Veganská snídaně by měla obsahovat důležité živiny, včetně vitamínů a minerálů. Zjistěte, jak si ráno pochutnat jako králové, ale zároveň neošidit organismus. Přinášíme zdravé tipy, které vám vykouzlí úsměv na tváři.
Rostlinná mléka pro snídani se vším všudy
Rostlinná mléka dodají snídaňovým kaším a smoothie nejen lepší chuť, ale i další živiny. Nejčastěji se setkáte s rostlinnými mléky z ořechů (třeba to mandlové, snadné na přípravu, a tak lahodné), které si navíc můžete vyrobit i sami doma.
Pokud vás však trápí alergie na ořechy, nezoufejte. Připravte si exotické mléko ze superpotraviny tygřích ořechů. Patří mezi luštěniny. Alergikům proto nevadí. Naopak – podporují zdravou střevní mikroflóru, a tedy i silnou imunitu.
Kdo maže, ten jede
Zdravá veganská snídaně potřebuje poctivou dávku zdravých tuků a sacharidů. Namažte si snídaňové pečivo ořechovým máslem. Nebo ho přidejte do ovesné či jiné cereální kaše. Pokrm perfektně ochutíte, a navíc tělu dodáte potřebná makra včetně proteinů.
Hlídejte si vitamíny a minerály
Vegani často postrádají B12, D, zinek, železo či vápník. Připravujte si tedy snídani tak, abyste se o ně neochudili.
-
B12 doplníte pomocí řasy chlorella. Její prášková podoba se stane hvězdou vašich smoothie!
-
Zinku je hodně v semínkách, luštěninách, ořeších a pastě tahini, kterou lze použít jak ve smoothie, tak do kaší či na palačinky.
-
Železo najdete v tmavých luštěninách, obilovinách, ořeších, listové zelenině a sušeném ovoci, například datlích.
-
V obsahu vápníku opět bodují luštěniny, ale i pomeranče, fíky či chia semínka.