postupně přidejte tapiokovou mouku.
- Nechte 10 minut odležet. Promíchejte a dle potřeby přidejte ještě 1/4 hrnu mléka.
- Na přepuštěném másle usmažte lívanečky.
- Jednotlivé vrstvy na talíři namažte arašídovým krémem. Nakonec dozdobte ovocem.
Z uvedeného množství uděláte cca 10 menších lívanců.
Tip: Tapioková mouka je hydrofilní, podobně jako chia semínka nasaje tekutinu a nabobtná. Pokud si těsta uděláte víc, bude ho třeba po čase znovu trochu rozředit mlékem.